Kripto sektöründeki hacim düşüklüğü, piyasalardaki düşüş ihtimalini yükseltiyor

Okuma Süresi: 4 Dakika
Kripto sektöründeki hacim düşüklüğü, piyasalardaki düşüş ihtimalini yükseltiyor
Emre Buruk
03.01.2023 17:02

Kripto para piyasalarında işlem hacimlerinin düşmesi, piyasaların düşüş yaşama ihtimalini de yükseltiyor.

Bitcoin’in 17.500 dolar seviyesini aşamamış olması da piyasalarda aşağı yönlü tedirginliğin korunmasına sebep oluyor. Piyasadaki işlem hacimlerindeki düşüş ve kripto para piyasalarındaki nakit döngülerindeki bozulmaları içeren olumsuz gelişmeler ise aşağı yönlü kırılma hareketinin gerçekleşme ihtimalini arttırarak Bitcoin’in 14.000 ve 15.000 dolar seviyelerine geri çekilmesi beklentilerini artırıyor.

ABD merkezli kripto borsası Gemini’nin kurucusu Cameron Winklevoss, Digital Currency Group CEO'su Barry Silbert’e ilettiği mektup ile kripto para yatırımcılarının endişelerinin artmasına sebep oldu. Winklevoss, yazmış olduğu mektup içerisinde nakit akışı ve alacakları konusunda dürüst olunmadığını belirterek, FTX borsasının iflas etmesinden sonra zor duruma düşüp faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu. Kripto para piyasalarında çok önemli bir fon sağlayıcısı olan Genesis’in bu kararından en çok etkilenen kripto şirketi ise Gemini oldu. Gemini borsa içerisindeki vadeli hesap hizmetinde yer alan fonları Genesis aracılığıyla değerlendiriyor olması sebebiyle borsa müşterilerinin mağdur olma korkusu yaşaması sonrasında nakit çıkışı yaratmasına sebep oldu. Ancak, çekim işlemlerin askıya alınmasıyla birlikte kripto borsasının 900 milyon dolara ulaşan alacağı askıda kaldı. ve Gemini bu hizmeti kullanan müşterilerine ödeme yapamaz duruma geldi. Bu kriz durumu yeni iflasları doğurabileceği gibi yatırımcıların risk seviyesi artan kripto para piyasalarından uzaklaşmasına ve fiyatlanmalarda olumsuz senaryolar yaşanmasına da sebep olabilir.

Bitcoin

Ünlü yatırımcı Michael Burry, ABD ekonomisinin yeni bir parasal genişleme hamleleri gerçekleştirebileceğini öngörüyor. Bu parasal genişleme hamlelerinin 2023 ve 2024 yılları içerisinde Bitcoin fiyatlanmasına olumlu etkileri olabileceğini belirten Burry, ABD enflasyonunun zirve noktasını yaptığını ancak bu zirvenin, döngünün son zirvesi olmadığını düşündüğünü ifade etti. Burry, Fed’in gerçekleştirdiği agresif faiz artışlarının ekonomiyi bir resesyona sürükleyeceğini ve dünya genelinde 2023’ün ikinci yarısında resesyon yaşanabileceğini belirterek hükümetlerin mevcut resesyonu yeni bir parasal genişleme hamlesiyle çözmeye çalışacağını öngördüğünü belirtti. Bu parasal genişleme hareketlerinin başta Bitcoin olmak üzere kripto para piyasasında yeni yükseliş trendleri yaşanabileceği ve finansmana kolay erişebileceği için kripto para ekosistemine milyarlarca dolar girebileceğini belirtti. Bu durum 2024 yılında yaşanan halving (yarılanma) gelişmesi ile birikte düşünüldüğünde Bitcoin’in orta ve uzun vadede olumlu fiyat hareketleri gösterebileceği tahmin edilebilir.

Bitcoin an itibari ile 16.726 dolar seviyelerinde alıcılarıyla buluşuyor. Bitcoin, aşağı yönlü hareketlerinde 16.161 ve 15.687 dolar seviyelerini destek seviyesi olarak kullanarak güç toplayabilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 17.121 ve 17.512 dolar seviyeleri önemli direnç seviyeleri olarak görülebilir ve bu seviyelerin aşılması yeni yükselişleri de beraberinde getirebilir. Bitcoin'in ayrıca yükseliş  trendine devam edebilmesi için 50 günlük hareketli ortalaması olan 16.788 dolar seviyesinin üzerine çıkmayı başararak bu seviye üzerinde günlük kapanışlar gerçekleştirmeye devam etmesi gerekmektedir.

Ethereum

Bitcoin’in yatay hareketlerine paralel fiyat hareketleri sergileyen Ethereum’un 2023 yılı içerisinde yeni bir tarihi zirveye imza atıp atmayacağı ise merak konusu olmayı sürdürüyor. Ethereum Name Services tarafından paylaşılan bilgiye göre 2022 yılı içerisinde 2,2 milyon farklı Ethereum adı oluşturulduğu belirtildi. Bu durum yeni adres sayısı olarak bir rekor ifade etse de, Bitcoin’in gerçekleştirdiği düşüşlerin etkisiyle Ethereum, 1.150 ve 1.000 dolar destek seviyelerine doğru hareketini sürdürüyor.

Bir sonraki boğa koşusunun ana kahramanı olması beklenen Ethereum’un, 1.500 direnç seviyesini aşabilmesi ile yeni yükseliş trendine başlayabileceği öngörülüyor. Bu yükseliş hareketi öncesinde kurumsal yatırımcıların Ethereum ekosistemine olan ilgisini arttırması ve yeni sermaye girişleri yaşanması ve Ethereum yatırımcılarının kurumsal yatırımcılar ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmeleri yatırımlarının güvenliği için büyük önem arz etmektedir.

Ethereum, bu yazının hazırlandığı an itibari ile 1.216 dolar seviyelerinde alıcılarıyla buluşuyor. Ethereum, aşağı yönlü hareketlerinde 1.181 ve 1.147 dolar seviyelerini destek seviyesi olarak kullanarak güç toplayabilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 1.252 ve 1.307 dolar seviyeleri önemli direnç seviyeleri olarak görülebilir ve bu seviyelerin aşılması yeni yükselişleri de beraberinde getirebilir. Ayrıca, Ethereum’un 50 günlük hareketli ortalaması olan 1.222 dolar seviyesinin üzerine çıkmayı başararak bu seviyenin üzerinde günlük kapatmalar gerçekleştirmesi ile Ethereum’un yeniden yükseliş trendine devam edebileceği öngörülüyor.

REKLAMI KAPAT X