Gümüşte baskılı süreç devam ediyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüşte baskılı süreç devam ediyor
Osman Bayrak
10.11.2023 11:04

Ons gümüş önemli bir yükseliş serisi sonrasında uzun vadeli direncin üzerinde kalamayarak 23 USD altında fiyatlanmaya devam ediyor. Bu durum ise bizlere ons gümüş üzerindeki baskılı sürecin devam ettiğini gösteriyor.

Analize başlamadan önce ulu önderimiz, büyük devlet adamı ve milli mücadelenin kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete intikalinin 85. yılında rahmet ve minnet ile anıyorum.

Ons Gümüş

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini gösteren orta vadeli grafiğini göstermektedir.

Ons gümüşün içinden düştüğü yükselen kanalın destek bölgesi üzerine çıkmasının ardından kısa vadeli hedefini kırmızı alçalan trend olarak belirlemiştik. Ancak, finansal piyasaları her zaman ama her zaman çift yönlü hareketlere açık düşünmemiz gerektiğini unutmayarak ons gümüşü takibe başlamıştık. Grafikte açıkça görülebileceği üzere ons gümüş yükselen kanal desteği üzerine atmış olsa da destek seviyesinden ciddi oranda yükselmeyi başaramayarak bu hafta itibarıyla 23 USD seviyesi altına düşerek desteğin altında kapanışlar almaya başladı.

23 USD seviyesi bu hafta kapanışı itibarıyla yükselen kanalın destek bölgesi olmakla birlikte, aynı zamanda ons gümüşün 200 günlük hareketli ortalamasına denk gelmektedir. Bu nedenle bu bölge bir açıdan kırılması zor ama kırılıp üzerinde anlamlı bir süre kapanış alması halinde (örneğin haftalık kapanış) önemli bir yükseliş hareketi başlatma gücüne de sahip bir bölgedir. Fakat ons gümüşün dünkü hareketlerini incelediğimde fiyat zirve seviye olarak 200 günlük hareketli ortalamaya yaklaşmış fakat bu seviyeden satış yiyerek 22,50 USD seviyesine kadar gerilemiş oldu. Günlük hareketleri tek başına incelediğimizde açıkçası çok olumlu bir manzara ile karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Yükselen jeopolitik riskler ile birlikte önemli bir yükseliş kaydeden ons gümüş için geride bıraktığımız hafta baskıların yükseldiği bir hafta oldu.

Bu açıdan incelediğimde ons gümüşün bugün gerçekleşecek olan haftalık kapanışının 23 USD’nin altında ya da üzerinde gerçekleşecek olması son derece önemlidir. Bu bölgeden geçen alçalan trendin kırılması halinde yeni bir hareket yapısının oluşabileceğinden bahsedebileceğiz. Eğer 23 USD altında bir haftalık kapanış yaşanırsa 21 USD’ye doğru bir salınım ihtimali de yükselmiş olacaktır.

Gram Gümüş

Ons gümüş tarafında devam eden baskılı süreç, gram gümüşün de kırdığı alçalan trendinden uzaklaşmasına engel olmuşa benzemektedir. 21,90 TL’den başlayan alçalan trendin üzerine çıkmayı başaran gram gümüş, dün yaşanan yükseliş olmasaydı trendi aşağı yönde kırmış olacaktı.

Yaşanan üçgen daralma bölgesinden yukarı yönlü kurtulan gram gümüş, halen yükselen kanal içindeki hareketini sürdürmektedir. Yükselen kanalın destek bölgesi ve ana yükselen trendin desteği 20 TL’den geçtiği için gram gümüşün 20 TL üzerinde haftalık kapanış alması olumlu görünmektedir. Ama gram gümüş için önemsediğim yakın destek 20,50 TL’den geçmektedir. Eğer gram gümüş haftalık kapanışını 20,50 TL seviyesi üzerinde yapabilirse gelecek hafta için yükseliş umutlarını taze tutabilecektir.

Son olarak, değerli metallerde son dönemde yaşanan hareketler haber odaklı olduğu için sıcak bölgeden gelebilecek haberler gelecek hafta açılışı üzerinde büyük etkiye neden olacaktır. Bu dönemde yatırımcıların risklerini özellikle kontrol etmeleri ve yönetebilmeleri portföy sağlığı açısından son derece önemlidir.

REKLAMI KAPAT X