Kripto para piyasalarında sert hareketler başlıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Kripto para piyasalarında sert hareketler başlıyor
Emre Buruk
20.01.2022 18:04

40.000-43.500 ABD doları baremine sıkışan Bitcoin’in kararsız ve yatay seyri devam ediyor.

Son dönemlerde bu tarz yatay hareketlerin gözlenmesinin ardından aşağı yönlü sert kırılımların gerçekleşmesi kripto para yatırımcıların çekingen tutum sergileyerek endişe duymasına neden oluyor. Önümüzdeki hafta 25-26 Ocak tarihlerinde gerçekleşmesi beklenen FED toplantısının ardından kripto para piyasalarında da sert hareketlerin gerçekleşebileceği öngörülmektedir. FED toplantılarının çıktısı olarak faiz artışı beklenmese de varlık alımların azaltılması gibi sıkı para politikalarının arttırılması tüm piyasalarda olumlu ve olumsuz gelişmeleri tetikleyecektir. Orta ve uzun vadede ise sınırlı arza sahip Bitcoin’in enflasyondan korunma aracı olarak görülerek kurumsal yatırımcılar tarafından da ilgi görebileceği ve olumlu fiyat hareketleri sergileyebileceği öngörülebilir.

Bitcoin

Kararsız fiyat hareketleri ile yatırımcılarını tedirgin eden Bitcoin’in 40.000 ABD Doları destek seviyesi ve 43.500 ABD Doları direnç seviyesi arasındaki hareketleri Bollinger bantlarının sıkışmasına neden oluyor. Bu tarz son sıkışmalarda aşağı yönlü sert düşüş hareketlerinin gerçekleşmiş olması Bitcoin’in benzer bir hareket gösterebileceğinin düşünülmesine neden oluyor. Özellikle 25-26 Ocak tarihlerindeki FED toplantısında alınacak kararlar ile yatırımcıların riskli varlıklardan uzaklaşması kripto para piyasalarında sermaye çıkışları yaşanmasına neden olabilir.

Son dönemde kurumsal yatırımcıların kripto para piyasaları üzerindeki etkileri yoğun bir şekilde tartışılırken, yaklaşık olarak 300 bankanın 2022 yılı ilk yarısından itibaren Stone Ridge yan kuruluşu olan NYDIG ile ortaklaşa bir portföy oluşturarak Bitcoin kripto para ticareti çalışmalarına başlayabileceği belirtiliyor. Bu tarz bir gelişmenin merkezi finans ile kripto para piyasalarının entegrasyonunu hızlandıracağı ve bu sayede kripto para piyasalarına sermaye girişinin artarak fiyatlanmayı olumlu etkileyebileceği öngörülüyor.

Bitcoin, an itibari ile 20 günlük hareketli ortalaması olan 43.381 doların altında, 43.039 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Günlük bazda RSI(14) değeri 37,670 ve STOCHRSI(14) değeri ise 71,774 seviyelerinde olumlu olarak görülmektedir.  Bitcoin için önemli destek seviyeleri 40.441/40.946/41.277; önemli direnç seviyeleri ise 42.678/43.213/43.878 olarak öngörülmektedir.

Ethereum

Avrupa Birliği’nin kripto para madenciliği yüksek seviyede enerji tüketimi nedeniyle tartışmaların odağı haline gelen kripto para madenciliğine yasak getirebileceği tahmin ediliyor. Yetkililer, Bitcoin ve diğer kripto para madenciliğinin elektrik tüketiminde başı çektiğini belirtirken Avrupa ülkelerinde yasaklanması gerektiğini veya daha verimli teknolojiler kullanılması gerektiğini belirtti. Bu tarz gelişmelerin piyasadaki arzın azalmasına neden olabileceği için fiyatlanmalarda olumlu etkileri olabileceği de öngörülebilir.

NFT pazarı popülerliğini arttırarak sermaye çekmeye devam ederken Solana’nın NFT satış hacmi 1 milyar doları aşarak yükselmeye devam ediyor. NFT pazarının popüleritesinin artmasının Ethereum fiyat artışlarına olumlu etkileri olduğu görülmüştü. Solana tabanlı NFT’lerin halen Ethereum tabanlı NFT’lerin gerisinde olduğu görülürken orta ve uzun vadede Solana’nın gerçekleştirebileceği atakların Ethereum fiyatlanması ve piyasa değeri açısından risk oluşturabileceği öngörülmektedir.

Ethereum, an itibariyle 3.225 seviyelerinde alıcılarıyla buluşan Ethereum, 20 günlük hareketli ortalaması olan 3.351 seviyesinin ve 50 günlük hareketli ortalaması olan 3.757 ABD Doları seviyesinin altında hareketine devam etmektedir. Günlük bazda RSI(14) değeri 37.645 ve STOCHRSI(14) değeri 70.751 olarak olumlu görülmektedir. Ethereum için önemli destek seviyeleri 2.978/3.022/3.102 olarak görülürken, önemli direnç seviyeleri ise 3.178/3.226/3.292 olarak görülebilir.

 

 

REKLAMI KAPAT X