Ons altındaki tepki yükselişleri kalıcı olabilecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altındaki tepki yükselişleri kalıcı olabilecek mi?
Osman Bayrak
03.07.2023 10:41

Haziran ayını ons altın 1919,52 USD, gram altın ise 1607,58 TL seviyesinden kapattıktan sonra, önemli destek bölgelerin altında seyreden ons altındaki tepki yükselişlerinin kalıcı olup olamayacağı bu ayın en önemli soru işareti olarak karşımızda durmaktadır.

Ons altın hareketlerini takip ettiğimiz günlük grafiğin son hali aşağıda yer almaktadır.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafiğin ilk bakışta karışık gelebilmesi sebebiyle, grafik üzerinde belirttiğim her detayın ne olduğunu ve önemini maddeler halinde açıklayacağım.

Ons altın son önemli yükselişine 1616 USD dibinden başlayıp, yükselişini 2067 USD seviyesini test ederek sonlandırmıştı. Bu nedenle yaşanan geri çekilme hareketinde bu iki seviye arasındaki fibo seviyelerini önemsiyorum. Grafikte görebileceğiniz gibi son yükseliş dalgasının fibo 0.382 seviyesi perşembe günü test edildi ve fiyat “şimdilik” bu seviyeden yukarı döndü.

1616 USD seviyesinden başlayan yükseliş hareketi kırmızı yükseliş trendi ile yaşandı. Ons altın fiyatının 2067 USD’den yaşadığı geri çekilme eğer kırmızı yükselen trendden yukarı dönebilseydi, yeni yüksek seviyeleri görme ihtimalimiz artardı. Fakat fiyat yükselen trendi kırınca maalesef alttaki desteklere kadar salındı. Bu tarz önemli yükselen trendlerin kırılması ise fiyatı çift taraflı okuyan bir yatırımcı için çok iyi bir kısa pozisyon alma fırsatı verir. 1960-1893 USD geri çekilmesi bu strateji için çok güzel bir örnektir.

Grafikteki bir diğer trend ise mavi düşen trend. Bu alçalan trend adeta ons altın fiyatı üzerindeki baskıyı göstermektedir. Mavi alçalan trend altında kaldıkça fiyatın düşüş hareketine devam etmesi beklenebilir. Yeni bir yükseliş hareketi ise ancak mavi düşen trendin kırılması ile mümkün olabilir. Bu nedenle bu trendin kırılımını yakından izleyeceğiz.

Son olarak mavi eğimli çizgi ons altının 200 günlük hareketli ortalamasını göstermektedir. Ons altın için daha önce 1800 USD seviyesinde destek olan ortalamanın bu hafta ons altına destek olup olamayacağını izleyeceğiz.

Teknik anlamda ons altını inceledikten sonra ons altının geri çekilmesine neden olan temel gerekçelere göz atalım. Geçtiğimiz hafta FED tarafından ciddi bir sözlü yönlendirme yapıldı. Yıl sonuna dek 2 faiz artışına kadar gidilmesinin olası olduğu mütemadiyen vurgulandı. FED’in pas geçtiği bir aydan sonra sözlü yönlendirme ile piyasa üzerinde etkili olmaya çalıştığını görmekteyiz. FED olası bir faiz indirim beklentisi ile piyasada fiyatların şişmesini engellemek istemektedir. Bu nedenle yatırımcılar oluşacak yeni dengeden sonra dikkatlerini tekrar ABD ekonomisinden gelecek önemli verilere çevirebilir.

Gram altın

Gram altın hareketlerini takip ettiğimiz günlük grafiğin son hali de aşağıda yer almaktadır.

Aşağıdaki grafiğe dikkat ederseniz gram altın kuvvetli bir yükselişten sonra yatay bölgede konsolide olup yeni bir yükseliş hareketi içine girmektedir. Burada yine dikkat edilecek olan mavi yükselen trend olacaktır. Mavi yükselen trend kırılmadıkça aşağı yönlü risklerin büyük olması beklenmemektedir.

Eğer ons altın tepki yükselişlerini kalıcı bir yükseliş hareketine döndürebilirse, gram altının içinde bulunduğu konsolidasyon sürecinin ardından yeni bir yükseliş hareketi görebiliriz.

Diğer taraftan Dolar/TL kaynaklı bir hareket de görülebilir mi? Pek tabii görülebilir. Fakat dolar/TL kaynaklı bir yorum yapmak için erken olduğunu düşünüyorum. Öncelikle dolar/TL’nin yeni dengesine kavuştuğunu görmemiz gerekiyor.

Kaynak: Tradingview

REKLAMI KAPAT X