Gümüş yaşadığı kayıplara rağmen yükseliş umutlarını koruyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş yaşadığı kayıplara rağmen yükseliş umutlarını koruyor
Osman Bayrak
23.09.2022 15:48

FED Başkanı Powell'ın şahin mesajları ve faiz artımı ardından gelen kayıplara rağmen gümüş yükseliş umutlarını koruyor.

Fed’in 75 baz puanlık faiz artışı sonrasında yapılan açıklamalar ABD enflasyon verisini doğrudan hedef alan türdendi.

Fed ABD enflasyonunun yüzde 2’ye inene dek faizlerin yüksek tutulacağı mesajını verdi. Bu sayede enflasyonun 2023 yılı içinde ve hatta 2024’e sarkacak şekilde bir düşüş patikası içinde olmasını tahmin ettiğini ifade etti.

Fakat yapılan bu faiz artışlarının ABD ekonomisi açısından “yumuşak bir inişe” neden olup olmayacağından emin değiller. Çünkü bu aşamada faiz artışlarının ABD ekonomisinde resesyona neden olup olmayacağı konusunda bir fikir birliği bulunmuyor.

Fed üyeleri açısından 2022 yılı içinde 100 baz puanlık bir faiz artış alanının daha söz konusu olduğu, 2023 yılında da faizlerin maksimum yüzde 5 seviyesine kadar yükseltilebileceği paylaşıldı.

Bu nedenle ABD enflasyon verisinde ciddi bir azalma patikası görülene kadar, Fed'in faizlerle ilgili görüşünü değiştirmeyeceği beklenmektedir.

Ons Gümüş

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafik, ons gümüşün 4 saatlik teknik grafiğinin bir kısmını göstermektedir. Fed'in faiz kararının açıklandığı saatlerde bir volatilite yaşanmış olsa da, ons gümüş 26 USD seviyesinden başlayan düşen trendinin üzerinde kalmayı başardı.

Ayrıca eylül ayı başında 17,50 USD seviyesinden başlayan ve 20 USD seviyesine dek devam eden yükseliş hareketinin ardından fiyat daralan üçgen içinde konsolide olmaktadır. Bu yapı böylece 4 saatlik grafikte flama formasyonunun oluşmasını sağlamaktadır. (Yukarıdaki grafikte mor renkte flama sınırları belirtilmiştir.)

Bu formasyonun işlerlik kazanması için fiyatın kısa sürede 20 USD üzerine atması gerekmektedir. Şu an için bir ihtimal dahilinde olan bu hareketin yaşanması halinde, yine grafikte pembe renk ile gösterilen ve ons gümüş için ana direnç bölgesi olan 22-22,50 USD bölgesi hedef haline gelebilir.

Ons gümüş fiyatında gerçekleşecek olası bir gevşeme senaryosunda ise 19 USD seviyesi önemli bir destek bölgesi olarak karşımıza çıkacaktır. Çünkü bu seviyenin de aşağı kırılması halinde 26 USD bölgesinden başlayan düşen trend aşağı yönde kırılmış olacak ve yükseliş umutları iyiden iyiye azalacaktır.

Bu seviye altında ise 18 ve 17,50 USD seviyeleri sıralı destekler olarak karşımıza çıkacaktır. Şu an için bu yönde bir emare bulunmamakla birlikte bu ihtimali de gözden kaçırmamalıyız.

Gram Gümüş

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafik gram gümüşün günlük grafiğinden bir kesiti göstermektedir. Ons gümüşe bağlı olarak gram gümüşte 10,20 TL seviyesinden başlayan tepki yükselişi 11,50 TL seviyesine kadar devam etti.

Gram gümüşün içinde bulunduğu yatay kanalın, orta bandını destek yapma çabası içinde olduğunu görüyoruz. Yine ons altına bağlı olarak gram gümüşte de bir flama formasyonu oluştu. Bu formasyonun işlerlik kazanması için fiyatın 11,70 TL üzerine çıkması gerekecektir. Böyle bir senaryoda ilk hedef yatay kanal direnci olan 12,40 TL seviyesi, ardından ise 12,90 TL seviyesi olacaktır. 

Olası bir düşüş hareketinde ise yeniden 10,16 TL seviyesi yatay bant desteği olarak hedef haline gelebilir. Daha önce 3 kez net bir dönüş bölgesi olması nedeniyle önemli bir destek olarak karşımıza çıkan 10,16 TL bölgesi al-sat stratejileri için potansiyel “al” bölgesi adayı olarak dikkat çekmektedir.

REKLAMI KAPAT X