Gümüşte zafer boğaların!

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüşte zafer boğaların!
Osman Bayrak
05.04.2024 09:38

Bu hafta adeta gümüş yatırımcılarının zafer haftası oldu. Hafta boyunca gelen taleplerle %10’a yakın yükseliş kaydeden ons gümüşte zafer boğaların oldu.

Son 5 haftadır ons gümüş tarafında başlayabileceğini düşündüğüm bir yükselişin adımlarını hafta hafta sizlerle paylaşmaya çalıştım. Ons gümüşe gelen talebi, taleple gelen tepkiyi, ana direnç bölgesindeki hareketleri sabırla takip ettik. 5. haftanın sonunda tüm bu mücadeleyi, yükseliş yönlü pozisyon sahibi boğalar, zaferle taçlandırdı.

Ons gümüş

Aşağıdaki grafik ons gümüşün haftalık hareketlerini göstermektedir.

 

Kaynak: Tradingview

Son birkaç haftadır ons gümüşün alçalan direnci kalıcı bir şekilde kırıp kıramayacağını yakından izliyorduk. Yukarıdaki grafikte görülen bu alçalan direnç çizgisi kaynağını 2011 yılından almaktadır. Bu açıdan bakılınca bu direnç çizgisinin kırılması ve üzerinde bir kalıcılık sergilemesi son derece önemli idi.

Her ne kadar son 3 haftayı direnç üzerinde geçiren bir ons gümüş olsa da, bu hafta düğümün çözüldüğü bir hafta oldu çünkü her ne kadar ons gümüş direnç seviyesi üzerinde fiyatlansa da ons gümüş fiyatı direnç çizgisinden bir şekilde uzaklaşamamıştı. Bu nedenle de olası bir geri çekilmede ons gümüş tekrar daralan üçgen sınırları içine girebilirdi. Ta ki bu haftaya kadar.

Bu hafta başından itibaren yaşanan yükseliş ise dün kapanış değeri itibarıyla %10’a yaklaştı. Bu da demek oluyor ki ons gümüş bu sabah itibarıyla direnç çizgisinden yaklaşık %12 uzaklaştı. Bu açıdan baktığımızda bugünkü kapanış en az geçtiğimiz haftaların hafta kapanışları kadar önemlidir.

Ons gümüşün bu yükselişinde artık alçalan direnç bariyeri kalmadığı için yatay dirençlere odaklanmamız gerekecek. Bu açıdan baktığımızda 28,80 USD ve 30 USD seviyeleri sıralı yatay dirençler olarak yakın takibimizde olacak. Özellikle 30 USD seviyesi üzerinde bir kalıcılık görülmesi halinde 35,50 USD seviyesine kadar ciddi bir direnç görülmemektedir. Olası geri çekilmelerde 26,90 USD ve 26,10 USD destekleri ise kritik konumdadır. Özellikle 26,10 USD seviyesinin korunması, yükseliş umutları açısından kritik bir seviye olarak öne çıkmaktadır.

Gram gümüş

Aşağıdaki grafik gram gümüşün haftalık hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Bu hafta ons gümüşte yaşanan yükseliş, gram gümüşün de yükselen kanal direncini yukarı kırmasını sağlamış görünüyor. Bir kanal disiplini içinde yükselen gram gümüşü bu şekilde takip etmek umut ediyorum ki yatırımcılarının önünü aydınlatmıştır.

Bugün gelecek olan haftalık kapanış değerinin 26,40 TL’nin üzerinde olması halinde gelecek hafta da bu seviyenin korunmasına odaklanacağız. Kritik 26,40 TL direnci üzerinde kalıcılık sergileyen gram gümüş için 31,30 TL hedefi görünür olmaya başlayacaktır. Yaşanacak yükselişin momentum gücüne bağlı olarak yükselebilecek olan bu hedefi yeni bir yükselen kanal direnci olarak izlemeyi sürdürebiliriz.

Altın/gümüş rasyosu

Son olarak, kritik yükselişlerin yaşandığı bir haftanın sonunda altın/gümüş rasyonun son durumunu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Kaynak: Tradingview

Yükselişlerin yaşandığı bir haftada rasyonun önemli bir geri çekilme yaşaması şaşırtıcı olmamalı çünkü eğer değerli metallerde kuvvetli bir yükseliş yaşanacak ise altın/gümüş rasyosunda önemli geri çekilmelerin başladığı görülmeli. Burada özellikle 82,70 seviyesinden geçen ana yükselen desteğin aşağı kırılması halinde yeni yükseliş hareketlerinin görülmesini olası görebiliriz. Bu nedenle altın/gümüş rasyosunun değerini günlük olarak takip etmeliyiz.

Son söz olarak, önümüzdeki hafta gerçekleşecek Ramazan Bayramı nedeniyle analizlerime bir haftalık ara veriyorum. Ramazan Bayramı’nın tüm insanlığa sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini diliyorum. Sağlıcakla kalın…

REKLAMI KAPAT X