Ons gümüş umut verirken, gram gümüş sert geri çekildi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons gümüş umut verirken, gram gümüş sert geri çekildi
Osman Bayrak
25.08.2023 09:34

Son 1 haftadır önemli bir toparlanma sürecinde olan ons gümüşte yaşanan yükselişler yatırımcıya umut verirken, dün Merkez Bankası’nın yaptığı sürpriz faiz artışı ile gram gümüşte sert bir geri çekilme süreci yaşandı.

Sıklıkla karşılaşmadığımız bir süreci yaşamaya başladığımız bir haftayı bugün kapatıyoruz. Değerli metal piyasasında değerli metalin ons bacağı değerlenirken, Dolar/TL’de bu yükselişe destek verirdi. Fakat bu hafta farklı olarak ons gümüş değer kazanırken dün sürpriz bir şekilde Dolar/TL’de sert bir geri çekilme yaşandı. Bu nedenle de yönünü yukarı çeviren gram gümüş Dolar/TL kaynaklı olarak yönünü aşağı çevirmiş oldu.

Veri açıklanma günlerinde yaşanabilecek volatilitelere sıklıkla dikkat çekiyorum. Özellikle ABD tarafında açıklanan veriler sonrasında eğer piyasada beklenmeyen bir veri açıklanırsa o ana kadar yaşanan fiyatlamanın aksine sert hareketler global anlamda görülüyor. Bu kez bu volatilite Türkiye piyasaları özelinde yaşandı. Piyasalar Merkez Bankası’ndan 250 baz puan bir faiz artışı beklerken, sürpriz bir karar ile 750 baz puanlık bir artışa gidildi. Merkez Bankası’nın bu üçüncü faiz kararı en büyük faiz artırım adımı olarak tarihe geçti. Muhakkak ki bu denli yüksek ve beklenmeyen bir faiz artırımı Dolar/TL’yi kısa sürede aşağı çekebilecek güçtedir.

Merkez Bankası’nın bu kararı yükselen döviz kurlarını aşağı çekmek için aldığını düşünmüyorum. Aksine Merkez Bankası fiyat istikrarını öncelikleyken bir politika uygulamaktadır. Bu nedenle döviz kurlarının aşağı inmesinden ziyade, istikrar kazanarak görece dar bir bantta hareket etmesi Merkez Bankası politikasını daha çok destekleyecektir. Bu nedenle önümüzdeki dönemde bu bandın destek ve direnç bölgelerini izleyeceğiz.

Diğer taraftan ons gümüş aşağıdaki grafikte yakından görebileceğiniz gibi destek seviyeye yakın bir bölgeden yönünü yukarı çevirerek kısa vadeli alçalan trendi hedefledi. Haftayı bu trende yakın bir bölgede kapatabilirse gelecek hafta için umut vadeden bir ons gümüş ile karşılaşacağız. Bu nedenle ons gümüş için kısa vadeli en önemli direnç 24,80 USD olarak görülüyor. Bu seviye aynı zamanda yükselen kanalın da orta bölgesi olduğu için bu direncin aşılıp aşılamaması ons gümüşün orta vadeli hareketlerini netleştirecektir.  

Kaynak: Tradingview

Gram gümüş ise ons gümüş kaynaklı 3 günde elde ettiği tüm kazanımlarını dün tek bir mumda iade etmiş oldu. %6’ya yakın bir düşüş ile günü kapatan gram gümüş için Dolar/TL’de kısa vadede yaşanabilecek olası bir tepki yükselişi yön belirleyici olacaktır. Olası bir geri çekilme devamında 19,20 TL seviyesi yükselen kanal desteği olarak karşımıza çıkmakla birlikte yakında vadede 19-22 TL yükselen bandında hareket etmesi çok daha olası görülmektedir.

Özellikle ons gümüş tarafında görülen toparlanma direnç bölgeleri geçmeyi başaracak momentumu kazanabilirse gram gümüş de bahsettiğim kısa kanalın direnç seviyesine yaklaşabilir. Şu an için Dolar/TL tarafında volatilite yüksek olduğu için fiyat hareketlerinin bir süre oturmasını beklemek daha sağlıklı kararlar vermemize destek olacaktır.

REKLAMI KAPAT X