İran-İsrail gerginliği altın fiyatlarını nasıl etkiler?

Okuma Süresi: 3 Dakika
İran-İsrail gerginliği altın fiyatlarını nasıl etkiler?
Osman Bayrak
15.04.2024 08:00

Geçtiğimiz cumartesi gecesi yaşanan İran-İsrail gerginliği, başta altın olmak üzere değerli metal fiyatlarının yukarı yönlü ivmelenmesi beklentilerini artırdı. Peki, İran-İsrail gerginliği yeni haftada altın fiyatlarını nasıl etkileyebilir?

14 Nisan Pazar günü kaleme aldığım bu analizde, henüz piyasa açılmadığı için İran-İsrail gerginliğinin neden olduğu ilk fiyatlamaları görmeden değerli metal piyasasına yönelik yorumlarımı sizlerle paylaşacağım.

İlk olarak ons altın cephesine baktığımızda, bizim piyasalarımız kapalı olsa da uluslararası piyasalar açık olduğu için geçtiğimiz haftanın 2344 USD seviyesinden kapandığını gördük. Aşağıdaki teknik grafik ise ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

 

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafiğe bakarak, ons altının teknik anlamda takip ettiğimiz grafiğe çok uygun hareket ettiğini söyleyebilirim. Özellikle içinden çıktığı yükselen kanal yukarı kırıldığında ons altının hedefini kanal katlama seviyesi olarak işaret etmiştim. Finansal piyasalarda yapılacak en büyük hata, olası bir fiyat hedefini belirli bir zaman dilimi hedefi ile birlikte takip etmektir çünkü her ne kadar teknik görünüm belirli bir seviyeyi hedef haline getirse de temel tarafta yaşanacak gelişmeler fiyatın hedefe gitme hızını belirler. Eğer, İran-İsrail savaşı gibi bir olayı yönlendirme gücünüz yoksa, ons altına belirli bir zaman diliminde fiyat hedefi vermek fiyatı takip etmekten uzaklaşıp fiyata senaryo çizmek anlamına gelir (Kesinlikle uzak durulması gereken bir bakış açısı).

Öte yandan cumartesi gecesi yaşanan gerilim sırasında finansal piyasalar kapalı olduğu için olası tepkileri kripto borsaları aracılığı ile takip edebildik. Ons altın ile ilişki hareket eden PAXGUSDT, cuma gecesini 2355 USD’den kapattıktan sonra cumartesi gecesi yükselen gerilimin etkisi ile 3295 USD seviyesini test etti. Fakat, pazar günü itibarıyla azalan gerilim nedeniyle PAXGUSDT yeniden 2430 USD seviyesine kadar geriledi.

İLGİLİ MAKALE Jeopolitik gerilim dönemlerinde altın düşer mi?: Savaşlar, altın fiyatlarını nasıl etkiler? Jeopolitik gerilim dönemlerinde altın düşer mi?: Savaşlar, altın fiyatlarını nasıl etkiler?

Biz ise yaşanan gelişmelerin yanında teknik bir bakış açısı ile ons altın için yukarıdaki grafiği izlemeye devam edeceğiz. Grafiğe göre kısa vadede 2400 USD seviyesi ons altın için belirleyici bir direnç olarak karşımıza çıkacaktır. Geçtiğimiz cuma günü de bu seviye üzerine tırmanan ons altın 2430 USD seviyesini test etmesine rağmen bu seviyede kalıcı olmaya başaramayarak tekrar yükselen kanal içine gerilemişti. Son günlerde yaşanan düşüşlerin kalıcılık gösteremediği de düşünülürse grafiği kısa vadede yükseliş yönlü okumaya devam edebiliriz.

Bu fiyat hareketleri yaşanırken altın/gümüş rasyosunun grafiği de dikkatimi çekti. Aşağıdaki grafik altın/gümüş rasyosunun günlük hareketlerini göstermektedir.

 

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafikte yakından izlediğimiz altın/gümüş rasyosu yükselen kanalın destek seviyesine kadar geri çekildi. Ons altın tarafında son dönemde görülen yükselişe eşlik eden altın/gümüş rasyosu 82,50 seviyesini aşağı kırarak kalıcılık gösterirse altın tarafında yeni bir yükseliş atağının yaşanması gündeme gelecektir. Daha önce 5 kez test edilip yukarı döndüğü gibi yukarı döner ise altın tarafında son dönemde yaşanan yükselişe bir süre ara verilebilir. Bu nedenle özellikle pazartesi ve salı günü altın/gümüş rasyosunun 82,50 seviyesinin altında ya da üzerinde kalıcılık göstermesini yakından takip edeceğiz.

Son olarak, hafta sonu yükselen tansiyonun hafta içi gelecek haberlerle belirli bir volatilite sergilemesi olası görünmektedir. Haber odaklı olarak ons altın fiyatlarında görülebilecek sert hareketlere hazırlıklı olmak, özellikle açılacak kaldıraçlı pozisyonlara çok dikkat etmek ise yararlı olacaktır.

İLGİLİ HABER Bir milyon dolarlık soru: Kur artar mı, düşer mi? Yerel seçimlerin ardından kurda yaşanan hareketlilik, “Kur artar mı düşer mi?” sorusunu yeniden gündemin önemli başlıklarından biri haline getirdi. TEPAV Merkez Direktörü Burcu Aydın Özüdoğru da konuyu bugünkü köşe yazısında mercek altına aldı.

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

REKLAMI KAPAT X