Ons altın ve ons gümüş FED sonrası yönünü yukarı çevirdi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altın ve ons gümüş FED sonrası yönünü yukarı çevirdi
Osman Bayrak
17.12.2021 16:58

Geçtiğimiz çarşamba günü ABD Merkez Bankası FED, beklendiği gibi piyasa faizlerinde bir değişikliğe gitmeyerek varlık alım hızını aylık 30 milyar USD tutarında azaltma kararı aldı. Karar sonrası Başkan Powell’ın açıklamaları beklendiği kadar şahin bir tonda olmaması nedeniyle ons altın ve ons gümüş gördükleri dip değerlerden destek bularak yönlerini yukarı çevirmeyi başardı.

Son zamanlarda FED toplantıları öncesinde ons altın ve gümüş üzerinde düşüş yönlü bir baskı ortamının oluştuğunu gözlemlemekteyiz. Onslar en kötü senaryoya göre hazırlanarak FOMC toplantısını karşılıyor ve toplantı sonrasında yönlerini yukarı çeviriyorlar. FED bu toplantıda da piyasa beklentilerinin aksine hareket etmeden, daha doğrusu piyasaları sarsmamaya özen göstererek açıklamalarda bulundu. Bu tarzı benimsemelerinin temelinde yükselen enflasyon ile birlikte gelen durgunluk endişesidir. Enflasyonun temelde pandemi ve tedarik zincirlerinin bozulması nedeniyle oluştuğunu ifade etmeleri bu iki unsurda görülecek iyileşmelerin enflasyon rakamlarını aşağı çekeceğine inandıklarını göstermektedir. Fakat son iki ayda görülen 0,6 ve 0,8 oranındaki enflasyon artışı FED’i bu konuda endişeye sevk etmiştir. Bu orandaki artışların önümüzdeki aylarda da devam etmesi halinde bu toplantıda bahsedilen tedbirlerin uygulama takvimini öne çekebilir. Bu nedenle ABD verilerini önümüzdeki dönemde daha yakından takip edeceğiz.

Ons Altın

Ons altın toplantı öncesi 1753 USD seviyesine kadar gevşedi. Fakat Powell’ın açıklamaları sonrası 1750 USD seviyesinden destek bularak yönünü yukarı çevirdi. Geçilmesi gereken ilk direnç seviyesi 1805 ardından 1830 ve 1860 USD seviyeleri potansiyel hedef haline geldi. Aşağıdaki grafikte görebileceğiniz gibi ons altının günlük grafiğinde göstergeler al sinyali üretmek üzeredir.(İlk gösterge RSI, ikinci gösterge ise MACD’ye aittir.) Bu nedenle yukarı yöndeki hareketlerin kalıcı olup olmayacağını 1 ve 4 saatlik grafiklerden takip edeceğiz.

Ons Gümüş

Ons gümüş cephesinde dönüş çok daha net gerçekleşti. 21,50 USD seviyesinde belirttiğimiz 1,5 yıllık destek seviyesi bu harekette de bir dönüş noktası olarak çalıştı. FED kararı sırasında en düşük 21,42 USD seviyesi görülse de kısa zamanda tekrar 21,50 USD seviyesi üzerine çıkmayı başardı. Bu hareket 1,5 yıldır destek görevi gören 21,50 USD seviyesinin korunması açısından çok anlamlı oldu. Ons gümüş kısa vade düşen trendi kırmayı başardığı için ilk olarak 22,60 USD seviyesinin üzerinde kalmayı başarması önemlidir. Bu seviye üzerinde 23-23,60 ve 24,60 USD seviyeleri sıralı hedefler olarak hedeflenebilir. Aşağıda ons gümüşün günlük grafiğinde gördüğünüz üzere göstergeler al sinyali vermek üzeredir. Fiyatın da bu seviyeden toparlanması, yukarı yönlü hareketlere güç kazandırabilir.

Son olarak bir önceki yazımda da belirttiğim gibi her ne kadar FED faiz artırım kozunu masanın üzerine çıkarsa da enflasyonist ortamın devam etmesi değerli metalleri destekleyen en önemli temel etken olarak belirmektedir. Bu nedenle önümüzdeki aylarda özellikle ABD cephesinde enflasyon ile alakalı verileri yakından takip edeceğiz. Aynı zamanda ekonomik gelişmeyi gösteren göstergeleri de (iş gücüne katılım miktarı, işsizlik maaşı başvuruları vb.) yakın takibimizde olacaktır. Olası bir ekonomik yavaşlama belirtisi de değerli metalleri yukarı taşıyacak faktörlerden biri olarak önem kazanmaktadır.

Güzel bir hafta sonu tatili geçirmeniz dileğiyle.

REKLAMI KAPAT X