Ons gümüşte kararsız bir hafta geride kalıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons gümüşte kararsız bir hafta geride kalıyor
Osman Bayrak
29.12.2023 09:53

Kritik öneme sahip ana alçalan direncinin hemen kıyısında direnç seviyelerini neredeyse her gün test etmesine rağmen haftayı kararsız kapatmaya hazırlanan bir ons gümüş görüntüsü ile karşı karşıyayız.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Son haftalarda ons gümüş grafiğinde daralan üçgen bölgede yaşanan sıkışmanın etkilerinden sıklıkla bahsediyorum. Aşağı yönde yaşanan hareketlerin sadece bir test ile sınırlı kalması ons gümüşün yükseliş iştahına ilk işaret olarak yorumlanabilir. Yukarıdaki grafikte ons gümüşün günlük hareketlerine odaklanılarak aldığım bir teknik görüntüde kırmızı ana alçalan trendin fiyatı nasıl karşıladığı açıkça görülmektedir. Esas itibarıyla bir direnç ne denli kuvvetli ise o denli yükseliş hareketlerini engelleyebilir.

Bu hafta boyunca gün içinde görülen her zirve değer neredeyse alçalan trende temas etti. Bu seviyede dikkat edeceğimiz önemli konu, ons gümüşün fiyat hareketinin direnç bölgesi etrafında nasıl davranacağıdır. Eğer bu seviyede 24,50 USD’den geçen direnç aşılamazsa ons gümüş güç kaybederek yönünü aşağı çevirebilir. Buradaki ana motivasyon direncin kırılması sonrasında fiyatın artık yeni yüksek tepeler yapmasıdır. Bu ana motivasyona olan inanç zaman içinde sarsılır ise açılan pozisyonların kademeli olarak kapatıldığına şahit olabiliriz. Bu durum da bizi yeniden aşağı sürüklenen bir ons gümüş ile baş başa bırakabilir. Sözün özü, ons gümüş için 24,50 USD üzerinde bir kapanışın gelmesi yükseliş umutlarını taze tutabilecek yegâne fiyat adımı olarak karşımızda durmaktadır.

Teknik anlamda önemli bir gün kapanışı olmakla birlikte bugünkü kapanış aynı zamanda 2023 yılının kapanış değerini de belirleyecektir. Bu açıdan baktığımızda ons gümüşün son 2 senedir senelik kapanış mumlarının kararsız birer doji olduklarını görmekteyiz.

19,90 USD ile 26,13 USD seviyeleri arasında yıl boyunca hareket eden ons gümüşün bu yıl da net kazananının olmadığını görüyoruz. Yıl içindeki hareketleri değerlendirebilenleri bir kenara bırakırsak eğer uzun vadeli ons gümüş yatırımcısının yıllık kazancının %1 ile sınırlı kaldığını görmekteyiz. Fakat ülkemizde gümüş yatırımcılığı gram gümüş üzerinden yapıldığı için gümüş yatırımcısının kazancı esas itibarıyla dolar/TL’nin yükselişinden kaynaklanmaktadır. Unutmamalıyız ki değerli metal yatırımcılığında asıl kazanç o değerli metalin ons fiyatındaki yükselişten kaynaklanan kazançtır. Bu açıdan baktığımda 2024 yılında temenni ediyorum ki gümüş yatırımcısı esas itibarıyla ons gümüş kaynaklı bir kazanç elde edebilir.

Ons gümüşte son 2 haftadır görülen durgunluk sebebiyle gram gümüş de sınırlı bir yükseliş hareketi kaydedebildi. Tarihi zirve seviyesi olan 24 TL’ye her geçen gün yaklaşan gram gümüş için 21,80 TL seviyesi aşağı kırılmadığı sürece yönü yukarı olarak okuyabiliriz. Bu yükselişin ana hedefini oluşturan 25,50 TL seviyesinin görülebilmesi için ons gümüşte bahsi geçen yükseliş hareketinin yaşanması kritik öneme sahip görünmektedir.

Altın yatırımcılarının dikkatine

Son dönemlerde altın yatırımı için güzel bir alternatif olan altıns1 sertifikasının fiyat hareketinde dikkatimi çeken bir detay var. Aşağıdaki grafik bize gram altın ile altıns1 arasındaki fiyat farkını grafikleştirmektedir. Oluşan bu fiyat farkı esas itibarıyla altıns1’in arz talep dengesinden kaynaklanmaktadır. Neredeyse son 3 denemesinde bu fark 295 TL’ye ulaşınca altıns1 fiyatında bir geri çekilme yaşanmıştı. Aşağıdaki grafiğin altının fiyatından bağımsız olarak gram altın ile altıns1 arasındaki farka işaret ettiğini düşünürsek yatırımcıların erişilen fiyat seviyelerine dikkat etmelerinin yararlarına olacağına inanıyorum.

Kaynak: Tradingview

REKLAMI KAPAT X