İngiltere’de enflasyon düşmeye devam ediyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
İngiltere’de enflasyon düşmeye devam ediyor
Hamit Alp Ünlü
20.09.2023 13:00

İngiltere’de enflasyon ağustos ayında sürpriz yaparak piyasaların artış beklentisine karşın geriledi ve düşüş trendinin sürdüğünü gösterdi.

Bugün sabah saatlerinde İngiltere’de ağustos ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri açıklandı. Açıklanan veriler piyasa beklentilerinin aksi bir duruma işaret etti. Piyasalar ağustos ayında, enerji maliyetlerinde de görülen artışın etkisiyle İngiltere TÜFE verisinin 2023 yılının Mart ayından bu yana sürdürdüğü aşağı yönlü harekete son verip yükselmesini bekliyordu. Ancak veriler piyasa beklentilerinin aksine düşüş hareketinin devam ettiğini gösterdi. Böylelikle ülkede enflasyon son bir buçuk yılın en düşük seviyesini görmüş oldu.

Tüm TÜFE kalemleri beklentilerden olumlu geldi

İngiltere Merkez Bankası (BoE) enflasyonla mücadele kapsamında izlediği uzun soluklu faiz politikası ile dikkat çekiyor. 2021 yılının Aralık ayı faiz yüzde 0,1 seviyesindeyken faiz artışına başlayan BoE bugüne dek aralıksız şekilde devam ettiği faiz artış hamleleriyle faizi yüzde 5,25 seviyesine dek çekti.

BoE’nin gerçekleştirdiği uzun soluklu faiz politikası, ülkedeki enflasyon rakamları üzerinde etkisini göstermeye başlamıştı. Ülkede uzun süre çift hanelerde seyreden TÜFE, ilk defa nisan ayında tek hanelere düşmüş ve sonrasında temmuz ayında yüzde 6,8 seviyesine dek inmiş, aylık TÜFE ise yüzde eksi 0,4 seviyesini görmüştü. Piyasalar ise İngiltere’de ağustos ayında yıllık TÜFE’nin yüzde 6,8’den yüzde 7’ye yükselmesini, aylık TÜFE’nin ise yüzde eksi 0,4’ten yüzde 0,7’ye çıkmasını bekliyordu.

Bugün açıklanan veriler ise ağustos ayında yıllık TÜFE’nin yüzde 6,7’ye gerilediğini, aylık TÜFE’nin ise yüzde 0,3’e yükseldiğini işaret etti. Çekirdek TÜFE’de de benzer bir tablo görüldü. Temmuz ayında yüzde 6,9 olan ve ağustos ayında yüzde 6,8’e inmesi beklenen yıllık çekirdek TÜFE yüzde 6,2 olarak açıklanırken, temmuz ayında yüzde 0,3 olarak açıklanan ve ağustos ayında yüzde 0,6’ya yükselmesi beklenen aylık çekirdek TÜFE de yüzde 0,1 seviyesine geriledi.

İLGİLİ HABER İngiltere'de enflasyon ağustosta sürpriz yaptı İngiltere'de yıllık enflasyon ağustos ayında yükseliş beklentilerine karşın gerileme kaydetti.

Açıklanan TÜFE verisinin beklentilerden olumlu gelmesiyle birlikte gerilemye başlayan sterlin/dolar çaprazı ise son dört ayın en düşük seviyesi olan 1,2350 seviyesine indikten sonra biraz toparlandı ve 1,2375 seviyesinde konsolide oldu.

BoE eylül ayı toplantısını ise yarın gerçekleştirecek. Piyasalar, BoE’nin 25 baz puanlık bir faiz artışı daha gerçekleştirerek faizi yüzde 5,50 seviyesine çekmesini bekliyor.

Euro Bölgesi TÜFE verisi de beklentilerin altında kaldı

Dün Euro Bölgesi ağustos ayı enflasyon rakamlarının ikinci okumaları açıklandı. Ağustos ayı yıllık TÜFE ve yıllık çekirdek TÜFE verileri, İngiltere’dekine benzer şekilde piyasa beklentilerinden daha olumlu olacak şekilde revize edildi.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre ağustos ayı ilk okuması yüzde 5,3 olan ve öyle kalması beklenen yıllık TÜFE yüzde 5,2 seviyesine olacak şekilde aşağı yönlü; ilk okuması yüzde eksi 0,1 olan ve yüzde 0,6’ya yükselmesi beklenen aylık TÜFE ise yüzde 0,5 seviyesine olacak şekilde yukarı yönlü revize edildi.

İlk okuması yüzde eksi 0,1 olan ve yüzde 0,3’e revize edilmesi beklenen aylık çekirdek TÜFE ve ilk okuması yüzde 5,5 olan ve yüzde 5,3 seviyesine revize edilmesi beklenen yıllık çekirdek TÜFE ise piyasa beklentileri doğrultusunda açıklandı.

İLGİLİ HABER Euro Bölgesi’nde enflasyon tahminlerin altında kaldı Euro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ağustos ayında yıllık bazda yüzde 5,2 ile tahminlerin altında bir artış kaydetti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği eylül ayı toplantısının ardından 25 baz puanlık bir faiz artışı daha yaparak mevduat faizini banka tarihinin en yüksek seviyesi olan yüzde 4’e çıkarmıştı.

Toplantı sonrasında ECB Başkanı Christine Lagarde’ın faiz artışlarına devam edecekleri yönündeki açıklamaları ise piyasalar tarafından ikna edici bulunmamıştı.

Enflasyonun düşmeye devam etmesi ve Euro Bölgesi ekonomik verilerinde iyileşme görülmesi halinde şu sıralar dolar karşısında zayıf bir performans sergileyen euronun ise biraz daha güç kazanması mümkün olabilir.

Dünkü verilerle birlikte piyasaların daha olumlu yaklaştığı ortak para birimi euro ise dolar karşısında 1,07 seviyesinin hemen altında seyrederken, bugünkü Amerikan Merkez Bankası (Fed) toplantısından çıkacak kararı beklemeye başladı.

İLGİLİ HABER Küresel piyasalarda FED günü: Faiz kararı saat kaçta açıklanacak, beklenti ne yönde? Küresel piyasaların merakla beklediği gün geldi. ABD Merkez Bankası (FED) bugün FOMC toplantısının ardından faiz kararını açıklayacak. Peki, FED faiz kararı saat kaçta açıklanacak, beklenti ne yönde? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X