Gümüşte sert geri çekilme ne anlama geliyor?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüşte sert geri çekilme ne anlama geliyor?
Osman Bayrak
28.07.2023 08:19

           Çarşamba günü FED tarafında beklentilerin netleşmesinin ardından yönünü yukarı çeviren gümüş, dün ABD tarafında açıklanan ekonomik verilerin ardından beklenmedik bir geri çekilme yaşadı. Gümüşte yaşanan bu sert geri çekilmenin ne anlama gelebileceğini analiz edeceğim.

FED Toplantısı ve Faiz Kararı Ne Anlama Geliyor?

            Çarşamba günü Amerikan Merkez Bankası FED faizleri tam olarak piyasanın beklediği gibi 0.25 puan artırdı. FED’in piyasa ile kurduğu sağlıklı iletişimin sonucu alınan kararlar piyasa beklentisi ile büyük ölçüde örtüşüyor. Bu nedenle faiz kararından ari olarak FED Başkanı’nın basın toplantısında verdiği mesajlar piyasa açısından daha önemliydi. Özet olarak FED’in verilere odaklı olarak karar almaya devam edeceğinden, Enflasyon riskleri konusunda ihtiyatlı olduğundan, çekirdek enflasyonun hala beklentilerinin üzerinde olduğundan ve dolayısı ile daha uzun bir yolları olduğundan bahsetti. Bu kaygılarından enflasyon üzerindeki devam eden riskler konusunda özellikle gıda ve petrol fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle haklı olduklarını düşünüyorum. Politikaları konusunda da uzun bir yollarının olduğunu vurgulamaları da ABD’de enflasyon hedef noktaya inene kadar daha fazla faiz artırmasalar da mevcut faiz oranları ile devam edebileceklerini vurguluyorlar. ABD’de yükselebilecek bir resesyon korkusu yaşanana kadar mevcut faiz oranlarını korumakta zorlanmayacaklarını düşünüyorum.

Ons Gümüş

                FED Toplantısının ardından önce ve ardından yükselen ons gümüş dün şok bir düşüş yaşadı. Bu düşüşün potansiyel nedenlerini incelediğimde karşıma 30 dakikalık grafikte aşağıdaki gibi bir grafik çıkmaktadır.

 

 

Grafikte görebileceğini gibi asıl düşüş 15:30 itibariyle başlamış. 15:30 itibariyle gerçekleşen olayları ya da açıklanan verileri incelersek düşüşün nedenini de bulmuş oluruz. Türkiye saati ile 15:30’da ABD 2. Çeyrek GSYİH rakamı açıklandı. Piyasa beklentisi ABD ekonomisinin % 1.8 büyümesi yönünde iken, büyüme rakamı % 2.4 geldi. Ek olarak, çekirdek dayanıklı mal siparişlerinde bir artış beklenmezken % 0.6 artış yaşandığı açıklandı.

Gelen bu veriler genel olarak ABD ekonomisinin yapılan faiz artışlarına rağmen büyümeye devam ettiğinin göstergesi olarak algılanmaktadır. Enflasyonun sınırlanması için de ekonomik aktivitelerde büyüme istenmediği için ya da yaşanan büyüme beraberinde enflasyon getirebileceği için ek sıkılaşmaları ya da faiz artırımlarını da beraberinde getirebileceği endişesi ile değerli metallere bir satış olarak yansıdı.  

Teknik anlamda yükselen paralel kanal içinde hareket eden ons gümüş için 200 günlük hareketli ortalama 23.23 USD seviyesinden geçmektedir. Bu seviyenin önemli bir destek olarak çalışması teknik anlamda beklenir. Eğer bu seviye aşağı doğru esner ise yükselen kanal desteği 22 USD seviyesinden geçmektedir. Enflasyonist baskıların daha fazla yoğunlaşmaması halinde kanal desteğinin test edilebilme ihtimalini zayıf görüyorum. Olası yukarı hareketler ise en önemli direnç seviye 27 USD’den geçmekte olup, yükselen kanal direncinin de ilk temasta kırılması çok olası görünmemektedir.

Gram Gümüş

            Ons gümüşte yaşanan geri çekilme gram gümüşte de 13 günlük hareketli ortalamanın test edilmesine neden oldu. 15.52 TL seviyesinden geçen gram gümüşün 13 günlük hareketli ortalaması fiyatın tekrar yukarıda konsolide olmasına neden oldu. Aynı zamanda gram gümüş içinde bulunduğu yükselen kanalın orta bölgesinde konsolide olmaya çalışırken, yukarıdaki hedefi 23.50 TL olarak izlemeye devam ediyoruz.

            Son olarak, dün değerli metallerde yaşanan geri çekilme ile birlikte ABD 10 yıllıkları % 3.5 gibi bir yükselişe imza attı. Değerlenen ABD doları değerli metaller için olumsuz bir ortam oluşturduğu için ABD Dolar endeksinin haftalık kapanış değeri radarımızda olacaktır.

Etiketler: altın
REKLAMI KAPAT X