Kripto para piyasalarında düşüş devam edecek mi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kripto para piyasalarında düşüş devam edecek mi?
Emre Buruk
25.08.2023 14:39

Son dönemde volatilitenin arttığı kripto piyasalarında ateş sönmüyor. Buna göre, 30.500 dolar seviyesinden sert bir geri çekilme yaşadıktan sonra toparlanma çabasına giren lider kripto para birimi Bitcoin, yeniden 26.000 dolar seviyesine geriledi.

Bitcoin’in son düşüş hareketinde ise SEC’in Bitcoin ETF’lerini onaylama kararını geciktirmesinin etkili olduğu düşünülüyor. Buna göre SEC’in bu erteleme durumu, kripto para piyasalarındaki endişenin canlı kalmasını sağlıyor.

Sektöre yönelik endişeleri destekleyen diğer gelişme ise Fed’in para politikasını sıkılaştırmaya devam etmeyi tercih edebileceğine işaret eden güçlü ABD ekonomik verileri olarak görülüyor.

Buna göre son olarak ABD’de açıklanan işsizlik maaşı başvuruları tahminlerin altında kalarak, istihdam piyasasının ve iş gücü ortamının canlı kaldığına işaret etmişti.

Bu sebeple kripto piyasaları da, Fed Başkanı Powell’ın bugün Jackson Hole’da gerçekleştireceği konuşmaları, gelecek dönemlerde para politikasında nasıl bir yol izleneceğine yönelik ipuçları için beklemeye başladı.

Powell’ın konuşmalarından faiz artışlarının durmasına yönelik gelebilecek bir ipucunun, kripto para piyasaları gibi risk odaklı varlıklara geçişi artırabileceği ve yeni rallileri beraberinde getirebileceği söylenebilir.

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi olan BlackRock ise Bitcoin ETF’ine olan ilgisi ile gündeme gelerek kripto yatırımcılarının dikkatini çekmeye devam ediyor.

Buna göre, Greenpeace USA tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, BlackRock’ın kripto madencilik şirketlerinde yaklaşık 600 milyon dolar değerinde hisseye sahip olduğu sonucunu ortaya koydu.

Öte yandan, BlackRock gibi büyük varlık yöneticilerinin yanında ülkeler düzeyinde de kripto madenciliğine olan ilgi artış göstermeye başladı. Buna göre, Arap Yarımadası’nın en önemli ülkelerinden biri olan Umman, Bitcoin madenciliğine izin vermeye başlayacağını ve bu alana 1,1 milyar dolarlık yatırım gerçekleştireceğini duyurdu. İslami kurallara göre yönetim gerçekleştiren Umman Hükumeti ayrıca Bitcoin'in bu hassasiyeti ihlal etmediğini düşündüğünü de paylaştı.

Piyasalarda ayrıca, kripto para borsalarında Bitcoin arzının düşerek, 6 yılın en düşük seviysine gerilemesi ile yeni bir rallinin başlama ihtimalinin arttığı düşünülüyor. Tüm Bitcoin arzının yaklaşık %6’sının kripto para borsalarında bulunması ise ani sermaye girişi ile sert yükselişler yaşanmasının önünü açıyor.

Bu gelişmeler ise orta ve uzun vadede kripto varlıklara sermaye girişinin devam edebileceğini ancak kısa vadeli risklerin göz ardı edilmemesi gerektiğini ortaya koyuyor.

26.100 dolar seviyesinde alıcıları ile buluşan Bitcoin için 25.845 ve 25.610 dolar seviyeleri günlük fibonacci destek seviyeleri olarak görülürken, bu süreçte olumsuz haber akışının devam etmesi durumunda ise 25.000 dolar seviyesi takip edilecek en kritik destek olacak.

Yukarı yönlü hareketlerde günlük fibonacci direnç seviyeleri ise 26.462 ve 26.608 dolar olarak takip edilecek.

REKLAMI KAPAT X