Kritik FED toplantısı öncesi altında son durum

Okuma Süresi: 3 Dakika
Kritik FED toplantısı öncesi altında son durum
Osman Bayrak
31.01.2024 09:02

Bugün değerli metal fiyatlarını doğrudan etkileme gücü olan kritik FED toplantısı olması sebebi ile altının son görünümünü analiz edeceğiz.

Bugün Türkiye saati ile 22.00’de açıklanacak olan FED kararı ve 22.30’da yapılacak olan basın toplantısı altın üzerinde volatilite yaratma potansiyeline sahip.

Piyasa beklentisi faiz oranlarının %5,5’de sabit bırakılması yönünde. FED de daha önce bir süredir ulaşılan faiz oranının enflasyonda kalıcı bir düşüş patikası görülene dek sabit bırakılacağının altını çizmişti. Faizler sabit kalsa da basın toplantısının ise çok da güvercin tonda olacağını düşünmüyorum. Fakat verilecek mesajlara ve uyarılara göre şekillenebilecek bir piyasa görmemiz mümkün olacaktır. Bu nedenle her zaman yaptığımız gibi bir yön tahmini yapmadan, yaşanan gelişmeleri doğru analiz etmeye çalışacağız.

Ons altın

Aşağıdaki grafik ons altının 4 saatlik hareketlerini göstermektedir.

  

Kaynak: Tradingview           

Ons altın bir süredir 2070 USD zirvesinden yatay aşağı hareket ediyordu. Bu hareket sırasında yukarıda sınırlarını çizdiğim alçalan kanalı oluşturmuş oldu. Bu kanalın direnç seviyesi de destek seviyesi de birkaç kez test edilmesine rağmen kırılmadı. Bu tespitimiz ilk kez hafta başında geçerliliğini kaybederek yukarı yönde bir kırılım yaşanmış oldu. Bu tarz kırılımlarda en az 2 günlük direnç üstü kapanış aranır. Bu yönde dünkü kapanış önemli bir işaret olmasına rağmen bugün gelecek olan kapanış yön tayin edici etkide olacaktır. Özellikle FED kararının ardından gelecek volatilite sonrası günü 2025 USD seviyesi üzerinde kapatmayı başarabilirse ons altın için alçalan kanalın sona erdiğini söyleyebileceğiz.

Aksi bir kapanış gelmesi halinde, yani 2025 USD altında bir kapanış alınması halinde ons altının tekrar alçalan trend içine girmesi ve dolayısı ile zayıf görünümünü sürdürmesi de kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle de bugün yaşanacak kapanış değeri ileriki günler açısından kritik öneme sahip olacaktır.

Gram altın

Gram altın için hafta başında bir teknik ihtimalden bahsetmiştim. Saatlik grafikte oluşan OBO görünümü OBO desteği kırılmadan sağ omzun üzerine tırmanan fiyat nedeniyle iptal olmuş oldu. Analizde özellikle bahsettiğim gibi bir teknik görünümün oluşması o yapının illaki çalışacağı anlamına gelmez. Bu açıdan hafta başı sizlere işaret ettiğim yapı güzel bir teknik analiz notu haline gelmiş oldu.

Ons altında görülen toparlanma çabası gram altının da dün zirve tazelemesini sağladı. Dün görülen 1999 TL zirvesi ile zirve tazeleyen gram altının bir gözü bugün yapılacak FED toplantısında olacaktır. Olası bir güçlenme yaşanması halinde gram altının ilk hedefi 2060 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. Yükselen kanal direnci olması nedeniyle önemli bir direnç görevi görebilecek bu seviyenin kırılması halinde gram altının önüne 170 TL genişliğinde yeni bir kanal açılabilir. Fakat henüz bu ihtimallerin epey uzağında olduğumuzu da not etmek gerekir.

Olası bir zayıflık halinde ise gram altının ilk hedefi 1960 TL olabilir. Bu seviye kısa vadeli kanal desteği olması açısından önemlidir. Bu seviyenin aşağı kırılması halinde düşüşler derinleşir ki 1800’lü rakamlar hedef olarak gündeme gelebilir. Bu nedenle olası hareketlerde destek ve dirençleri yakından izlemeliyiz.

REKLAMI KAPAT X