Gümüşün kritik dirençten dönüşü ne anlama geliyor?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüşün kritik dirençten dönüşü ne anlama geliyor?
Osman Bayrak
05.01.2024 08:52

Ons gümüş bu hafta kritik öneme sahip 24,40 USD direncine yaklaşamaya çalışsa da yükseliş denemelerinde başarılı olamayarak yönünü aşağı çevirdi. Bu analiz kapsamında gümüşün hareketlerinin şifrelerini çözmeye çalışacağız.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün haftalık hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafikte net şekilde görülen daralan üçgenin destek çizgisi 2020 yılından, direnç çizgisi ise 2011 yılından başlamaktadır. Grafik haftalık bir grafik olması nedeniyle daralan üçgenin uç sınırı 2024 yılının üçüncü çeyreğine kadar uzamaktadır. Bu da demek oluyor ki ons gümüşün daralan üçgenden sıyrılarak yeni bir yön kazanabilmesi için teknik olarak yaklaşık 9 aylık süresi bulunuyor. Fakat genellikle bu tarz sıkışmaların yeni bir yön kazanması teorik bölgeyle sınırlı kalmıyor. Bu nedenle de 2024 yılında ons gümüşün momentum kazanarak yeni bir yön kazanması çok olası görünüyor.

Teknik anlamdaki bu makro görünüşten sonra neden daralan üçgenin direnç çizgisine odaklandığımdan bahsetmek istiyorum. Kendinizi buz tutmuş bir gölün üzerinde hayal edin lütfen. Eğer buz tabakası yeterince kalın ise ilk zıplama denemenizde buzu kıramazsınız. Fakat fizik kanunları gereği buzun kalınlığına göre yeterince zıplarsanız denemelerin birinde buzu kırarsınız. Teknik grafiklerdeki destek ve direnç temasları için de bu metaforu kullanabiliriz. Bir direnç ne kadar çok test edilirse kırılma olasılığı da o kadar artar. Yukarıdaki grafiğin son 3 yıllık periyoduna odaklandığımızda destek çizgisinin farklı zaman dilimlerinde neredeyse 3 kez test edildiğini görürken, direnç çizgisinin ise 4 kez test edildiği görüyoruz. Direnç çizgisinin bir kez de yukarı yönde kırıldığını fakat fiyatın ertesi hafta tekrar daralan üçgen bölgesine tekrar indiğini görüyoruz. Buna ek olarak, ons gümüşün son haftalardaki hareket bölgesine odaklandığımızda ise direnç çizgisine çok yakın seyrettiğini fark ediyoruz. Tüm bu görünüm bize direnç çizgisinin kırılma olasılığının destek çizgisinin kırılma olasılığından yüksek olduğunu göstermektedir.

Eğer ons gümüş bu hafta 24,40 USD seviyesini yukarı kırıp üzerinde kapanış alabilseydi, ons gümüş grafiği için yeni bir yükseliş yapısı kurgulayacaktık. Fakat fiyat her ne kadar bu bölgeye yaklaşsa da üzerine atmayı başaramadı. Bu tarz hareketler önümüzdeki dönem sıklıkla yaşanabilir. Burada önemli olan yukarı yönlü ihtimallerin yükseldiği grafikte ons gümüşün destek çizgisini aşağı kırmamasıdır. Daralan üçgen bölgesinde hareket ettikçe her yükseliş denemesinde gözümüz zamansallık gereği direncin o günkü değerinde olacaktır.

Gram gümüş

Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

  

 

Kaynak: Tradingview

Gram gümüş gerek ons gümüşten gerekse Dolar/TL’den aldığı destek ile muazzam bir yükseliş trendi üzerinde hareket etmektedir. 12 TL’den beri pek çok kez test edilmesine rağmen kararlı şekilde trend üzerinde kalmayı başaran gram gümüş yatırımcısına çok net bir mesaj vermektedir. Bu yükselen trend korunduğu sürece açılan yukarı yönlü pozisyonlar korunmalıdır. Olası trend kırılımında ise kırılımın kalıcılığını sorgulamak zorundayız. Kalıcı kırılıma işaret edecek faktörleri uzun, hacimli, dip seviyeden kapanış yapan 2 kırmızı barın gelmesi olarak özetleyebiliriz. Aksi her harekette yükseliş momentumunu istikrarlı şekilde takip edebiliriz. 

REKLAMI KAPAT X