Kripto piyasasını bu hafta neler bekliyor? (2 Ekim 2023)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Kripto piyasasını bu hafta neler bekliyor? (2 Ekim 2023)
Çınar Küçükay
02.10.2023 13:39

Yatırımcılar ve ekonomistler bu hafta dünya genelinde yaşanacak olan ekonomik gelişmeleri yakından takip edecekler. Özellikle Federal Reserve ve diğer merkez bankalarının politika açıklamaları, kripto paralar ve petrol fiyatları üzerinde belirleyici olabilir.

İşte, 2 Ekim itibarıyla haftanın öne çıkan gelişmeleri:

Amerika'daki Anahtar Ekonomik Etkinlikler

Federal Reserve Başkanı Jerome Powell ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde bu hafta farklı günlerde konuşma yapacaklar. Powell, İş ve Küçük İşletme liderleriyle bir masa başı tartışma yapacak. İşletme dünyası, Powell’ın yapacağı açıklamalara odaklanmış durumda.

ISM imalat endeksi pazartesi günü açıklanacak ve beklentiler küçük bir artış olacağı yönünde. İşsizlik verileri ve petrol üretim politikaları da bu hafta gündemde olacak.

Merkez Bankaları ve Faiz Oranları

Amerika ve Avrupa merkez bankalarının başkanlarının yapacakları konuşmalar, faiz oranlarına dair ipuçları verebilir. Avustralya ve Yeni Zelanda'da merkez bankası toplantıları da bu hafta yakından takip edilecek.

Kaynak: CME Group

ABD’nin 1 Kasım 2023 tarihinde alacağı faiz kararına dair beklentiler şimdiden oluşmaya başladı. Faizin bu toplantıda da sabit bırakılacağı yönünde beklentiler oluştu. Yine de %28’i aşan bir ihtimalle faizlerde artış yapılabilir.

Son faiz toplantısında sabit bırakılması konusunda karar verilmişti. Sonraki zamanlarda Powell’ın yaptığı konuşmalara bakıldığında hala bu yıl içerisinde faiz artışı yapılması söz konusu. Faizin artması, doların enflasyonist özelliğini daraltarak değer kazanmasına neden olur. Bu da başta kripto paralar gibi riskli varlıklar olmak üzere diğer yatırım araçlarından da uzaklaşmaya sebebiyet verebilir. Çünkü, doların artan reel değeri, diğer yatırım araçlarından daha cazip olur.

Petrol Fiyatları ve OPEC Toplantısı

Petrol fiyatları, OPEC'in üretim kesintisi ve artan talep nedeniyle bu yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çarşamba günü yapılacak olan OPEC toplantısında petrol çıkış politikası masaya yatırılacak.

Yüksek petrol fiyatları genellikle global ekonomik stresi ve enflasyonist baskıları artırabilir. Bu durum, yatırımcıların daha düşük riskli varlıklara yönelmelerine ve kripto para piyasalarından çıkış yapmalarına yol açabilir, çünkü kripto paralar genellikle yüksek riskli varlıklar olarak görülür.

Ayrıca, petrol fiyatları genellikle Amerikan Doları ile ters korelasyona sahiptir. Petrol fiyatları yükseldiğinde dolar genellikle değer kaybeder. Doların değer kaybetmesi, genellikle Bitcoin ve diğer kripto paraların değer kazanmasıyla sonuçlanabilir.

Bu Hafta Kilidi Açılacak Kripto Paralar

Bu hafta SUI (%4,07), OCEAN (%0,33), NEAR (%0,79), DAR (%2,71), GAL (%2,36), TKO (%12,51), OGN (%1,09) ve GMT (%7,36) isimli kripto paraların belirtilen oranda kilit açılımı gerçekleşecek.

Kaynak: DropsTab

Sui (SUI)

Düşük maliyetle mükemmel işlem hızı sunan merkezi olmayan bir katman 1 blok zinciri olan SUI, çok çeşitli uygulamaları desteklemek için tasarlanmıştır.

Bu hafta, SUI coin sahipleri için %4,07'lik bir kilit açma işlemi beklenmektedir.

Ocean Protocol (OCEAN)

Veri paylaşımı için bir blockchain tabanlı platform olan OCEAN, veri ve hizmetlerin tokenleştirilmesine olanak tanıyarak veri sahiplerinin, verilerini paylaşırken kontrolü elinde tutmasını sağlar.

OCEAN coin sahipleri bu hafta %0,33'lük bir kilit açma işlemiyle karşı karşıya.

Near Protocol (NEAR)

Ölçeklenebilir ve kullanıcı dostu olan bir blockchain platformu olan NEAR, geliştiricilere merkezsiz uygulamalar (DApp) oluşturabilecekleri bir ekosistem sunar.

Bu hafta, NEAR coin’in toplam arzının %0,79'luk bir kısmının kilidi açılacak.

Mines of Dalarnia (DAR)

Chromia metaverse’ünde oluşturulan DAR, blockchain tabanlı, gezegenler arası bir madencilik oyunudur.

DAR için bu hafta %2,71'lik bir kilit açılımı bekleniyor.

Galxe (GAL)

Web 3.0 geliştiricilerinin ve projelerinin ürün ve topluluklar oluşturmak için zincir içi kimlik bilgisi takibinden yararlanmasına yardımcı olmayı amaçlayan GAL, bir Web 3.0 kimlik bilgisi veri ağıdır.

GAL için bu hafta %2,36'lık bir kilit açılımı bekleniyor.

Tokocrypto (TKO)

Endonezya merkezli bir kripto para olan TKO, Tokocrypto borsasının yerel varlığıdır ve kullanıcılara borsa üzerinde çeşitli avantajlar sağlar.

TKO için bu hafta %12,51'lik bir kilit açılımı bekleniyor.

Origin Protocol (OGN)

Merkezi olmayan bir pazar yeri oluşturmak ve kullanıcıların doğrudan ticaret yapmasını sağlamak amacıyla blockchain teknolojisini kullanan bir kripto para olan OGN, platform üzerinde ödüller ve yönetişim gibi çeşitli kullanım alanlarına sahiptir.

Bu hafta, OGN coin sahipleri için %1,09'luk bir kilit açma işlemi beklenmektedir.

STEPN (GMT)

Solana blok zinciri üzerinde oluşturulan GMT, M2E platformu olarak adlandırılan, kullanıcılarına yürüyerek kripto para kazanma fırsatı sunan bir projedir

GMT coin sahipleri bu hafta %7,36'lık bir kilit açma işlemiyle karşı karşıya.

REKLAMI KAPAT X