Kripto piyasasını bu hafta neler bekliyor? (18 Aralık 2023)

Okuma Süresi: 3 Dakika
Kripto piyasasını bu hafta neler bekliyor? (18 Aralık 2023)
Çınar Küçükay
18.12.2023 08:42

Kripto piyasası, bu hafta ABD verilerine odaklanacak. Fed politikalarını etkileyebilecek bu veriler ve bazı kripto paraların kilit açılımları, piyasanın ana gündem maddelerini oluşturuyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyon ölçümü olan Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi, bu hafta piyasaların odak noktasında olacak. 22 Aralık'ta açıklanacak olan kasım ayı PCE verileri, enflasyon trendinin mevcut durumunu ve Fed'in gelecekteki politika kararlarını şekillendirmede kritik bir rol oynayacak.

Fed, enflasyonun %2'lik hedefine doğru beklenenden daha hızlı bir şekilde gerilediğine inanıyor. Bu inanç, merkez bankasının 2024 için daha fazla faiz indirimi yapma olasılığını artırıyor. Fed'in son Ekonomik Projeksiyonları Özeti'nde (SEP), gıda ve enerji gibi volatil kategorileri hariç tutan çekirdek PCE'nin 2024'te %2,4'e düşeceği öngörülüyor. Daha önce bu oranın %2,6 olacağı tahmin ediliyordu.

Kaynak: Summary of Economic Projections

Fed Başkanı Jerome Powell, 13 Aralık'taki bir basın toplantısında, enflasyonun düşmekte olduğunu belirtti, ancak bu düşüşün henüz gerçekleşmediğini vurguladı. Powell, enflasyonun hala Fed'in %2'lik hedefinin üzerinde olduğunu ve bu hedefin ne kadar üzerinde olduğunun, kasım ayı PCE verileri ile daha net bir şekilde ortaya çıkacağını ifade etti.

Piyasa beklentileri ise kasım ayı için yıllık "çekirdek" PCE'nin %3,4'e gerilemesi yönünde. Bu veriler, Fed'in gelecekteki politika kararları üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak. Enflasyonun beklenenden daha hızlı bir şekilde düşmesi, Fed'in faiz oranlarını daha erken ve daha hızlı bir şekilde düşürmesine yol açabilir. Öte yandan, beklenenden yüksek bir enflasyon oranı, Fed'in para politikasını sıkılaştırma yolunda devam etmesine neden olabilir. Bu nedenle, kasım ayı PCE verileri, hem yatırımcılar hem de politika yapıcılar için kritik öneme sahip.

Kaynak: CME Group

31 Ocak 2024 tarihinde ABD tarafında yılın ilk faiz kararı açıklanacak. Piyasa beklentileri faizin sabit bırakılacağı yönünde şekillenmiş durumda. Zamanla bu durum değişebilir, ancak şu an itibariyle sabit bırakılma ihtimali oldukça yüksek.

Faizin henüz indirilmeye başlanmaması, kripto paralar üzerindeki baskının devam etmesine neden olabilir. Para politikasında yaşanacak herhangi bir gevşeme söz konusu olursa, piyasalarda yukarı yönlü hareket gözlemlenebilir.

ABD tarafında 3. Çeyrek GSYİH için beklenti %5,2 yönünde oluştu. CBO ise 2023 yılında beklenen GSYİH büyümesini %0,9'dan %2,5'e yükseltti. Ancak, bu rapora göre ABD ekonomik büyümesinin 2024 yılında %1,5'e gerileyerek yavaşlaması bekleniyor.

Bu Hafta Kilidi Açılacak Kripto Paralar

Bu hafta AVAX (%2,61), ID (%4,29), C98 (%2,99) ve RBN (%3,99) isimli kripto paraların belirtilen oranda kilit açılımı gerçekleşecek.

Kaynak: DropsTab

Avalanche (AVAX)

Dağıtılmış uygulamalar ve finansal pazarları birleştirmeyi hedefleyen, hızlı ve ölçeklenebilir bir blockchain platform olan AVAX, Türk bilgisayar bilimcisi Emin Gün Sirer liderliğindeki Ava Labs tarafından geliştirilmiştir.

Bu hafta, AVAX coin sahipleri için %2,61'lik bir kilit açma işlemi beklenmektedir.

Space ID (ID)

Alan adlarının kaydedilmesi için evrensel bir ad hizmeti sağlamayı amaçlayan blok zinciri tabanlı bir proje olan ID, kullanıcıların kendi marka kimliklerini oluşturmalarına ve tanıtmalarına olanak tanır.

ID coin sahipleri bu hafta %4,29'luk bir kilit açma işlemiyle karşı karşıya.

Coin98 (C98)

DeFi'ın en öne çıkan özelliklerini tek bir yerde sağlamak için tasarlanmış, hepsi bir arada DeFi platformu olan C98, merkezi olmayan bir borsa, çok zincirli cüzdan, finansman ve denetim hizmetleri sunar.

Bu hafta, C98 coin’in toplam arzının %2,99'luk bir kısmının kilidi açılacak.

Ribbon Finance (RBN)

Çok çeşitli yapılandırılmış kripto ürünleri ve yatırım stratejileri sunan DeFi protokolü olan RBN, kullanıcı tarafından oluşturulan fonların otomatik kasaları aracılığıyla türev seçeneklere yapılan yatırımlar yoluyla sürdürülebilir getiri üretimine odaklanan getiri yaratma fırsatları sunmaktadır.

RBN için bu hafta %3,99'luk bir kilit açılımı bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X