Küresel piyasalar Fed kararına odaklandı (Analiz)

Okuma Süresi: 3 Dakika
Küresel piyasalar Fed kararına odaklandı (Analiz)
Hamit Alp Ünlü
26.07.2023 09:20

Küresel piyasalar bu haftanın en merakla beklenen gelişmesi olan Fed kararına odaklanırken; Fed’in bu toplantıda alacağı faiz kararından daha çok, sonraki toplantılar için vereceği mesajlar bekleniyor

Bu haftanın küresel piyasalarca en yakından takip edilen gelişmesi Amerikan Merkez Bankasının (Fed) dün ve bugün gerçekleştireceği temmuz ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı ardından açıklayacağı faiz kararı. Haziran ayı toplantısında faiz artışına ara verilmiş olsa da bugünkü toplantının ardından piyasalar Fed’in bir faiz artışı daha gerçekleştireceğine kesin gözüyle bakarken, piyasalar ve kimi analistler Fed’in faiz artış döngüsünde sona yaklaştığını değerlendiriyor ve temmuz ayı FOMC toplantısında alınacak faiz artışı kararının bu yöndeki son karar olabileceğini ifade ediyor.

Fed’in bugünkü toplantıda yeniden faiz artırması bekleniyor

Hatırlanacağı üzere Fed, 15 aylık ve 500 baz puanlık faiz artış döngüsünün ardından haziran ayı FOMC toplantısında faizleri şu anki 5,25 seviyesinde sabit bırakmıştı. Alınan bu karar Fed’den bu adımı bekleyen ve sıkılaşmaya verilen bu arayı normalleşmeye dönüş olarak kabul etmeye meyilli olan piyasalara mutluluk verse de Fed Başkanı Jerome Powell, gerçekleştirilen önceki faiz artışlarının etkilerini görebilmek adına haziran ayı FOMC toplantısında böyle bir karar aldıklarını ve faiz artış döngüsüne henüz tamamen son vermediklerini açıklamıştı. Fed ayrıca 2023 büyüme beklentisini 0,4’ten 1’e yükseltirken işsizlik beklentisini yüzde 4,5’ten yüzde 4,1’e aşağı yönlü, sene sonu toplam faiz beklentisini ise yüzde 5,1’den yüzde 5,6’ya olacak şekilde yukarı yönlü revize etmişti.

ABD’de mayıs ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri son iki yılın en düşük seviyesine  inmiş, bunu takiben haziran ayı TÜFE verileri beklentilerden daha olumlu açıklanmıştı. Mayıs ayında yüzde 4 olan ve haziran ayında yüzde 3,1 seviyesine inmesi beklenen yıllık TÜFE verisi yüzde 3’e gerilemiş, yüzde 0,1’den yüzde 0,3’e yükselmesi beklenen aylık TÜFE ise yüzde 0,2’ye yükselmişti. Mayıs ayında yüzde 5,3 seviyesinde olan ve haziran ayında yüzde 5 seviyesine inmesi beklenen yıllık çekirdek TÜFE yüzde 4,8; yüzde 0,4 seviyesinden yüzde 0,3 seviyesine inmesi beklenen aylık çekirdek TÜFE ise yüzde 0,2 olarak açıklanmıştı.

Piyasalar bugünkü toplantıda Fed’in 25 baz puanlık bir faiz artışı hamlesiyle faizi 5,50 seviyesine yükseltmesine kesin gözüyle bakıyor. Ancak takip edilecek asıl önemli gelişme Fed faiz kararının ve Fed Başkanı Powell’ın gerçekleştireceği açıklamanın tonu olacak, zira piyasalar Fed’in eylül ayı toplantısında ve devamındaki süreçte nasıl bir karar alacağı hakkında ipuçları elde etmek istiyor.

Resesyon beklentisi geriledi

ABD’de ekonomistlerin resesyon beklentisi nisan ayından bu yana geriledi. Ulusal İşletme Ekonomisi Birliği (NABE) anketine katılan ekonomistler ABD ekonomisinin önümüzdeki 12 aylık dönemde resesyona girme ihtimalini en fazla yüzde 50 olarak fiyatlarken firmaların karlılıklarında da artış beklendiği gözlendi.

Nisan ayından bu yana görülen bu olumlu değişimde en büyük etkenlerden biri istihdam piyasasının tahmin edilenden güçlü seyretmesi ve çekirdek enflasyon rakamları endişe verse de temel enflasyon rakamlarında görülen yavaşlama oldu. Ayrıca, dün açıklanan rakamlara göre ABD haziran ayı tüketici güveni yukarı yönlü revize edilirken temmuz ayı tüketici güveni ise beklentilerin üzerinde gelerek son iki yılın en yüksek seviyesine işaret etti.

ABD verilerinde ve beklentilerinde görülen olumlu yöndeki değişimler piyasaların Fed’e ve Fed’in de atacağı sonraki adımlar için kendine  olan güvenini artıracaktır. Piyasalar her ne kadar bugünkü faiz artışının son olmasını beklese de çekirdek enflasyonu da kırabilmek adına Fed’in eylül ayı toplantısı için faiz artışına devam edeceğini işaret etmesi dışlanamayacak bir ihtimal olarak değerlendirilmeli.

 

Etiketler: fed resesyon
REKLAMI KAPAT X