Kripto sektöründe kayıplar derinleşti: En büyük 10 kripto paranın performansı

Okuma Süresi: 6 Dakika
Kripto sektöründe kayıplar derinleşti: En büyük 10 kripto paranın performansı
Çınar Küçükay
16.08.2023 17:11

Bugün Türkiye saati ile 21.00’de yayımlanacak olan FOMC tutanakları öncesinde kripto piyasasındaki düşüş derinleşti. Yaşanan düşüş sonrası en büyük 10 kripto paranın perfonmasını sizler için inceledik.

Kripto para piyasalarında son 24 saatlik zaman diliminde satıcılı bir seyir izlendi.

Satışlar özellikle dün geç saatlerde yoğunlaşırken, kripto paraların toplam değeri de bu satışların ardından 1,15 trilyon doların altına kadar geriledi.

Öte yandan dün akşam saatlerinde gerçekleşen ani düşüş sonrasında son 24 saat içerisinde 136 milyon doları uzun pozisyon olmak üzere yaklaşık 150 milyon dolarlık tasfiye gerçekleşti.

Bu gelişmelerin ardından en büyük 10 kripto paranın performansını gelin birlikte inceleyelim.

Bitcoin (BTC)

Bitcoin, geçtiğimiz ay ulaştığı 31.800 dolar seviyesinden bu yana düşüş trendinde işlem görüyor. Temmuz ayının son haftasından ağustos ayının ikinci haftasına kadar yatay bir seyir izleyen Bitcoin’in genel anlamda baktığımızda alçalan üçgen formasyonu oluşturduğunu görüyoruz. Bu nedenle 28.900 dolar seviyesindeki desteğin korunamaması halinde, aşağı yönlü hareketlerin ivme kazanması beklenebilir. Tersi durumda ise 29.500 dolar seviyesindeki düşen trendin kırılması, 30.100 dolar seviyesindeki Fib direncine doğru yükselişin hızlanmasını sağlayabilir.

Özetle Bitcoin için fibonacci seviyeleri göz önüne alındığında ilk olarak 29.500, 28.084, 27.272, 26.300 ve 24.800 seviyelerinin destek noktaları olarak görülebileceğini söyleyebiliriz.

Yukarı yönlü hareket gerçekleştirmesi durumunda ise 30.155 ve 31.804 seviyelerinin direnç noktası olarak takip edileceğini ve bu seviyelerin aşılması halinde Bitcoin’in 37 bin dolar seviyelerine doğru yolculuğunu başlatabileceğini söyleyebiliriz.

Ethereum (ETH)

Haziran ayındaki yaşadığı düşüşü kısa bir sürede toparlayan Ethereum, yaklaşık 4 aydır 2000 dolar ile 1800 dolar arasında konsolide olmaya devam ediyor. Bu sebeple bu seviyeler Ethereum için ana destek ve direnç noktaları olmayı sürdürüyor.

Olası düşüş senaryosunda 1636 dolar seviyesine kadar gerilemesi mümkün görünen Ethereum’un, 1800 dolar seviyesini kırmadığı durumda ise 2000 dolardaki direncine ulaşması beklenebilir. Bu seviyeyi de kırması halinde ise 2300 dolara kadar bir yükseliş gerçekleşebilir.

BNB (BNB)

Haziran ayında büyük bir düşüş yaşayan BNB, yaşadığı kayıpları geri toparlamayı başaramadı. O zamandan beri 257 dolar ile 227 dolar arasında konsolide olmaya devam eden BNB’de, bu rakamlar destek ve direnç noktaları olarak baz alınabilir.

Bu yazının hazırlandığı an itibarıyla 234 dolar seviyesinden işlem gören BNB’nin kayıplarını derinleştirmesi durumunda ilk adımda 227 dolar bölgesindeki destek seviyesine kadar gerilemesi beklenebilir. Bu noktanın kırılması halinde ise 195 dolar civarındaki desteğe kadar bir düşüş yaşanabilir.

BNB için RSI ise 37 civarında aşırı satım bölgesine çok yakın bir konumda bulunmaktadır. Bu RSI değeri ise alım baskısının artmasının mümkün olduğu anlamına gelmektedir.

Ripple (XRP)

Temmuz ayında ABD mahkemesi tarafından lehine karar çıkması doğrultusunda gün içerisinde yaklaşık %99 artış yaşayan XRP, bu yükselişin ardından tekrar düşüş trendine girdi. Bu karardan önce 0,416 dolar ile 0,572 dolar bölgeleri arasında konsolide olan Ripple, yaşanan bu yükselişin ardından girdiği düşüş trendine rağmen konsolide alanının üzerinde işlem görmeye devam ediyor.

Ripple’da yükselen trendin devamı için ise düşen trendini kırılması gerekiyor. Düşen trendin kırıldığı durumda karşılaşılacak diğer rakamlar ise 0,731 dolar ve 0,851 dolar olacaktır.

Ripple’da düşüşün devam etmesi halinde ise 0,453 ve 0,357 dolar rakamları karşılaşılacak ilk destek noktaları olacaktır.

RSI göstergesi de düşüş trendinde 37 civarında seyrediyor. Aşırı satım bölgesine yakın olan RSI değeri ise ilk destek seviyesinden tepki alınabileceğini gösteriyor.

