Piyasalar Fed’den gelen şahin mesajları fiyatlıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Piyasalar Fed’den gelen şahin mesajları fiyatlıyor
Hamit Alp Ünlü
16.08.2023 12:33

Dün beklentilerin üzerinde gelen perakende satış rakamlarının ardından Fed kanadından gelen şahin mesajlar, Fed tutanakları ve yaklaşan Jackson Hole toplantısı öncesi piyasalarca fiyatlanıyor.

Dün ABD’de açıklanan temmuz ayı perakende satış rakamlarının beklentilerin üzerinde gelmesi ve resesyon korkularının ötelenmesiyle birlikte enflasyonda da yavaşlamanın görülmesi piyasalarda Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışlarına devam edip etmeyeceğine dair soru işaretleri oluşturmaya başladı. Öte yandan dün Fed kanadından gelen şahin açıklamalar, faiz artışlarının devam edebileceğine işaret etti.

Perakende satışlar beklentilerin üzerinde

ABD’de temmuz ayına ilişkin perakende satış rakamları beklentilerin üzerinde geldi. ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre temmuz ayında perakende satışlar yüzde 0,7, çekirdek perakende satışlar ise yüzde 1 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Piyasa beklentisi perakende satışların yüzde 0,3’ten yüzde 0,4’e yükselmesi; çekirdek perakende satışların ise yüzde 0,2’den yüzde eksi 0,3’e gerilemesi yönünde idi. Verinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından dün ABD 10 yıl vadeli Hazine tahvilinde faiz yüzde 4,27 ile son 10 ayda görülen en yüksek seviyeye çıktı.

Beklentilerin üzerinde gelen perakende satış rakamları tüketicilerin ekonomik büyümede rol almaya devam ettiğini gösterirken, kaydedilen pozitif veri de ABD ekonomisinde resesyon beklentilerinin tekrar dile getirilmeye başlandığı bir dönemde resesyon beklentilerini bir nebze olsun öteleyen bir indikatör oldu.

Burada takip edilecek nokta ise yaz aylarında artan harcamaların yaz bittikten sonra ne ölçüde azaldığı olacak.

Minneapolis Fed Başkanı Kashkari’den şahin açıklamalar

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari’den faiz artışlarının devam edebileceğine yönelik açıklamalar geldi. son Kashkari, enflasyonda dönemde bir yavaşlama görülse de, fiyat artışlarının halen yüksek olduğunu dile getirerek faiz artışlarının bittiğini henüz söyleyemediklerini ifade etti. Kashkari ayrıca agresif faiz artış hamlelerine karşın ekonominin dirençli ve istihdam piyasasının çok güçlü kalmasının şaşırtıcı bir durum olduğunu da ekledi.

Fiyat baskılarının yumuşaması, yumuşak iniş senaryolarının desteklenerek resesyon beklentilerinin ötelenmesi, güçlü iş gücü ve istihdam piyasası ve tüketici harcamalarının olumlu yönde seyretmesi gibi faktörler göz önüne alındığında Fed’in eylül ve devamındaki toplantılarında faiz artışına devam edip etmeyeceği ve faiz artışında tepe noktasının neresi olacağı yönündeki tartışmalar ise devam ediyor.

Mevcut enflasyonun Fed’in yüzde 2’lik hedefinin üzerinde seyrettiği güncel durumda, Fed Başkanı Jerome Powell’ın defalarca kesin şekilde dile getirdiği tek şey ise 2023 yılı içerisinde Fed’in herhangi bir faiz indirimine gitme niyeti olmadığı. Bunun yanında tartışılan konu ise Fed’in faiz artırımına devam mı edeceği, yoksa faizleri bir süre yüksek seviyede sabit mi tutacağı.

Fed politika yapıcıları arasında faiz artışına bir süre daha devam etmek ya da faizleri mevcut haliyle sabit bırakmak konularında bir görüş birliği bulunmuyor.

Kashkari gibi kimi üyeler faiz artışına bir süre daha devam edilebileceğini öne sürerken, kimi üyelerse faizin mevcut seviyede sabit kalmasının, gerçekleştirilen faiz artışlarının ekonomi üzerindeki pozitif etkilerinin hissedilebilmesi açısından önemli ve gerekli olduğu görüşünü taşıyor.

Bu görüş ayrılığı noktasında, bugün açıklanacak temmuz ayı Fed Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına ilişkin tutanaklar, Fed politika yapıcılarının düşünceleri konusunda piyasalara fikir verecek.

24-26 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek Jackson Hole toplantısı ise faiz artışlarının geleceği ya da şayet gerçekleşecekse olası bir faiz indiriminin ne zaman başlayacağı gibi soruların cevaplanması açısından önemli olacak. Temmuz ayından sonra faiz kararının alınacağı ilk FOMC toplantısı ise 19 ve 20 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek.

REKLAMI KAPAT X