Ons altında 2300 USD, gram altında 2380 TL'nin önemi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altında 2300 USD, gram altında 2380 TL'nin önemi
Osman Bayrak
27.05.2024 08:23

Geçtiğimiz hafta sonuna doğru önemli geri çekilmeler yaşayan ons altın için 2300 USD, gram altın için ise 2380 TL seviyeleri kader sınavı verilecek noktalar olarak öne çıkıyor.

Aşağıdaki grafik ons altının haftalık hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafik yerleşimine göre takip ettiğimiz ons altın, bir hafta önce önemli bir atak sergilemiş olsa da sonrasında devamını getiremedi. Ons altın, 2450 USD’den geçen kanal direnci üzerinde kalıcılık sergileyebilmiş olsaydı tetiklenecek algoritmik alımlarla şu an farklı seviyelerin konuşulmasına sebep olabilirdi. Ancak, yükselen kanal direncini test ederek kanal içine dönen ons altın için gelen ilk kırmızı mum ile birlikte dikkatimizi tekrar kanal içine çevirdik.

Burada bakış açımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. Yaptığım analizlerde beklentilerden ziyade fiyatın ne anlatmak istediğine odaklanıyorum. Kişisel beklentilerden uzak kalarak, rasyonel bir şekilde sadece fiyatı öncelikliyorum. Bu nedenle de yorumladığım yönün sıklıkla değişebilmesi ihtimali bana normal geldiği gibi sizlere de normal gelmeli. Aksi takdirde çıpalama etkisi ile fiyatı gittiği yöne rağmen yorumlamaya başlarız ki bu da küçük çaplı bir faciadan öteye gitmez.   

Bu küçük notu düştükten sonra ons altın hareketine tekrar dönebiliriz. Yükselen kanalın direncini geçemeyen ons altının teknik olarak kanal destek seviyesini hedeflemesi gayet normal karşılanmalıdır. Bu hafta için 2330 USD’den geçecek olan yükselen kanal desteği aynı zamanda bir önceki lokal dip çalışmasının da temel çizgisini oluşturuyor. Bu nedenle de bu hafta ons altın için 2300 USD teknik açıdan kırılmaması gereken bir destek olarak karşımıza çıkıyor. Eğer bu destek kalıcı şekilde kırılırsa (en az 2 gün kapanışı) 2150 USD destek seviyesi ihtimal olarak masadaki yerini alabilir.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının haftalık hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altında görülen geri çekilme gram altını da beraberinde aşağı sürükledi. Her ne kadar Dolar/TL’nin gram altın fiyatını ons altın ile birlikte eşit derecede etkileme gücü olsa da Dolar/TL’de görülen sakin süreç nedeniyle gram altın grafiği ons altın grafiği ile büyük benzerlik gösteriyor.

Buna göre ons altında görülen geri çekilme, gram altının 2540 TL zirvesini test etmesini sağlayarak geri dönmesine neden oldu. Gram altın açısından en kritik hareket geçtiğimiz perşembe günü geldi ve yaşanan düşüş ile birlikte gram altın tekrar yükselen kanal içine girdi.

Bu hafta gram altında 2380 TL seviyesini korunması gereken bir destek seviye olarak izleyeceğiz çünkü aynı ons altında olduğu gibi gram altın da 2380 TL seviyesinde bir taban oluşturarak yönünü tekrar yukarı çevirmişti. Bu nedenle de fiyat tekrar bu seviyeye inerse buradan dönmesi yükseliş umutlarını tazeleyecek bir gelişme olacaktır aksi takdirde gram altın için nihai teknik hedef, yükselen kanal desteği olan 2300 TL seviyesi olabilir.

Ezcümle, bu hafta gram altını 2380 TL desteği ve 2470 TL direnci arasında; ons altını da 2300 USD desteği üzerinde takip edeceğiz.

İLGİLİ ANALİZ Kripto piyasasını bu hafta neler bekliyor? (27 Mayıs 2024) Bu hafta piyasaları bekleyen önemli bir gelişme bulunmuyor. Ancak, ABD tarafında açıklanacak PCE verisi Fed’in gelecek hamleleri konusunda ipuçları verebilir.
İLGİLİ ANALİZ Bu hafta piyasaların takip edeceği beş önemli gelişme (27 Mayıs 2024) Bu hafta piyasalar ABD kişisel tüketim harcamalar fiyat endeksini, Euro Bölgesi enflasyonunu, Türkiye birinci çeyrek büyümesini ve Çin ile Japonya’dan gelecek verileri takip edecek.

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

REKLAMI KAPAT X