Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesi gram altında son durum

Okuma Süresi: 3 Dakika
Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesi gram altında son durum
Osman Bayrak
20.12.2023 10:31

Hafta başından beri toparlanma emareleri gösteren gram altın, TCMB’nin yarın açıklayacağı kritik faiz kararı öncesinde 1900 TL sınırının üzerinde kalıcı olmaya çalışıyor.

Aşağıdaki grafik gram altının 4 saatlik periyottaki hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafikte gram altının içinde bulunduğu yükselen kanal desteğini test ettikten sonra yönünü sert bir şekilde yukarı çevirdiği görülüyor. Hafta başında yaşanan önemli bir yükseliş ile 1850 TL bölgesinden hızla yükselen gram altın daha sonra 1880-1900 TL bölgesinde konsolide olmaya başlamıştı. Bu seviyenin sınırı olan 1900 TL ise hem psikolojik olarak bir bariyer hem de kısa vadeli konsolidasyon süreçlerinin direnç seviyesi olarak göze çarpmıştı.

1900 TL seviyesini üzerinde kalıcı olmaya çalışan gram altının bir başka bakış açısı ile hala kırmızı yükselen ana trendin altında olduğunu ise unutmamamız gerekiyor. Öte yandan gram altın, 1600 TL seviyesinden itibaren önemli bir yükselişe imza atmış ve 1924 TL zirvesine dek yükselmişti. Olası yükselişlerin bu aşamadan sonra devam etmesi için aynı yükselen trendi ise izlemesi gerekmiyor. Eğer yükseliş devam edecekse, yine yükselen kanal içinde kalarak farklı bir yükseliş açısı ile de yükselişini devam ettirebilir. Bu nedenle kırmızı yükselen trendden ziyade bu aşamadan sonra mavi yükselen kanalın takip edilmesini daha anlamlı görüyorum.

Bu bakış açısı ile gram altının ana destek seviyesi 1850 TL olarak karşımıza çıkıyor. Olası yükseliş hareketlerinde ise 1930 TL seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkacaktır. Bu seviyenin aşılması halinde ise yükselen kanalın direnç seviyesi olan 2000 TL ana hedef olarak karşımıza çıkacaktır.

İLGİLİ HABER Gram altın 2 bin lirayı görecek mi?: Uzmanlar yorumladı Ons altın ve dolar/TL’nin fiyatıyla hesaplanan gram altının 1900 lirayı test etmesinin ardından piyasa katılımcıları gram altına yönelik tahminlerini paylaştı.

Ons altın

Aşağıdaki grafik ons altının 4 saatlik hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altının kısa vadeli hareket yapısı ile gram altının hareket yapısı birbirlerine çok benzemektedir. Bu nedenle ons altın için kritik destek ve direnç seviyelerinden bahsetmek istiyorum.

Olası yükseliş hareketlerinde ons altının 2050 TL ve üzerinde kalması son derece önemli olacak. Bu seviye üzerinde kalarak yükselen trend üzerine atabilecek olan ons altın için ana hedef 2070 USD seviyesi olacak. Bu seviye ons altının uzun süre tarihi zirvesini oluşturduğu için bu seviyede maliyetlenmelerin arttığını da söyleyebiliriz. Fakat kısa süre önce 2150 USD seviyesini test eden ons altın için 2070 USD seviyesi geldiğinde gözler zirve seviye olan 2150 USD’ye çevrilecektir. Fakat bu seviye global işlemlerin zayıf olduğu saat dilimlerinde yaşandığından şu an için çok da fazla bir önem atfetmeyi doğru bulmuyorum.

Son olarak altın/gümüş rasyosunu incelediğimde rasyonun daralan üçgenin direnç çizgisini yukarı yönde kırmaya çalıştığını görüyoruz. Henüz o bölgede bir kalıcılaşma yaşanmasa da rasyonun 88,5-80 seviyeleri arasında sıkıştığını gözlemliyoruz. Önümüzdeki dönemde bu sıkışmanın 80 seviyesinin altına kırılması halinde değerli metallerde yukarı yönde hareketlerin görülme olasılığının arttığına şahit olabiliriz.

İLGİLİ HABER 2024 yılında altın ve gümüşü ne bekliyor? Uzmanlar, küresel faiz artırım döngülerinde sona gelindiğine yönelik beklentilerin ortasında altın ve gümüş için 2024 yılı beklentilerini açıkladı.
REKLAMI KAPAT X