Ons gümüş alçalan trendi kırabilecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons gümüş alçalan trendi kırabilecek mi?
Osman Bayrak
22.12.2023 10:13

Hafta boyu toparlanma eğilimi gösteren ons gümüşün 24,55 USD’den geçen alçalan trend direncini kırıp kıramayacağı bugünün en çok merak edilen konusu olmaya aday görünüyor.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ana alçalan trendini yukarı kırmayı başaran ons gümüş, son birkaç haftadır önemli bir düzeltme hareketi içine girdi. Geçtiğimiz hafta gelen FED kararı ve açıklamalarının ardından toparlanma sürecini başlatan ons gümüş, bu hafta boyu da bu hareketini devam ettirerek dün 24,28 USD’de bulunan ana direncini yakın vadede 2. kez test etmiş oldu.

Yukarıdaki grafikte yer alan kırmızı alçalan trendin 2011 yılından geliyor olması fiyatın bu direnç ile olan ilişkisini bir kat daha önemli hale getirmektedir. 4 hafta önce bu direncin üzerine kuvvetli bir şekilde çıkması ile yükseliş umutlarını artıran ons gümüşün ertesi hafta çok daha sert bir şekilde geri çekilmesi önemli bir boğa tuzağı olarak grafiğe yansımış oldu. Son 2 haftadır yaşanan geri çekilmenin aksine önemli bir yükseliş hareketi sergileyen ons gümüşün bugün yaşanacak olan haftalık kapanışı bu açıdan önemli hale gelmektedir.

Teknik açıdan bakarsak EMA (8) üzerinde kalarak toparlanma eğilimi içine girdiği görünmektedir. Günlük grafikteki hacim eksenini incelediğimizde hacim tarafında ciddi bir yükseliş olmasa da göstergeler tarafında olumlu gelişmelerin yaşandığını söyleyebilirim. MACD göstergesinde son sat sinyali verdiği günden beri son 2 haftadır bar boylarında yaşanan kısalma ise dikkat çekmektedir. Bugün yaşanabilecek kuvvetli bir yeşil mum ons gümüşün günlük grafiğinde MACD açısından ilk kez al sinyali oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle bugünkü gelecek kapanış yakın takibimizde olacaktır.

Seviye olarak incelediğimizde ise bugünün pivot rakamı 24,55 USD olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer günlük kapanış değeri 24,55 USD pivot değeri üzerinde gerçekleşir ise önümüzdeki hafta yükseliş açısından beklentiler yükselebilir. Pivot değer altında bir kapanış olması halinde ise direncin kırılıp kırılamayacağı heyecanı önümüzdeki hafta devam edecektir.

Gram gümüş

Ons gümüşte yaşanan toparlanma gram gümüşün de yükselen trend üzerinde toparlanmasını sağlamış görünüyor. Geçtiğimiz haftalarda ons gümüşte yaşanan kuvvetli yükseliş sonrası gram gümüşte yaşanan ve tüm zamanların en yüksek değeri olarak kayda geçen 23,99 TL seviyesi gram gümüşün önündeki öncelikle hedef olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu direncin de kırılması halinde yükselen kanal direnci olan 25 TL seviyesi ana hedef olarak karşımıza çıkacaktır. Bu hareketin gram gümüş tarafında yaşanabilmesi için ons gümüş tarafında önemli direnç seviyesinin yukarı yönde kırılması son derece önemlidir. Son dönemde değerli metallere dolar/TL’nin katkısı sınırlı olduğu için değerli metallerin gram fiyatlarının hareketini onslar üzerinden takip etmeyi tercih ediyorum.

Olası geri çekilmelerde 21,40 TL seviyesinin ana yükselen trend desteği olarak karşımıza çıkması son derece olasıdır. Gram gümüş fiyatının daha önce defalarca kez bu seviyeden dönmüş olması bu seviyeyi kuvvetli bir destek olarak karşımıza çıkarmaktadır.

REKLAMI KAPAT X