İsrail gerginliğine altın nasıl tepki verebilir?

Okuma Süresi: 3 Dakika
İsrail gerginliğine altın nasıl tepki verebilir?
Osman Bayrak
09.10.2023 08:31

Geçtiğimiz haftayı önemli bir destek seviyeden tepki alarak 1832 USD seviyesinden kapatan ons altının, hafta sonu İsrail’de yaşanan gelişmelerden sonra nasıl bir tepki vereceği merak konusu oldu. Bu sorunun yanıtını ise ons altının Rusya-Ukrayna savaşına verdiği tepkiye göre cevaplandırmaya çalışacağız.

Öncelikle ons altının geçtiğimiz haftayı nasıl kapattığını teknik açıdan inceleyelim. Bu incelemeyi yaparken ons altının aşağıdaki günlük grafiğinden yararlanacağız.

Yukarıdaki grafikte ilk dikkati çeken ons altının bir paralel kanal içinde düşüş hareketi sergilediğidir. Bu tarz kanal hareketlerinde finansal enstrüman kanalın destek ve direnç bölgelerinden geri dönerek hareketini sürdürür. Yani, ons altın kanal içinden çıkana kadar kanalın destek bölgesinden yukarı, direnç bölgesinden de aşağı döner.

Ons altının son düşüşüne baktığımızda, aralıksız bir kırmızı mum serisi ile 1800 USD desteğine kadar sürüklendiğini görüyoruz. Ons altın grafiğine biraz daha genelden baktığımızda ise 1800 USD seviyesinin bir kez direnç, iki kez de destek olarak çalıştığını görüyoruz. Bu nedenle 1800 USD yatay desteği ile alçalan kanalın kesişmesi ons altın için potansiyel bir dönüş bölgesi olarak öne çıkmıştı.

Buna ek olarak ons altın grafiğine saatlik bazda göstergeler ile baktığımızda ise göstergeler tarafında önemli bir pozitif uyumsuzluk yaşandığını görmüştük. Son 2 haftadır yaptığım analizlerde de göstergelerin olası pozitif uyumsuzluğuna dikkat çekmiştim.

Tüm bu koşullar altında geçtiğimiz cuma günü ABD TDİ verisinin beklentinin neredeyse 2 katı gelmesi ile birlikte ons altın belki de en kötünün geride kalması sonrasında bir tepki yükselişi yaşadı. Böylece ons altın geçtiğimiz haftayı anlamlı bir bölgeden tepki alarak son 9 günde yaşanan aralıksız düşüşün ardından ilk yükseliş mumunu aldı.

Finansal piyasalarda 24 saatin bile çok uzun bir zaman dilimi olduğunu bu hafta sonu bir kez daha anlamış olduk. Buna göre hafta sonu İsrail’de yükselen gerilim ile birlikte Orta Doğu coğrafyasında tansiyonun yükselmesinin finansal piyasalara da doğrudan etkisi olacaktır.

Bu sebeple haftaya pozitif başlayacak olan ons altının gelecek dönemdeki hareketleri de merak konusu olmaktadır. Bunun için isterseniz önce Ukrayna-Rusya savaşının başlangıcında ons altın nasıl bir tepki vermişti ona bir bakalım:

24 Şubat 2022’de başlayan Ukrayna-Rusya savaşı öncesi gerilimli süreçte ons altın 18 günde %7 yükselmişti. Savaşın başladığı gün 100 USD’lik bir volatilite yaşanarak, gün kapanışı kırmızı olurken, savaşın ilk 9 gününde ise %10’luk yeni bir yükselişe imza atılmıştı.

Henüz Ukrayna-Rusya savaşı kadar çok taraflı bir gerilim ile karşı karşıya olmamamız nedeniyle yaşanabilecek tepkilerin daha sınırlı kalması şu an sahip olduğumuz bilgi seti ile makul görünüyor. Fakat yakın gelecekte yaşanabilecek gelişmelerin yakın vadeli projeksiyonlarda bir değişikliğe neden olabileceği göz ardı edilmemelidir. Bu nedenle savaşın gidişatını ve kapsamını yakından izleyeceğiz.  

Teknik anlamda ons altın için 1795-1800 USD bölgesi önemli bir destek bölgesi olarak takibimizde olacaktır. Cuma günkü tepki yükselişinin bu haftanın ilk 2 gününde devam etmesi halinde ise ilk önemli direnç bölgesi 1880 USD’den geçmektedir. Bu seviyenin aşılması halinde ise 1905 USD seviyesi alçalan kanalın direnç seviyesi olarak fiyatı karşılayabilir. Bu seviyeye dek yaşanabilecek yükselişler teknik anlamda normal karşılanabilecek olup, yakın vadede ons altının alçalan kanalın içinde kalıp kalmayacağı akıllardaki ilk soru işareti olmaktadır. 

REKLAMI KAPAT X