Ons gümüşte gözler 22,20 USD desteğinde

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons gümüşte gözler 22,20 USD desteğinde
Osman Bayrak
08.09.2023 09:10

Dalgalı bir hareket içinde olan ons gümüş kısa vade alçalan trendi aşamayarak yönünü tekrar aşağı çevirdi. Bu nedenle önümüzdeki hafta ons gümüş için 22,20 USD desteği son derece önemli bir destek olarak takibimizde olacak.

Ons gümüşün günlük hareketlerini izlediğimiz grafiğin güncel halini aşağıda paylaşıyorum.

Kaynak: Tradingview

Finansal piyasalarda beklentilerinizi yönetmek ya da fiyatı doğru okumak

Yukarıdaki grafiği incelediğimde çok önemli bir yatırımcı tavrından bahsetmek istedim. Yukarıdaki grafikte yeşil alçalan trend üçüncü kez test edildiğinde muhtemelen pek çok yatırımcı bu kez kırılıyor direnç galiba diyerek bir beklenti içine girmiştir. Fakat finansal piyasalarda beklentilerden ziyade fiyatın dilini okumak çok daha önemlidir. Eğer fiyatın dilini anlamaz ve ne anlatmak istediğine değer vermezseniz fiyatın kısa vadede ne yapacağı öngörülemez olduğu için beklentileriniz ile gerçeklik arasında sıkışabilirsiniz. Ons gümüşün üçüncü kez alçalan trendden dönmesi de bu duruma güzel bir örnektir.

Buna göre bir trend ancak kırıldıktan sonra hareketin devamı güç kazanabilir. Yatırımcıların daha yüksekten pozisyon almak istememesi ve bu nedenle aceleci davranması, pek çok defa sonu güzel bitmeyen sonuçlar doğurmaktadır. Özetle, fiyatın dilini beklentilerinizden ayrı şekilde okuyabilmek son derece önemlidir.

Bu bakış açısı ile değerlendirildiğimizde ons gümüşte yükselen trend desteği olan 22,20 USD seviyesi çok önemlidir. Çünkü ana trendin devam etmesi ve ons gümüşün tekrar yukarı dönebilmesi için bu seviyenin korunması gereklidir. Bu seviye üzerinde yaşanabilecek bir yön değişiminde ana hedef yeniden yeşil alçalan trend olmakla birlikte, artık ons gümüşün yükselen kanal desteği olan kırmızı renkli destek ile alçalan yeşil trend arasında bir sıkışma dönemi yaşanacaktır. Bu iki sınır bölgeden birinin kalıcı şekilde kırılması ons gümüşün orta vadeli yönünü tayin edecektir.

Gram Gümüş

Ons gümüşte yaşanan geri çekilme gram gümüşe de etki etmiş durumdadır. Buna göre yükselen kanal desteği üzerindeki hareketine devam eden gram gümüş için 19,20 TL seviyesi korunması gereken bir destek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviyeye dek görülebilecek geri çekilmelerde bu seviyenin korunması hem trend desteğinden dönmek için hem de ikili dip oluşturmak için bir fırsat oluşturabilir. Fakat bu destek seviyenin kırılması halinde gevşemenin derinleşme ihtimali yükselecektir.

Olası yükseliş denemelerinde 21 TL seviyesine dek görülebilecek yükselişler şimdilik “tepki” yükselişi olarak sınırlı kalacak olup, asıl yükseliş hikâyesi ancak gram gümüşün 21 TL üzerinde kalıcılı olması ile sağlanabilecektir.

Son dönemde özellikle dikkat çektiğim altın/gümüş oranı dün itibarıyla 83,55 seviyesine yükseldi. Normal şartlarda 79 seviyesi altına inebilmiş olsaydı, değerli metallerde değerlenme sürecinin başlayacağını yazmıştım. Gördüğünüz gibi bu rasyonun tam aksi yönde yukarı dönmesi ile birlikte altın ve gümüşte zayıflığın devam ettiğini gördük. Diğer taraftan ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde %4,35 seviyesi altındaki hareketlerin devam ettiğini görüyoruz. Eğer bu seviyeye dek yükselemeyip bir geri dönüş hareketi yaşanırsa daha düşük bir zirve hareketi yapmış olacaktır. Bu da kısa vadede ons gümüşün olası dönüş ihtimallerini kuvvetlendirebilecektir.

REKLAMI KAPAT X