Powell, Jackson Hole'da konuştu: Piyasada hareketlilik arttı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Powell, Jackson Hole'da konuştu: Piyasada hareketlilik arttı
Çınar Küçükay
25.08.2023 19:25

Fed Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole’daki konuşmasında, mevcut enflasyon görünümünü değerlendirerek, faiz oranlarının gelecek seyrine ilişkin ipuçları verdi.

Powell, ABD Merkez Bankası’nın gerekli durumda faiz oranlarını daha da artırmaya hazır olduğunu belirterek, Fed’in belirlediği %2’lik enflasyon oranına ulaşana kadar borçlanma maliyetlerini yüksek tutma niyetinde olduğunu söyledi.

Powell, enflasyonla yaptıkları mücadelede son dönemdeki olumlu verilere rağmen alınacak uzun bir yol olduğunu da sözlerine ekledi.

Öte yandan Fed Başkanı Powell, gelecekteki eylem planlarını şekillendirmek amacıyla istatistikleri yakından takip edeceklerini ve ekonomideki güçlü büyüme ile iş gücü piyasasındaki toparlanmanın daha fazla müdahaleyi gerektirebileceği ihtimalini göz önünde bulunduracaklarını ifade etti.

İLGİLİ HABER Fed Başkanı Powell, Jackson Hole'da konuştu: Daha fazla faiz artırımına açık kapı bıraktı Fed Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole toplantısında enflasyonla mücadelede daha dikkatli olunması çağrısında bulunarak, ek faiz artışlarının gelebileceğini belirtti.

Powell’ın piyasalara etkisi

Powell'ın konuşmasının başlamasının hemen ardından yükselişe geçen piyasalarda an itibarıyla düşüş gerçekleşiyor. Bu düşüşün ana sebebi olarak ise faiz beklentilerinde yaşanan kuvvetlenme gösteriliyor.

Kripto piyasalarında düşüş yaşanırken, dolar endeksi (DXY) ise 104 seviyesinin üzerine çıkmış bulunuyor.

Kaynak: Tradingview

Fed Başkanı Powell’ın konuşma yaptığı sırada BTC ise ilk olarak 26.314 dolara kadar yükselirken, konuşmanın ilerleyen dakikalarında 25.900 dolara kadar iğne attı. Bu düşüş ise yaklaşık %1,55’e denk geldi.

Kaynak: Tradingview

Altcoin’lerde de benzer bir durum yaşandı. Aynı zaman dilimi içerisinde ETH (%1,73), XRP (%2,43), ADA (%2,1), DOGE (%1,67) ve SOL (%2,58) düşüş yaşadı.

Piyasa değeri daha düşük altcoin’lerde bu düşüş ise daha sert oldu. Son 24 saatte en çok düşen altcoin %17 ile PEPE olurken, en çok yükselen ise %3 ile MNT oldu.

Etiketler: jerome powell fed btc
REKLAMI KAPAT X