Gümüşe FED desteği

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüşe FED desteği
Osman Bayrak
15.12.2023 09:33

Ons gümüş, FED Başkanı Powell’ın çarşamba akşamı yaptığı açıklamaların güvercin tonda olmasından önemli ölçüde destek buldu.

Çarşamba akşamı Amerika Merkez Bankası FED’in faiz kararını açıklaması bekleniyordu. Piyasa beklentisine paralel şekilde FED faiz kararında bir değişikliğe gitmedi. Karar metni yayımlandığında ise faiz artırım patikasının sonuna gelinmiş olabileceğine vurgu yapıldı. Metine ek olarak FED Başkanı Powell’ın basın toplantısı sırasında da güvercin tonda açıklamalar yaparak ABD enflasyon verisinde yaşanan düşüşlerle ilgili duydukları memnuniyet ifade etti. Her ne kadar gelecek verilere göre karar vereceklerini söyleseler de artık 2024 yılında faiz indirimine başlanacağına dair yaygın bir beklenti oluşmuş oldu.

ABD tarafında faiz artırımının sona gelinmiş olması muhakkak ki öncelikle riskli piyasalar ve değerli maden piyasalarını olumlu etkileyecektir. Çünkü bu piyasalara risksiz bir şekilde alternatif oluşturan faizin artık bir tepe yapmış olması ve hatta bir noktada düşüşe geçecek olması ons gümüşe yönelik talebi de beraberinde getirecektir.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün haftalık hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Geçtiğimiz hafta yaşanan yüksek volatilite sonrası haftayı daha durgun geçiren ons gümüş, Fed’den aldığı destek ile yönünü tekrar yukarı çevirmeyi başarmıştı. Geçtiğimiz hafta önemli bir direnç kırılımı yapmasına rağmen bu kırılımı boşa çıkararak tekrar direnç altına gerileyen ons gümüş için bu hafta yaşanacak haftalık kapanış önemli olacaktır.

Yukarı yönde 24,60 USD seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviyenin altında kaldıkça daralan üçgen formasyonu içindeki hareketi beklenecek olan ons gümüşün kalıcı yükselişinin başlaması için 24,60 USD üzerinde haftalık kapanış alması son derece önemlidir.

Yukarıdaki grafikte de görebileceğini gibi ons gümüşün haftalık hareketi önemli bir daralan üçgen içinde hareket etmektedir. Özellikle FED’in 2024’e yönelik faiz beklentilerinin fiyatlanmaya başlamasıyla birlikte ons gümüşe gelecek taleple bu yapının yukarı yönde kırılması teknik olarak daha olası görünmektedir. Bu ihtimal dahilinde yukarıda test edilebilecek seviyeleri analiz edebilmek için öncelikle alçalan trend üzerinde en az 2 haftalık kapanış görmemiz gerekmektedir.

Gram Gümüş

Ons gümüşte yaşanan yükseliş ile birlikte gram gümüş de geçen hafta yaşanan düşüşte kaybettiği gücünü tekrar kazanmış görünüyor.

Aşağıdaki grafikte gram gümüşün günlük hareketleri görünmektedir. Geçtiğimiz hafta yaşanan önemli geri çekilme gram gümüşün de ana yükselen trend desteğine kadar geri çekilmesine neden olmuştu. Bu tarz yükselen trend hareketlerinde trend kırılmadıkça geri çekilmeler ne kadar kuvvetli olursa olsun yön yukarı doğru okunmalıdır. Bu hafta yaşanan hareketi de göz önünde bulundurunca bu teknik bakış açısının ne denli doğru olduğu görülmektedir.

Kaynak: Tradingview

Daha önce 3 kez test edilen yükselen trend desteği bir kez daha test edilerek yön tekrar yukarı dönmüş görünmektedir. Hâlihazırda önemli bir yükselen kanal içinde hareket eden gram gümüş için 21,90 TL üzerinde bir kapanış gelmesi yükseliş yönünde destekleyici olacaktır. Fakat bundan daha da önemlisi yükselişin güç kazanabilmesi için gram gümüşün tüm zamanların zirvesini kırarak yükselmesi gerekecektir. Bunun için de önümüzdeki haftalarda 24 TL seviyesinin geçilebilmesi yakından izlenecektir. Olası 24 TL üzerinde ataklarda ilk hedef yükselen kanal direnci olan 24,80 TL olacaktır.

REKLAMI KAPAT X