Koronavirus mutasyonu endişesi piyasaları nasıl etkiledi?

Okuma Süresi: 4 Dakika
Koronavirus mutasyonu endişesi piyasaları nasıl etkiledi?
Hüseyin Talha Yavuz
22.12.2020 09:55

Birleşik Krallık başkakanı Boris Johnson, Londra ve İngiltere’nin güneydoğusunda tam karantina tedbirlerine oldukça yakın olan aşama 4 kapanma uygulamalarının noel tatili boyunca devam edeceğini bildirdi. Geçtiğimiz haftalarda İngiltere’de vaka sayılarının artışını, koronavirüsün bulaşıcılığı çok daha yüksek olan bir mutasyonu ile açıklayan Johnson, mutasyona uğramış yeni tip koronavirüsün normal haline kıyasla %70 oranında daha hızlı yayılım gösterebildiğini belirtti. Londra’da karantina önlemlerinin sıklaştırılmasıyla birlikte, Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülke İngiltere ile sınırlarını kapatırken, Avrupa genelinde yeni tip koronavirüs endişesi panik havası oluşmasına neden oldu.

Yaşanan panik piyasalara da yansırken, koronavirüsün küresel çapta yayılım gösterdiği ilk zamanlar olan şubat sonundaki piyasa hareketine benzer hareketler görüldü. USD/TRY kurunda yüksek bir volatilite görülmezken, Borsa İstanbul küresel hisse senedi piyasalarına paralel bir şekilde günü değer kaybıyla kapattı. BIST 100 endeksi günü %1,70 oranında düşüş ile 1384,43 puandan kapattı.

Borsa İstanbul’da panik satışları

Geçtiğimiz haftaları rekor tazeleyerek geçiren Borsa İstanbul, yeni tip koronavirüs haberleri ile birlikte küresel satış baskısından payını alarak son günlerde görülmeyen bir volatilite ile düşüş yaşadı. Geçtiğimiz haftayı 1408 seviyesinden kapatan BIST 100 endeksi, güne 1401 seviyesinden başladı. Gün içinde kayıpları derinleşen endekste görülen en düşük değer 1368,58 oldu. Kapanışa yakın küresel hisse senedi piyasalarında yaşanan toparlanmanın yurtiçine yansımasıyla birlikte endeks kayıplarının önemli bir kısmını geri almayı başararak günü 1384,43 seviyesinden kapattı.

Uçuş yasaklarının tekrar gündeme gelmesi sonucunda havacılık sektöründe günlük düşüş % 5,04 seviyesinde gerçekleşti. PGSUS, günü %6,35 oranında düşüş ile 68,55 TL seviyesinden kapattı. THYAO benzer bir şekilde günü %5,71 oranında düşüş ile 12,22 TL seviyesinden kapattı.

Ulaştırma endeksinden sonra en çok düşüş yaşanan endeks, XMANA metal ana endeksi oldu. Gün içi kayıpları %4’ü aşan endekste, kapanıştaki kayıp oranı %3,23 oldu. Endekste ağırlığı %60’tan yüksek olan EREGL, günü %3,80 oranında düşüş ile 13,40 TL seviyesinden kapattı.

Piyasalarda yaşanan panik havasının brent petrol fiyatları üzerinde baskı kurması, TUPRS ve PETKM gibi “normalleşme” umutlarıyla petrol fiyatlarında yaşanan yükselişten faydalanan hisselerde kayda değer düşüşler görülmesine neden oldu. Gün içi kayıpları %6 seviyelerine ulaşan TUPRS günü %4,06 kayıp ile 104 TL seviyesinden kapattı. PETKM ise günü %2,76 kayıp ile 4,74 TL seviyesinden kapattı.

Kasım ayının başlangıcından bu yana yükselen bir seyir izleyen XBANK bankacılık endeksinde volatilitenin epey yüksek olduğu bir gün yaşandı. Gün içinde kayıpları %3’ü aşan endeks, kapanışa yakın kayıplarının önemli bir kısmını toplayarak günü %1,8 oranında düşüş ile kapattı.

Bilişim sektörü endeksi ise %2,10 oranında yükseliş kaydederek en iyi performans gösteren sektör endeksi oldu.

Küresel Piyasalar

Hatırlanacağı üzere koronavirüs pandemisinin ilk dönemlerinde, hisse senetleri ve emtialarda ciddi satış baskısıyla birlikte, küresel bazda en güçlü para birimi olan ABD dolarına önemli bir talep gerçekleşmişti. Pandeminin ilk haftalarında DXY endeksinde 102.99 seviyesi görülürken, ABD ve Avrupa borsalarında %40 oranında düşüşlerin görüldüğü dönemde BIST 100 endeksinde 820 puan seviyesi görülmüştü.

Dün öğle saatlerinde piyasada benzer yönde bir tepki oluştuğu görüldü. ABD borsalarında kayıplar %2,5 seviyesine gelirken, Avrupa borsalarında kayıplar %3 seviyesini aştı. Bu sırada DXY endeksi hızlı bir yükseliş kaydederek 91.01 seviyesini test etti. EUR/USD paritesinde 1.2129 seviyesi görülürken, panik havasının odağında bulunan Birleşik Krallık’ın para birimi GBP, USD karşısında 1.3190 seviyesine kadar geriledi. Güne yükseliş ile başlayan ons altın ise dolar karşısında değer kaybederek 1855 seviyesine kadar düşüş yaşadı. Brent petrolde ise düşüş %5 seviyesini aşmasıyla 49 dolar seviyesinin test edildiği görüldü.

Kapanışa doğru ABD borsalarının kayıplarının büyük bir kısmını geri aldığı görüldü. Buna paralel olarak, DXY endeksi gün içerisindeki kazançlarının tümünü silerek 90.13 seviyesinden kapandı. EUR/USD paritesi 1.2235 seviyesi ile kayıplarının büyük bir çoğunluğunu geri alırken, GBP/USD paritesi ise 1.3460 seviyesi ile pozitif bir kapanış gerçekleştirdi. Ons altın, kayıplarının bir kısmını geri kalarak günlük kapanışı 1876 sevyesinden gerçekleştirdi. Brent petrolde yaşanan toparlanma sonrasında 50 USD seviyesinin üzerinde işlem görmeye devam ediyor.

DXY endeksinde yaşanan geri çekilme, borsalarda kayıpların bir kısmının geri alınması gibi toparlanma emareleri göz önüne alındığında daha hızlı yayılım gösteren yeni tip koronavirüs temelli panik havasının dağılmaya başladığı söylenebilse de hafta boyunca yaşanacak gelişmeler ve piyasaların algısını dikkatle takip etmenin gerektiği bir haftada bulunduğumuzu unutmamak gerekiyor. Hafta boyunca, ABD mali teşvik pakedi ve Birleşik Krallık ile AB arasındaki ticaret anlaşmasına ilişkin haber akışı piyasalarda volatiliteyi artırıcı etki gösterebilir. Piyasalarda yaşanan panik nedeniyle siyasi aktörlerin hızlı bir uzlaşma yoluna girebileceğini belirtmekte fayda var. Yurtiçinde ise gözler Perşembe günü gerçekleşecek olan yılın son PPK toplantısında olacak.

REKLAMI KAPAT X