Gümüş kritik destekte hafta kapanışına hazırlanıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş kritik destekte hafta kapanışına hazırlanıyor
Osman Bayrak
29.09.2023 08:55

Bu hafta gümüş tarafında önemli bir geri çekilme yaşanması sonrası ons gümüş uzun vadeli trend desteğine kadar geri çekildi. Bu sebeple hafta kapanışına kritik desteğin hemen üzerinde hazırlanan ons gümüşün teknik görünümünü inceleyeceğiz.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafik günlük olduğu için oluşan son 5 mum bu haftaki hareketleri göstermektedir. Geçtiğimiz hafta bir yükseliş hareketi sergileyen ons gümüşün bu hareketi yeşil alçalan trende kadar gelemeden tekrar yönünü aşağı çevirdi. Yönün tekrar aşağı dönmesi kırmızı yükselen kanalın destek seviyesini hedef olarak karşımıza çıkardı. Son birkaç haftaki gümüş analizlerimi inceleyenler 22,20 USD seviyesindeki desteği neden işaret ettiğimi hatırlayacaklardır. Grafiğin zamansallığı nedeniyle işaret ettiğim destek seviye 22,50 USD’ye kadar yükseldi. İşte ons gümüş değer kaybettiği bu hafta 22,50 USD seviyesine dek gerilemiş oldu.

Hafta içinde destek seviyenin altı test edilse bile gün kapanışları hep destek seviyenin üzerinde gerçekleşti. Uzun vadeli bu desteğin kırılmamış olması “potansiyel” bir dönüş için umut kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Daha önce 6 kez test edilen bu destek çizgisi bugüne kadar hiç kırılmadı. Peki, bundan sonra ne olabilir? Bu soruya teknik açıdan olabilecek ihtimallerden bahsederek cevap verebiliriz (Aksi bir cevabın müneccimlikten ya da falcılıktan öte bir anlamı olduğunu düşünmüyorum).

Birinci ihtimal, ons gümüş hafta kapanışını destek seviye üzerinde yaparak gelecek hafta destekten aldığı güç ile yönünü yukarı çevirebilir. Bu ihtimalin gerçekleşmesi halinde 23,70 USD seviyesini önemli bir direnç olarak izleyeceğiz. Bu direnç bölgesi ons gümüşün bir önceki zirvesi olması nedeniyle yukarı yönde kırılması halinde yeşil alçalan trend direnç bölgesi hedef haline gelebilir.

İkinci ihtimal, destek seviyenin kırılarak hafta kapanışı alması ama 22,20 USD seviyesinde 3’lü dip yapması. Haziran, ağustos ve eylül aylarında test edilen 22,20 USD seviyesi o günlerde yükselen kanal içinde kalsa da bugün artık yükselen kanal dışında kalacağı için olası bir ihtimalde yükselen kanal desteği kırılıp, fiyat tekrar kanala döneceği için yaşanan hareket ayı tuzağı olarak kalabilir.

Üçüncü ve son ihtimal ise yükselen trend desteğinin kırılması ya da kırılıp back-test yaptıktan sonra düşüşüne devam etmesi. Bu ihtimal uzun vadeli pek çok projeksiyonların zamansal olarak tekrar ele alınmasını gerektireceği için “Game Changer” (Oyun değiştirici) bir ihtimal olarak düşünülebilir. Bu ihtimalin yaşanması halinde 20,80 USD seviyesi ilk ana hedef olacak şekilde güç kaybı sürebilir.  

Son olarak ons gümüşün saatlik grafiğini göstergeler ile birlikte incelediğimde MACD ve RSI göstergelerinin fiyat ile bir pozitif uyumsuzluk içinde olduğu görülüyor. Bu pozitif uyumsuzluğun tam da yükselen kanal desteğinde meydana gelmesi “tepki yükselişleri” açısından umut verici olarak not edilmelidir.

Gram gümüş

Gram gümüş tarafında bu hafta dolar/TL’den gelen sürpriz destek ile ons gümüşteki zayıflığın bir kısmı sönümlenmiş oldu. Gram gümüş dün 19,50 TL desteğinden yukarı dönerek yükselen trend desteğinin önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Haftalık kapanışın 19,50 TL seviyesinin üzerinde olması halinde, önümüzdeki hafta 20,80 TL ana hedef olacak şekilde bir tepki yükselişinin yaşanması gündeme gelebilir.  

REKLAMI KAPAT X