Dogecoin (DOGE)

Elon Musk sayesinde çok büyük bir popülariteye ulaşan DOGE, nisan ayından itibaren düşen trendde işlem görüyordu. Ancak bu düşen trendini kırmayı başaran DOGE, yukarı yönlü ivmelenmesini hızlandırdı. Özellikle dün yaşanan düşüşten sonra yükseliş trendi aşağı yönlü kırıldı ve eski desteği artık direnç olarak takip edilmeye başlandı.

Kritik destek ve direnç seviyelerini ele alacak olursak, ilk aşamada 0,069 dolar seviyesi destek olarak kabul edilebilir. Düşüşün derinleşmesi sonrasında 0,064 dolar ile 0,059 dolar bölgeleri de destek almak isteyeceği seviyeler olarak takip edilecektir.

Olası yükseliş senaryosunda ise önceki yükseliş trendine tekrardan girmesi ve bunun için ilk olarak 0,075 dolar seviyesini aşması gerekiyor. Devamında da 0,082 doları test etmek isteyecektir. Bu seviyenin yukarı yönlü kırılması durumunda ise 0,094 dolardaki direnci ile karşı karşıya kalması beklenebilir.

Cardano (ADA)

Piyasa değerine göre en büyük kripto paralardan birisi olan ADA, şu anda 0,275 dolardaki kritik destek seviyesinde işlem görüyor. Bu desteği aşağı yönlü kırması durumunda 0,239 dolara kadar gerileyebilir. Düşüşün derinleşmesi ise tasfiye iğnesi bıraktığı 0,220 dolar seviyesine kadar düşüş yaşamasının mümkün olabileceği anlamına gelmektedir.

Olası yükseliş senaryosunda ise ilk aşamada 0,307 dolar direncini ve ardından 0,332 dolar direncini kırması gerekiyor. Devamında da 0,359 dolar ve 0,395 dolar bölgesindeki dirençleri ile karşı karşıya kalması mümkün görünüyor.

Müthiş Osilatör adı verilen teknik gösterge ise negatif bölgede olduğu için düşüş trendinin devam edebileceğini bizlere gösteriyor. Ancak, bu göstergelerin her zaman doğru çalışmadığını ve tek bir gösterge ile işlem yapılmaması gerektiği de unutulmamalıdır.

Solana (SOL)

Ethereum’un en büyük rakibi olarak görülen SOL, geçtiğimiz aylarda yaklaşık %151’lik bir fiyat artışı yaşamıştı. Bu yükselişin ardından kısa vadede düşüş yaşayan SOL, şu anda ise 22,75 dolar civarındaki destek bölgesinin sınırında bulunuyor. Bu noktadan tepki alamaması halinde SOL için 19,65 dolar ve 16 dolar seviyeleri bir sonraki takip edilecek noktalar olarka görülüyor.

Olası yükseliş senaryosunda ise SOL’un öncelikle şu anki destek seviyesinden tepki alarak 25,40 doları kırması gerekiyor.

TRON (TRX)

Son zamanlarda yaşanan düşüşlerden diğer altcoin’ler kadar etkilenmeyen TRX, buna rağmen yükselen trendini aşağı yönlü kırdı. TRX’in 0,074 dolardaki desteğinden tepki alması halinde tekrar yükseliş trendinde devam etme olasılığı bulunuyor.

Ancak düşüş senaryosunda 0,069 dolara kadar düşüş yaşanması muhtemel görünüyor.

Shiba Inu (SHIB)

Dogecoin’e rakip olarak piyasaya sürülen SHIB, bu yılın başından beri düşüş trendindeydi. Bu orta vadeli zaman diliminde bakıldığında bu ayın başında düşüş trendini kırarak yükselişe geçtiği gözlemlenebiliyor. Buna rağmen 0,0000114 dolardaki direncini aşamayan DOGE, aşağı yönlü ivme kazandı.

Düşüşün devamı halinde ilk olarak 0,0000084 seviyesindeki desteğini test etmek isteyecek olan DOGE, bu seviyede tutunamadığı durumda ise 0,0000067 dolara kadar geri çekilebilir.

Tam tersi bir senaryoda ise ilk aşamada 0,0000114 dolardaki direncin test edilmesi beklenebilir. Kırılımın gerçekleşeceği durumda ise 0,0000152 dolara kadar yükseliş gerçekleştirebilir.

RSI göstergesine bakıldığında geçtiğimiz hafta aşırı alım bölgesinde olduğu görülüyor. Şu anda ise 56 seviyesinde bulunuyor. Bu da indikatörün rahatlaması için düşüşün bir süre daha devam edeceğini gösteriyor.

Polygon (MATIC)

Piyasa değerine göre en büyük L2 (katman-2) projesi olan MATIC, düşen trendi içerisinde işlem görmeye devam etmektedir.

0,66 dolardaki desteğini aşağı yönlü kıran MATIC için düşüşün devamı halinde 0,57 dolardaki destek seviyesi izlenecektir.

MATIC için yukarı yönlü bir ivmelenme durumunda ise 0,66 dolardaki direnç seviyesi yeniden gündeme gelecektir. MATIC bu seviyenin ardından ise 0,89 dolar seviyelerini test etmek isteyecektir. Yükseliş devam ettiği takdirde de 0,98 dolar ile psikolojik sınır olan 1 dolar arasında bulunan direnç noktaları yeni hedef seviyeler olacaktır.

REKLAMI KAPAT X