Gümüşte gözler ABD Tarım Dışı İstihdam verisinde

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüşte gözler ABD Tarım Dışı İstihdam verisinde
Osman Bayrak
04.08.2023 08:48

Gümüş yatırımcısının gözü bugün açıklanacak olan ABD Tarım Dışı İstihdam verisinde olacak. Bu nedenle saat 15:30’da oluşabilecek volatiliteye dikkat etmek gerekir.

Bugün açıklanacak olan veri, ABD ekonomisi iş gücü piyasası hakkında net bir fikir vermesi ve FED tarafından dikkate alınan bir veri olması nedeniyle yakından takip edilecektir. Verinin son beklentilere göre 200.000 seviyesinde açıklanması beklenmektedir.

Geçtiğimiz çarşamba günü açıklanan ADP Tarım Dışı İstihdam verisi ise 189.000 beklenirken, 324.000 olarak açıklandı. Eğer bugünkü veri de benzer şekilde beklenti üzerinde gelirse, gümüş tarafında bir düzeltme hareketinin daha yaşanması kaçınılmaz olabilir. Fakat önceki aylarda bu iki veri arasında ciddi farkların yaşanabildiği de unutulmamalıdır. Ayrıca ortalama saatlik kazançların da %0,3 artması beklenirken daha fazla artması enflasyonist etki yaratabileceği için negatif bir etki yaratabilir. Özet olarak açıklanacak her iki veriyi de yakından izleyerek yorumlayabiliriz.

Ons gümüş

Ons gümüşün günlük hareketlerini gösteren grafiğin son halini paylaşıyorum.

Kaynak: Tradingview

Yükselen kırmızı trend içinde hareket eden ons gümüş 25 USD bölgesinden yönünü aşağı çevirdi. Özellikle bu hafta gümüş yatırımcısı için kırmızı mumların peşi sıra geldiği bir hafta oldu. Bugün yaşanabilecek bir volatilite sonrasında eğer ons gümüş yönünü aşağı çevirmeye devam ettirirse 22 USD seviyesi ons gümüş için ana destek bölgesi olabilir. Fakat olası yukarı yönlü hareketlerde ons gümüş fiyatı 24.90 USD seviyesini yukarı kırabilirse yeni bir yükseliş hareketi başlatabilir. 27,50 USD seviyesinde bulunan yükselen kanal direnç bölgesi şu an için fiyata uzak olduğu için bu seviyeden önceki olası hedeflere odaklanmak pratik anlamda daha faydalı olacaktır. Bu nedenle 24,90 USD direnci en yakın vade için yakından izlenecek seviye olacaktır.

Gram gümüş

Gram gümüşün haftalık hareketlerini gösteren grafiğin son halini paylaşıyorum.

Kaynak: Tradingview

Ons gümüşte görülen geri çekilme sonrasında gram gümüşün de geri çekilmesi kaçınılmaz oldu. Bir süredir stabil bir hareket süren dolar/TL’nin gram gümüş üzerinde hatırı sayılır bir etkisi söz konusu değil açıkçası. Gram gümüş kanal katlama paterninde bu hafta kanal orta direncine takılmışa benziyor. Yönünü aşağı çeviren gram gümüş için bugün kritik öneme sahip.

Bugün için gram gümüşün direnç seviyesi 21,40 TL’de olacaktır. Bu seviyenin üzerinde bir kapanış alması halinde orta vadeli yönü tekrar yukarı dönebilecektir. Fakat zayıf seyrin devamı halinde 19 TL seviyesi ana destek seviyesi olarak takip edilecektir.

Altın/Gümüş rasyosu

Ons altın ve ons gümüş fiyatlarının oranı anlamına gelen bu rasyonun aşağı gelmesi genellikle değerli metallerin yükseldiği zaman dilimlerinde meydana geliyor. Bu nedenle bu rasyonun teknik grafiğini fikir vermesi açısından izlemeye devam edeceğiz. Aşağıdaki grafik rasyonun nasıl bir üçgen alana sıkıştığını göstermektedir. Yükselen trend çizgisi kırılırsa yeni bir yükseliş hareketi başlayacaktır. Henüz sıkışmanın sonuna epey uzağız ama olası kırılımlar anlamlı bir sinyal olarak radarımızda olacaktır.

REKLAMI KAPAT X