Gümüş önemli bir yükseliş sonrasında konsolidasyon sürecine girdi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş önemli bir yükseliş sonrasında konsolidasyon sürecine girdi
Osman Bayrak
24.04.2023 08:18

Ons gümüş 20 USD seviyesinden itibaren sergilediği kuvvetli yükseliş sonrasında yatay bantta konsolidasyon sürecine devam etmektedir.

Ons gümüşün 10 Mart'tan itibaren sergilediği kuvvetli yükseliş hareketi, 26 USD seviyesini zirve yaparak yatay banda döndü. 20-26 USD arasındaki yükselişin, hem %30’luk bir yükseliş olduğunu düşünürsek hem de 1,5 ay gibi kısa bir sürede yaşandığını göz önüne alırsak, hareketin yataya bağlaması ise son derece normal karşılanmalıdır. Buradaki yükselişi kıyaslamak istersek aynı dönemde ons altının sadece %12 yükseldiğini görmekteyiz. Bu nedenle son dönemin gözde yatırım aracının açık ara farkla gümüş olduğunu söyleyebiliriz.

Ayrıca ons gümüşün son dönemde yaşadığı kuvvetli yükseliş sonrasında gerçekleşen duraksama henüz ons altın grafiklerinde görülen kadar aşağı yönlü riskleri barındırmamaktadır. Bu sonucun ortaya çıkmasında ise iki önemli etkenden bahsedebiliriz.

Bunlardan ilki, ons gümüşün 26 USD seviyesine önemli bir yükseliş yaşayarak ulaşmasıdır. Burada yükselişin yatay ile yaptığı açıya dikkat edersek, bir nevi “V” tipi yükselişin yaşandığından bahsedebiliriz. Bu yükseliş sırasında ons gümüşün önemli bir momentum ile bu noktaya ulaştığından da bahsedebiliriz. Bu yüksek momentum ise olası düşüşleri sınırlı kılmaktadır.

İkinci etken ise ons gümüşün son dönemde yaşadığı yükseliş ile ana düşen trendi yukarı kırmayı başarmasıdır. Yaklaşık 2 yıllık bir düşen trendin üzerine atmak kolay olmayacağı gibi, yukarı attıktan sonra da yükselen trendin artık önemli bir destek olarak karşımıza çıkacaktır. Önemli bir düşen trendin üzerinde olmak ise ons gümüşe güç vermektedir.

Ons gümüşün yukarıda bahsettiğim fiyat hareketleri teknik anlamda 2 seviyenin önemini daha da artırmaktadır. Şu an ise ons gümüş, 30,16-17,6 USD arasındaki fibonacci 0.618 seviyesine takılmış durumdadır. Bu seviyenin aşılması bu denli uzun soluklu önemli düşüşler sonrasında diğer fibo seviyelerine göre daha zordur.

Aşağı yönde ise grafik zamansallık ilkesi gereği 30,16 USD seviyesinden başlayan düşen trend ile fibonacci 0.5 seviyesi olan 23,80 USD seviyesinde kesişmektedir. Bu nedenle ons gümüşte yaşanan geri çekilmenin devamı halinde fiyatın 23,80-25,30 USD bölgesine sıkışması beklenebilir. Burada ne önemli olan detay ise ons gümüşün düşen trendinin aşağı yönde kırılmamasıdır. Bu trendin kırılması halinde son yaşanan yükseliş atağı boğa tuzağı olarak kalacaktır (her ne kadar boğa tuzağı olmak için fazlası ile olumlu bir görünüm sergilese de). Yukarıda bahsettiğim tüm detayları aşağıdaki grafiği inceleyerek de görebilirsiniz.

Kaynak: Tradingview

Gram gümüş

Gram gümüş de ons gümüş kaynaklı bir geri çekilme içinde olsa da henüz içinde bulunduğu yükselen kanal hareketini riske atacak bir seviyede değildir. Buna göre gram gümüş, 12,50 TL seviyesinden başlattığı yükseliş hareketini 18 TL hedefli bir şekilde devam ettirmektedir. Her ne kadar kısa vadeli oluşan yükselen trend kırılmış gibi görünse de yükselişin büyüklüğü düşünüldüğünde henüz tehlike çanlarının çalması için erken olduğundan bahsedebiliriz. Şu an için kısa vadeli destek bölgesi 14,80 TL’den geçmektedir. Bu destek seviyesinin aşağı kırılması halinde 12-16,30 TL arasındaki hareketin fibonacci seviyelerini yakından izlemeye başlayacağız.

Finansal piyasalarda yön tahmin etmek ne denli beyhude bir çaba ise, yaşanan kuvvetli yeşil ve kırmızı mumlar sonrasında strateji üretmek de o denli önemli bir yaklaşımdır. Bu nedenle gümüş stratejimizi oluşan her yeni mum ile gözden geçirerek izlemeye devam edeceğiz.

REKLAMI KAPAT X