Gümüş kritik bir haftalık kapanışa hazırlanıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş kritik bir haftalık kapanışa hazırlanıyor
Osman Bayrak
20.10.2023 10:35

Artan jeopolitik gerilimin etkisi ile son 2 haftadır önemli bir yükselişe imza atan ons gümüş, kritik bir haftalık kapanış yapmaya hazırlanıyor.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün haftalık hareketlerini göstermektedir.

 

Kaynak: Tradingview

Ons gümüş, 4 hafta önce yaklaşık 1,5 yıldır içinde bulunduğu yükselen kanal desteğini kırarak destek altında 2 haftalık kapanış yapmıştı. Yükselen kanal desteğinin altındaki net kapanışta ise dip seviyeleri test etmesine rağmen kapanış mum gövdesi dip seviye üzerinde olmasıyla olası yükseliş umutlarını tazelemişti.

Gümüş piyasasında özellikle artan ABD tahvil faizi ve FED faizi baskıları nedeniyle bu hareketler yaşanırken, Orta Doğu’da patlak veren jeopolitik gerilimler de ons gümüşü doğrudan etkiledi. Böylelikle teknik anlamda yükselmeye aday olan ons gümüş için yükseliş yakıtı jeopolitik risklerden gelmiş oldu.

Geçtiğimiz hafta haftayı neredeyse zirve seviyeden kapatan ons gümüş yükselen kanalın destek sınırında kapatmıştı. Eğer bu hafta yeşil bir kapanış mumu gelmese düşüş onayı olarak algılanabilecekken, bu hafta gelen yeşil mum ile birlikte artık ons gümüşün yeniden yükseliş oyununa döndüğünden bahsedebiliriz. Yaklaşık 5,5 USD kanal genişliği olan bu yükselen kanal içinde kalabilmek ons gümüşün orta vadeli hareket görünümü için son derece pozitif bir görüntü vermektedir.

Yukarıdaki grafiği bu açıdan incelediğimizde ons gümüşün 22,70 USD seviyesi üzerinde bir kalıcılık sergilemesi ve hafta kapanışı alması önümüzdeki dönem senaryolarını daha da iyimser hale getirebilir. Eğer önümüzdeki hafta bu seviye üzerinde kapanış alır ve yükselişini sürdürecek momentumu sağlayabilirse 24,20 USD seviyesi ons gümüş karşısında ilk önemli direnç olarak çıkabilir. Bu seviye kanal zirvesinden geri gelen ons gümüşün alçalan trend direnci olup ons gümüş yükselişinin ilk önemli sınav merkezi olmaya aday görünmektedir. Bu seviyenin de kırılması halinde kanal içinde farklı bölgeler direnç olarak çalışma potansiyeline sahip olsa da öncelikle bu direncin nasıl kırılıp kırılmadığı, kırılırsa ne kadarlık bir hacim ile kırıldığı yakından izlenmelidir.

Teknik açıdan yaşanan bu hareketin temel tetikleyicisi jeopolitik riskler olması nedeniyle önümüzdeki kısa vadeli dönemde haber akışı bazlı volatilitenin yüksek olması beklenir. Yaşanan gerilimlerin bir savaş ortamını dönüşme ihtimali ve olası bir savaş ihtimalinde cephelerin artma ihtimali değerli metalleri ve dolayısı ile ons gümüşe pozitif etki edebilecek unsurlar olarak yerini almaktadır.

Gram Gümüş

Ons gümüşte yaşanan yükseliş gram gümüşe de pozitif katkı sağlamaktadır. 3 hafta önce önemli yükseliş trendini aşağı kırmaya çalışan gram gümüş 19 TL seviyesinden önemli bir destek alarak kısa vadeli alçalan trendini test etmeye başladı. Eğer gram gümüş de bu haftayı 20,80 TL üzerinde kapatmayı başarırsa kısa vadeli göstergelerin pek çoğu olumlu tarafa geçerek gram gümüşün bir sonraki direncinin 21,80 TL olmasını sağlayabilir. Gram altın bu hafta içi tarihi zirvesini tazelese de gram gümüşte yaşanan geri çekilmenin daha derin olması nedeniyle gram gümüşteki toparlanmanın daha yavaş yaşandığını söyleyebiliriz.

REKLAMI KAPAT X