Ons altın düşen kanal hareketi yapmaya mı başladı?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altın düşen kanal hareketi yapmaya mı başladı?
Osman Bayrak
22.01.2024 08:37

Geçtiğimiz haftayı yükselen trend desteğinin altında kırmızı bir çekiç mum ile kapatan ons altın, düşen kanal içinde hareket etme ihtimalini tekrar su yüzüne çıkardı.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

 

Kaynak: Tradingview

Analizlerimi yakından takip edenlerin bileceği üzere biz fiyatı yakından takip ediyoruz. Fiyat geride nasıl bir iz bırakıyorsa o izi referans alarak olası hareketler hakkında fikir sahibi olmaya çalışıyoruz. Bu nedenle de her hafta ortaya çıkan yeni teknik görünümü olabildiğinde doğru ve objektif bir şekilde görmeye çalışarak yorumlar geliştirmeye çalışıyorum. Böylece takip ettiğimiz teknik grafiklerin ana yapısı sabit kalmakla birlikte (Örneğin yukarıdaki grafikte yer alan mavi ana yatay direnç, kırmızı ana yükselen trend v.b.) her hafta ortaya çıkan yeni durumları teknik grafiğimize yansıtıyorum.

Ons altının kırmızı yükselen trendi kırmasının ardından 2015 USD seviyesini aşağı geçerek 2001 USD seviyesinde yeni bir dip yapması, ons altın için alçalan kanal hareketini akıllara getirdi. 2088 USD zirve seviyesi referans alınarak oluşturulacak bir alçalan kanal ise yaşanan son 2 zirveyi ve 2 dibi başarılı bir şekilde kapsadı. Bu nedenle bu hafta ons altının 2040-2045 USD bölgesine kadar yükselmesi ve ardından tekrar düşüşe geçmesi halinde bu alçalan trend onaylanmış olacaktır. Bu nedenle yaşanacak fiyat hareketlerinde bu olasılık bir ihtimal olarak aklımızda kalmaya devam edecektir.

Öte yandan ons altının göstergelerini incelediğimizde bir süredir devam eden negatif uyumsuzluk görüntüsünün devam ettiğini görmekteyiz. Yaşanan son 3 yükseliş hareketinde maalesef RSI da MSCD göstergesi de yeni zirvelerini görmediler. Aslında yükselen trendin kırılması bir miktar da görülen bu negatif uyumsuzluğun sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu hafta için destek ve direnç noktalarına baktığımızda 2045 USD ve 2070 USD seviyeleri ons altının sıralı dirençleri olarak 1990 USD ve 1975 USD seviyeleri ise sıralı destekleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altında görülen geri çekilmenin de etkisi ile birlikte gram altın da yeşil yükselen kanalın destek seviyesini aşağı kırdı ve 3 kez günlük kapanış aldı. Teknik anlamda kısa sürede yükselen kanal içine girmeyi başaramazsa ki bu da 1990 TL üzeri bir kapanış anlamına geliyor, gram altının ana hedefi 1880 TL seviyesi olabilir. Bu seviye mavi yükselen kanalın destek seviyesi olup, bu seviyeye kadar olası bir gevşeme çok büyük olasılıkla tepki yükselişini de beraberinde getirebilir. Bu nedenle olası bir zayıf hareketin devamında oluşacak mum barlarının boyları ve kuyruk seviyelerine dikkat edeceğiz.

Artan jeopolitik risklere dikkat

Ukrayna-Rusya, İsrail-Filistin gerginliklerine ABD&İngiltere-Husiler ve İran-Pakistan jeopolitik riskleri eklenmesine rağmen ons altın ve diğer değerli metallerde bir hareketliliğin yaşanmıyor oluşu dikkatlerden kaçmıyor.Ancak, altın hareketlerini teknik anlamda takip ettiğimiz kadar temel açıdan da takip etmeye devam edeceğiz.

REKLAMI KAPAT X