Resesyon kripto para piyasalarında sert yükselişleri tetikleyebilir

Okuma Süresi: 3 Dakika
Resesyon kripto para piyasalarında sert yükselişleri tetikleyebilir
Emre Buruk
11.10.2022 17:02

Küresel para piyasalarında yaşanan ekonomik gelişmeler sebebiyle gerçekleşmesi kesin görünen resesyon, kripto para piyasalarını olumlu etkileyerek sert yükselişleri tetikleyebilir.

Dünya genelinde artan enflasyonun etkisi ile iş hacminin azalma göstermesi ülkelerin durgunluk yaşamasına sebep olabilir. Bu durgunluğun etkisi ile işverenlerin iş hacimlerini azaltması piyasadaki nakit akışını azaltacak ve dünya geneli yaşanan ekonomik krizin boyutunu büyütecektir.

Bu durumda enflasyona karşı kendini korumak isteyen yatırımcılar altın, gümüş ve Bitcoin gibi sınırlı varlıklara olan talebini artırarak, bu varlıkların fiyatlanmalarında sert yükselişler gerçekleşmesine sebep olabilir.

Bitcoin

Kripto para yatırım yönetimi şirketlerinin önde gelenlerinden Coinshares’in yayınladığı rapora göre, Bitcoin’in short yönlü yatırım ürünlerinde toplam 15 milyon dolarlık sermaye çıkışı gözlemlendi. Bu sermaye çıkışı ayıların kâr aldığını göstermekle birlikte Bitcoin’in yükseliş trendini yeniden yakalayabileceğini de gözler önüne sunuyor.

Ethereum’un Merge güncellemesinin ardından Ethereum madencileri, Bitcoin madenciliğine yöneldi. Bu nedenle Bitcoin özelinde satış baskısı oluşabileceği unutulmamalıdır.

Aynı zamanda, Bitcoin madencilerinin blok zinciri için karşılaştıkları madencilik zorluğu da %13,6 artış kayderek mayıs ayından bu yana görülen en yüksek artışı yaşadı.

Bitcoin'in madencilik faaliyetlerindeki zorluğun artması ile Bitcoin maliyeti de yükselmeye başladı ve bunun etkilerinin orta vadede fiyatlamalara olumlu olması bekleniyor.

Bitcoin, bu yazının hazırlandığı an itibari ile 19.216 ABD Doları seviyelerinde alıcılarıyla buluşuyor. Bitcoin, aşağı yönlü 18.629 ve 18.122 ABD Doları seviyelerini destek seviyesi olarak kullanarak güç toplayabilir. 20.326 ve 21.226 ABD Doları seviyeleri ise önemli direnç seviyeleri olarak görülebilir ve bu seviyelerin aşılması yeni yükselişleri de beraberinde getirebilir.

Bitcoin'in yükseliş trendine devam edebilmesi için 50 günlük hareketli ortalaması olan 19.893 ABD Doları seviyesinin üzerine çıkmayı başararak, bu seviye üzerinde günlük kapanışlar gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Ethereum

Kripto para piyasasının %17’sine hakim olan Ethereum'un 1.300 dolar seviyesinin üzerinde tutunma çabasıysa yeterli olmadı ve 1.200 dolar destek seviyesine harekete başladı.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun merkeziyetsiz finans protokollerinin iç denetiminin sağlanabilmesi amacıyla daha fazla düzenlemenin gerekliliğini ortaya koyan bir araştırma talebinde bulunması Ethereum ekosisteminin düşüş yaşamasına neden oldu. Bu geri çekilme hareketinin 1.200 dolar seviyesine kadar devam edebileceği öngörülürken orta ve uzun vadede fiyatının ucuzlamasıyla yeni tepki hareketleri görülebilir.

Kripto para piyasalarında pozitif ayrışmayı başaramayan Ethereum, bu yazının hazırlandığı an itibari ile 1.293 ABD Doları seviyelerinde alıcılarıyla buluşuyor. Ethereum, aşağı yönlü 1.251 ve 1.233 ABD Doları seviyelerini destek seviyesi olarak kullanarak güç toplayabilir. 1.301 ve 1.332 ABD Doları seviyeleri ise önemli direnç seviyeleri olarak görülebilir ve bu seviyelerin aşılması yeni yükselişleri de beraberinde getirebilir.

Ethereum’un 50 günlük hareketli ortalaması olan 1.307 ABD Doları seviyesinin üzerinde günlük kapanışlar gerçekleştirmeye devam etmesi yükseliş trendine devam edeceğinin göstergesi olarak değerlendirilebilir.

REKLAMI KAPAT X