Ons altın tekrar kritik dirençte

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altın tekrar kritik dirençte
Osman Bayrak
22.11.2023 08:42

Ons altın, 1930 USD’den başlayan yükseliş hareketinde oluşan trendinde bu hafta başında sahte bir kırılım alarak yoluna tüm hızıyla devam etti. Bu sayede ons altın tekrar kritik 2006 USD direncini test etti.

Aşağıdaki grafik ons altının 4 saatlik hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafiği sizlerle ilk paylaştığımda 1975 USD yükselen trend desteğini önemsediğimden bahsetmiştim. Geçtiğimiz pazartesi gün içinde kırılan bu destek sonrası 1966 USD seviyesine dek gerileyen ons altın yatay kanal desteğinden güç alarak günü tam olarak 1977 USD seviyesinde kapattı. Bu kapanış değeri ons altının yükselen trendinde destek bölgenin ne denli önemli olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. Her ne kadar 4 saatlik grafikte açıkça görünmese de saatlik grafikte pazartesi günü ons altının oluşturduğu mum çekiç formundaydı. Yani fiyat gün içinde aşağı seviyeleri test etse de piyasa kapanış olarak bu seviyeleri kabul etmiyordu. Bu durum bir anlamda gün içi yaşanan ayı-boğa kapışmasının ilk turunu boğaların kazandığı anlamına geliyordu. Zaten önemli bir desteğin aşağı yönlü test edilmesinden sonra boğaların üstünlüğü ile kapanan günün devamında yeni yükselişlerin gelmesi teknik olarak da şaşırtıcı değil.

Dün yaşanan yükselişin 2007 USD seviyesine ulaşması, yukarıdaki grafiğe hâkim olan bir yatırımcı için sürpriz olmasa gerek. Çünkü ons altın fiyatı kısa vadede 3 kez bu seviyeyi test etmesine rağmen üzerinde kapanış alamadı. Bu nedenle bu seviye önemli bir yatay direnç olarak ons altın karşısında durmaktadır. Her ne kadar dün itibarıyla direnç seviye aşılamasa da zaman geçtikçe üçgen alanda sıkışmanın artacağını söyleyebiliriz.

Kısa vadede ons altın fiyatı direnç bölgeye eriştiği için artık kırmızı yükselen trendin eskisi kadar önemi kalmamış olabilir. Buna neden olabilir diyorum çünkü fiyatın şu an için 2007 USD direnci üzerine atıp, üzerinde kalıcı olup olamayacağını bilemeyiz. Bu tarz önemli direnç seviyelerde fiyat direnç altında pahalı iken, direnç üzerinde ucuz hale gelebilir. Bu nedenle kısa vadede daha önce 4 kez test edilen 2007 USD seviyesi üzerinde bir kalıcılaşma yaşanıp yaşanmayacağı radarımızda olacaktır.

Gram Altın

Aşağıdaki grafik gram altının 4 saatlik hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altında yaşanan keskin dönüş ile birlikte gram altın da yönünü tekrar yukarı çevirmeyi başardı. Ons altının gerilediği dönemlerde bile gram altının ons altın kadar keskin şekilde gerilememesinin nedeni Dolar/TL’de görülen sınırlı yükseliştir. Burada yaşanan göreceli sakin yükseliş, ons altın gerileyişlerinde gram altın için destekleyici bir etki yapmaktadır.

Gram altın için yukarıdaki grafikte de görülebileceği gibi 3. kanal katlama bölgesinin desteği 1820 TL’den geçmektedir. Bu seviyenin altında bir baskı ile karşılaşabilecek gram altın, bu seviyenin üzerinde yükselen kanal içinde kanal boyu kadar ilerleme potansiyeline sahiptir.

Küçük bir istatistik olarak, gram altın yukarıdaki 3 paralel yükselen kanal içinde destek seviyeden direnç seviyeye 6 kez sırası ile 36, 57, 17, 23 ve 18 günde ulaşmış. Eğer yükseliş devam edecekse bu kez kanal katlama hedefine ulaşıp ulaşamayacağı ve ne kadar sürede ulaşabileceği 7. istatistik olarak kayda girecektir.

REKLAMI KAPAT X