Ons altında 1800 USD seviyesinin önemi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altında 1800 USD seviyesinin önemi
Osman Bayrak
04.10.2023 08:55

Geçtiğimiz hafta sert bir geri çekilme yaşayan ons altın, bu haftaya da geri çekilmesini sürdürerek başladı. Dün gün içinde 1815 USD seviyesine dek çekilen ons altın 1825 USD seviyesinde dengelenebildi. Haftanın geri kalanı için ise 1800 USD seviyesinin son derece önemli olduğunu düşünüyorum.

Ons altın ve ons gümüş başta olmak üzere değerli metallerde beklenmeyen bir geri çekilme dalgası ile baş başayız. Her ne kadar piyasada beklenmedik bir düşüş olarak ifade edilse de analizlerimi yakından takip edenler özellikle 25 Eylül’de paylaştığım “Altın yatırımcıları hangi grafikleri takip etmeli?” analizimde ABD 10 Yıllık Tahvil faizlerinin geldiği noktayı teknik olarak paylaşıp dikkat çekmiştim.

Tüm zamanların en yükseğini o günlerde geçen ABD Tahvil faizleri bugün %4,8 seviyesine kadar yükseldi. 25 Eylül’de sizlerle paylaştığım analiz sırasında %4,4 olduğunu düşünürsek ABD tahvil faizlerinin kısa sürede ciddi bir yükseliş kaydettiğini söyleyebiliriz. Açıkçası faiz oranlarında yaşanan sert yükseliş altın cephesinde de kan kaybının bu denli yüksek olmasına neden oldu.

Kısa sürede neredeyse 100 USD’lik bir düşüşün ardından ons altını teknik anlamda aşağıdaki şekilde izlemeye devam ediyorum.

Kaynak: Tradingview

Analiz başlığında da bahsettiğim gibi 1800 USD seviyesinin önemi bir kat daha yükseldi. Ons altın hâlihazırda mavi alçalan kanal içindeki hareketine devam ediyor. Her ne kadar bu tarz sert düşüşler esnasında hareketin aynı momentum ile devam edebileceğinden endişe edilse de teknik anlamda resme daha geniş bir bakış açısından bakılırsa ons altının içinde bulunduğu kanalın destek seviyesine çok yaklaştığı görülebilir. Tam da bu esnada daha önce destek ve direnç olarak çalışan 1800 USD seviyesi önemli bir kesişim olarak karşımıza çıkmaktadır. Yatay destek olan 1800 USD ile alçalan kanalın destek seviyesi ons altın fiyatı ile son derece anlamlı bir zamanda kesişmektedir. Bu nedenle bu hafta sonuna dek eğer 1800 USD (ufak sarkmalar olsa dahi) yatay destek seviyesi korunabilirse olası tepki yükselişlerinin önü açılabilir.

Öte yandan dün yaşanan ons altın mumu potansiyel bir dönüş için anlamlı idi. Gün içinde 1815 USD seviyesine dek inmesine rağmen toparlayarak gün sonuna kadar 1825 USD seviyesinde dengelenmeyi başarmıştı. Eğer bugün kapanış 1830 USD üzerinde ve yeşil bir mum ile olursa tepki yükselişi ihtimalleri de yükselir. Ayrıca ons altının saatlik grafiğinde göstergeler ile fiyat arasındaki pozitif uyumsuzluk net bir şekilde görülmektedir. Fakat düşüş momentumu bu denli yüksek olunca fiyat yaşanan pozitif uyumsuzluklara rağmen düşüşünü sürdürebilir. Bu nedenle bu aşamada göstergelerden ziyade fiyatı esas alarak fiyatın kapanış seviyelerine göre yorum yapmak daha anlamlı olur.

Gram altında takip edilecek seviye

Ons altında yaşanan kuvvetli geri çekilme gram altının da yükselen kanal desteğine kadar çekilmesine neden oldu. Daha önce gram altın gün içi 1560 TL seviyesine dek geri çekilip iğne atmıştı. Eğer ons altın 1800 USD seviyesi ve dolayısı ile gram altın 1600 TL seviyesini aşağı kırarsa, gram altın için bir sonraki destek olarak 1560 TL’yi takip edeceğiz. 

REKLAMI KAPAT X