Ons altın kritik direnç kesişimini test ediyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altın kritik direnç kesişimini test ediyor
Osman Bayrak
25.12.2023 07:56

Geçtiğimiz hafta önemli bir toparlanma süreci geçiren ons altın, haftanın son gününde önemli bir kritik direnç kesişimini test ederek kapanış almıştı. Peki, yeni haftada altında takip edilecek seviyeler neler olacak?

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini MACD ve RSI göstergeleri ile birlikte göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altın 2150 USD tarihi zirve testinin ardından önemli oranda güç kaybetmişti. 1980 USD seviyesine dek gerileyen ons altın, FED’den gelen desteğin ardından ise yeniden toparlanma sürecine girdi. Kritik psikolojik bariyer olan 2000 USD üzerine çıkmayı başaran ons altının yeni hedefi 2068 USD’den geçen direnç seviyesi oldu.

Ons altın grafiğini izlerken her zaman bir sonraki adıma odaklanarak grafiği yorumlamayı tercih ettiğime aşinasınızdır. Global hedeflerle birlikte yaşanan düşüş ya da yükselişlerde yakın vade hedeflere göre analizimi şekillendiriyorum. Bu bakış açısı ile 2068 USD’de yer alan yatay direnç ile kırmızı yükselen trendin kesişimi tam da geçen haftanın son günü başarılı bir şekilde test edildi. Buradan hareketle finansal piyasada görülen bazı tepkilerin zirve değerleri zaman zaman anlamlı seviyeler olabilmektedir.

Teknik grafiklerde yer alan destek ya da dirençler ne kadar çok test edilirse, o kadar güç kaybederler. Bu durumu kilitli bir kapıyı açmak için kullanılan koçbaşına benzetebiliriz. Koçbaşının kilitli bir kapıya yaptığı her vuruş, kapının kilidine hasar verir ve hamlelerden biri sonunda kapıyı kırar. Benzer bir metafor ile teknik grafikleri de yorumlayabiliriz. Yukarıdaki grafikte fiyat ısrarla dönüp dolaşıp 2070 USD seviyesine geliyor ve 2068 USD seviyesinde bulunan yatay direnci test ediyor. Geçtiğimiz haftanın son günü aynı zamanda kırmızı yükselen trend de bir kez daha test edildi. Teknik analiz prensiplerine göre olası yükseliş hareketinin devamında test edilen dirençler önümüzdeki vadede kırılabilir.

Olası yükseliş hareketinin devamında eğer 2068 USD seviyesi yukarı yönde geçilir ise ilk bakacağımız şey bu seviye üzerinde bir kalıcılık olup olmayacağıdır. 2068 USD seviyesi üzerinde en az 2 gün kapanış gelmesi halinde ons altının ilk hedefi 2150 USD olacaktır.

2068 USD direncinin kuvvetli olması halinde, yaşanabilecek zayıflıkta 2010 USD ve 1980 USD seviyeleri sıralı destekler olarak karşımıza çıkabilir.

Ons altın ve diğer değerli metaller için geçtiğimiz kısa vadeli dönemde gelen açıklama ve gelişmelere bakarsak orta vadeli geri çekilme hareketlerinin sınırlı kalması daha olası görünmektedir. Bu nedenle yaşanabilecek hareketlerde yükseliş ihtimallerini, düşüş ihtimallerinden bir adım önde görüyorum. (Yine de unutmamalıyız ki finansal piyasalarda net yön tahmini yapmak gereksiz bir aktivitedir.)

Gram altın

Ons altında görülen toparlanma sonrası gram altın da geçtiğimiz haftayı 1945 TL seviyesini test ederek 1930 TL seviyesinden kapattı. 1930 TL seviyesinden gerçekleşen kapanış teknik açıdan son derece önemli oldu. Gram altının tarihi zirvesi her ne kadar 1994 TL seviyesi olsa da kapanış seviyesi itibarıyla zirve seviye 1925 TL’den geçiyordu. Bu nedenle gram altın geçtiğimiz hafta cuma günü tarihi bir günlük ve haftalık kapanış aldı. Bu da teknik anlamda bizim yeni yükseklere açık olmamız gerektiğini bize işaret etmektedir. Dilerseniz gram altın ile ilgili yükseliş yapısını bir sonraki analizimde detayları ile inceleyelim.  

REKLAMI KAPAT X