SEC ve Bitcoin ETF başvurularının ertelenme döngüsü

Okuma Süresi: 2 Dakika
SEC ve Bitcoin ETF başvurularının ertelenme döngüsü
Çınar Küçükay
01.09.2023 14:50

SEC, 7 finans kuruluşunun sunduğu spot Bitcoin ETF başvurusunu erteledi. Bu ertelemeler ise sektöre yönelik belirsizliklerin daha da artmasına yol açtı.

Ertelenen ETF başvuruları arasında WisdomTree, Invesco, Valkyrie, Fidelity, VanEck, Bitwise ve BlackRock yer alıyor. SEC ise genellikle erteleme kararı aldıktan sonra 45 gün içerisinde tekrar değerlendirme yaparak kararını açıklıyor.

Bu gecikme sürecin normal bir parçası olarak görülürken, potansiyel yatırımcılar için ise bekleyişin devam ettiğine işaret ediyor.

Öte yandan, ABD pazarında Bitcoin ETF eksikliği, bireylerin genellikle daha az geleneksel, sıklıkla daha karmaşık yöntemlere başvurmak zorunda kalmaları anlamına geliyor. Ayrıca ertelemeler sektörde genellikle ETF'lerin sağladığı düzenleyici güvenlikten yararlanmayı tercih eden kurumsal yatırımcıları da etkileme potansiyeline sahip görülüyor.

Bitwise'dan beklenmedik hamle: Bitcoin ve Ethereum ETF başvurusunu geri çekti

Bitwise, beklenmedik bir dönüşle, 3 Ağustos'taki SEC kaydını geri çekme talebinde bulundu. Ancak başvurunun içerisindeki "Fon, yatırımcılara sermaye artışı sağlamayı amaçlamaktadır. Fonun yatırım amacına ulaşacağına dair bir garanti bulunmamaktadır" ifadesi dikkat çekti.

Bitcoin ve Ethereum ETF’leri için yapılan bu hamle ise Grayscale'in SEC zaferi sonrası piyasa duyarlılığının yükselmesi sonrasında geldi.

Kripto piyasasındaki etkileri

Hem geçtiğimiz günlerdeki mahkeme kararı hem de SEC’nin ETF’leri erteleme kararı, son olarak kripto piyasasında dalgalanmaların artmasına yol açan unsurlar olarak dikkat çekti.

Buna göre çoğu yatırımcı spot Bitcoin ETF'nin onaylanmasıyla Bitcoin fiyatında önemli bir artış olabileceğini düşünürken, bu beklentiler SEC'nin bu başvuruları ertelemesi ile önemli ölçüde köreldi.

Kaynak: Coinglass

Kripto piyasasında son 24 saatte 129 milyon dolardan fazla pozisyon tasfiye olurken, bu tasfiyelerin yaklaşık 108 milyon dolarını ise uzun pozisyonlar oluşturdu.

Toplamda 38.549 pozisyon tasfiye edilirken, en büyük tasfiye ise 3 milyon dolar değerindeki BTC/USD işlem çiftinde gerçekleşti.

Kaynak: TradingView

SEC tarafından ETF başvurularının ertelenme kararının verilmesi, Bitcoin’de de %7’yi aşkın bir düşüş yaşanmasına neden oldu. Buna göre bu yazının yazıldığı sırada, BTC 26.000 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Yaşanan gelişmelerin ardından kripto para piyasası ise 47 milyar dolar değer kaybına uğramış bulunuyor. Öte yandan bu yazının yazıldığı sırada, kripto para toplam piyasa değeri de 1,028 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor.

Yılın son çeyreğinde neler olacak?

2023 yılının ilk yarısında, Bitcoin fiyatında %90’ı aşan artış gözlemlenmişti. Ancak temmuz ve ağustos aylarında, yaklaşık olarak %20’den fazla bir düşüş yaşandı.

Kaynak:TradingView

Bitcoin'in değerindeki bu düşüşün ana nedeninin ABD Merkez Bankası'nın faizleri artırması olduğu düşünülüyor. Çünkü yüksek faiz oranları, geleneksel yatırımları cazip hale getirdiğinden, yatırımcılar da kripto para gibi riskli varlıklardan uzak durma eğiliminde bulunuyor.

REKLAMI KAPAT X