Ons altın ve ons gümüş yükselmeye devam edebilecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altın ve ons gümüş yükselmeye devam edebilecek mi?
Osman Bayrak
20.12.2021 11:50

Değerli metaller küresel Merkez Bankalarının karar haftasını dipten dönüş yaparak tamamladı. Ons altın FED toplantısı öncesi 1750 USD seviyesini test etti fakat 1750 USD seviyesine bir iğne bırakarak haftayı 1798 USD seviyesinden kapattı. Ons gümüş de ons altın ile aynı hareketi birebir sergiledi. Peki, bu bilgiler ışığında ons altın ve ons gümüş yükselişlerine devam edebilecekler mi?

Son birkaç FED toplantısı öncesi değerli metaller toplantı günü ve öncesi bir geri çekilme yapıyor ve toplantı sonrası yükseliş kaydediyor. Bu hareketin temelinde FED’den gelebilecek şahin tonda açıklamaların beklentisi; etkili oluyor. Fakat FED piyasanın bozulmasını da istemediği için açıklama tonunu adeta kararında yaparak değerli metallerin de daha fazla düşmesini engelliyor. Son FED toplantısı da beklenen kadar şahin tonda gelmediği için değerli metallerde kısmi toparlanma yaşandığını gördük. Ons altın ve ons gümüşü incelemeden önce dolar endeksinde bizi hangi senaryonun bekleyebileceğini inceleyelim.

DXY (Dolar Endeksi)

Yukarıdaki grafikte görebileceğiniz gibi global dolar endeksi güçlenmeye devam ediyor. Daha önceki yazılarımda ikili dip formasyonundan bahsetmiştim. Bu senaryo başarılı bir şekilde çalıştı. FED sonrası açıklamalar gün geçtikçe faiz artırımına yaklaşılması yönünde evirildiği için DXY endeksi de güç kazanıyor. Şu an 89,5 seviyesinden başlayan yükselen trend üzerindeyiz. Aynı zamanda da bir yükselen üçgen formasyonu oluşmaya başladı. Önümüzdeki süreçte 97 üzerinde değerler görmeye başlar isek bu bayrak formasyonu çalışabilir ve dolayısı ile yeni hedef %3,6’lık artış ile 100 seviyesi olabilir. Bu senaryo 95 seviyesi kırılmadıkça masada olacaktır. Fakat 95 seviyesinin kırılması halinde ise ikili dibin boyun çizgisi olan 93,5 seviyesi destek olarak çalışabilir.

Altın/Gümüş Rasyosu (XAU/XAG)

Altın gümüş rasyosu 82,20 seviyesini test ettikten sonra geri döndü. Değerli metallerin yükselebilmesi için bu grafiğin aşağı yönde hareket etmesi bizim için bir gösterge niteliğinde olacaktır. Fakat bu görünümde Eylül 2020’den beri bir TOBO görüntüsü çizmektedir. Bu formasyonun çalışması halinde değerli metallerde yeni dipler görebiliriz. Formasyonun egale olması için de yukarıda çizdiğim yükselen trend çizgisinin aşağı yönlü kırılmasını takip edeceğiz. 76 seviyesi altında kapanışlar görülmesi ise değerli metallerin sert hareketler yapmasının önünü açabilir.

Ons Altın (XAU)

Ons altın tarafında takip ettiğimiz grafiğin son hali yukarıdaki gibidir. 1680 USD seviyesinden başlayan yükselen trend çizgisi daha önce kırılmıştı. Cuma günü FED toplantısı sonrası başlayan toparlanma ile yukarı yönlü bir hareket içinde olsa da ons altın, henüz yükseliş yorumları için erken görünüyor. 1806 USD seviyesi üzerinde bir kalıcılaşma (en az 2 4 saatlik kapanış alınması) olmaması halinde aşağı yönlü baskının sürmesi beklenebilir. Aşağı yönlü hareketlerde dönüş seviyesi olan 1750 USD şu an daha da önem kazanmış durumdadır. Bu seviye altında ise 1680 USD seviyesi hedef haline gelebilir. Yukarı yönlü hareketlerde de 1806-1810 USD bandı üzerinde sırası ile 1830 ve 1850-1860 USD bandı hedef haline gelebilir.

Son olarak değerli metallerde yukarı yönlü hareketleri etkilemesi muhtemel bir gelişme olan Omicron varyantının Avrupa üzerindeki etkilerinden bahsetmek istiyorum. Yeni varyantın yayılma hızı Delta varyantından daha fazla olması nedeniyle bazı Avrupa ülkelerinde yeni tedbirler alınmaya başlandı. Hollanda hükümeti 14 Ocak 2022 tarihine kadar tam kapanma kararı aldı. Benzer önlemler Noel tatili döneminde olası salgının artışına engel olmak için yaygınlık kazanırsa, bu durum değerli metaller için bir yükseliş nedeni haline gelebilir. Bu nedenle kıta Avrupa’sında yaşanan salgın gelişmelerini bu açıdan yakından takip edeceğiz.

Kazançlı bir hafta geçirmeniz dileğiyle.

REKLAMI KAPAT X