Kripto piyasasında volatil seyir: Bitcoin 26 bin dolara düştü

Okuma Süresi: 3 Dakika
Kripto piyasasında volatil seyir: Bitcoin 26 bin dolara düştü
Çınar Küçükay
18.08.2023 16:51

Son zamanlarda kripto piyasasındaki sakin görünüm yerini geç saatler itibarıyla yüksek volatiliteye bıraktı. Buna göre lider kripto para birimi Bitcoin, son 24 saat içerisinde %8’den fazla değer kaybederek 26 bin dolara kadar geriledi.

Kripto piyasalarında son dönemde görülen sakin seyir geç saatler itibarıyla bozuldu. Buna göre, son 24 saat içerisinde lider kripto para birimi Bitcoin yaklaşık %8,12 değer kaybetti.

Bu sert düşüş sonrasında son 24 saat içerisinde 176.714 yatırımcının 1 milyar dolardan fazla pozisyonu tasfiye olurken, kripto piyasasının toplam değeri de 87,7 milyar dolar geriledi.

Bu değer kaybının ardından ise ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC), vadeli ETH ETF başvurusunu onaylayabileceğine yönelik söylentiler, sert düşüşler ile karşı karşıya kalan kripto piyasası için bir nebze moral oldu.

Bu gelişmenin de etkisi ile dünkü kayıplar bir miktar telafi edilirken, toplam piyasa değeri de yeniden 1,042 trilyon dolara çıktı.

Kaynak: Glassnode

Coinglass verilerine göre ise son 24 saat içerisinde tasfiye olan pozisyonların %80’inden fazlasını yani 832 milyon dolarlık bir kısmını uzun (long) pozisyonlar oluşturdu.

Bu düşüş nedeniyle 498 milyon dolar değerinde Bitcoin pozisyonu tasfiye olurken, bu miktarın 372 milyon dolardan fazlasını da uzun pozisyonlar oluşturdu.

Öte yandan tek işlemdeki en büyük tasfiye ise Ethereum (ETH) pozisyonunda gerçekleşti. Buna göre, 55,92 milyon dolarlık bir pozisyonda likidasyon yaşandı. Ethereum pozisyonlarının genelinde ise toplamda 308 milyon dolardan fazla işlem tasfiye edilirken, yine bunların çoğunluğunu uzun pozisyonlar oluşturdu.

Zincir üstü veri firması olan Glassnode tarafından yapılan açıklamalara göre ise BTC, vadeli işlemler piyasasında olağanüstü bir kaldıraç temizliği yaşadı ve bu gelişmenin etkisiyle Opsiyonların Zımni Volatilitesi (OIV) %24'ten %55'in üzerine çıktı.

Bu gösterge ise dayanak varlık fiyatı üzerindeki oynaklığı anlatması sebebiyle piyasanın karşı karşıya olduğu yükselen volatilite riskinin önemine vurgu yaptı.

Kaynak: Glassnode

Bitcoin fiyat analizi

Bitcoin haftalık bazda ise yaklaşık %10,67 değer kaybederek, son dokuz haftanın en düşük seviyesi olan 25.649 dolara kadar geriledi. Bu fiyat seviyeleri en son Haziran ayında, SEC’in Binance ve Coinbase borsasına dava açması nedeniyle kaydedilmişti.

Öte yandan kısmen toparlanma yaşayan Bitcoin saat 16.30 itibarıyla 26.250 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Kaynak: Tradingview

Bitcoin’in haftalık grafiğine bakıldığında ise hala yükselen bir trendin içerisinde olduğu ve 25.155 dolar olan destek bölgesine kadar yaşanabilecek gevşemelerin normal karşılanması gerektiği söylenebilir. Ancak Bitcoin bu seviyede tutunamaması durumunda trend desteğinden tepki almak isteyecektir. Bitcoin’de yükselişin devamı için önemli olan yükselen trend desteğinin kırılması halinde ise Bitcoin için karşılaşılacak yeni destek noktası 18.888 dolar olacaktır.

Bitcoin’deki düşüş yönlü eğilimin yönünü yukarı çevirmesi durumunda ise takip edilecek ilk direnç noktası 31.000 dolar olacaktır. Bu seviyenin kırılması ise yükselişin 39.407 dolara kadar sürmesi beklentilerini kuvvetlendirecektir.

Kripto piyasasındaki son düşüşün ana nedenleri nelerdi?

Küresel ekonomik belirsizlikler, düzenleyici baskılar ve makroekonomik göstergeler gibi dış faktörler piyasanın yönü üzerinde belirleyici etkiye sahip olabiliyor. Bu etkiler dışında ise kaldıraçlı işlemler ve spekülasyonlar nedeniyle de piyasalarda dönem dönem oynaklıklar görülebiliyor.

Yaşanan bu düşüşün nedeni tam olarak bilinmese de, sosyal medyada Elon Musk'ın BTC varlıklarını satmış olabileceği iddiaları düşüşün en önemli sebeplerinden biri olarak gösteriliyor. Buna göre 17 Ağustos'ta Wall Street Journal, SpaceX'in bilançosunda geçtiğimiz yıl 373 milyon dolar değerinde Bitcoin varlığı bulundurduğunu ancak daha sonra değerini düşürdüğünü ve varlıkları sattığını bildirdi.

Kripto sektöründeki düşüşü destekleyen diğer önemli faktörler arasında ise Fed’in temmuz ayı para politikası toplantısına ilişkin tutanaklarda yüksek enflasyon konusunda hemfikir olunmasının faiz artırım döngüsünün devam edeceğine yönelik beklentileri kuvvetlendirmesi yer aldı.

REKLAMI KAPAT X