Tarım Dışı İstihdam verisi öncesi gümüş

Okuma Süresi: 3 Dakika
Tarım Dışı İstihdam verisi öncesi gümüş
Osman Bayrak
06.10.2023 10:14

Haftanın son işlem gününe, ons gümüş tarafında da gram gümüş tarafında da zayıflık emareleri ile başlıyoruz. Son 2 haftadır önemli bir düşüş kaydeden ons gümüş için ise bugün açıklanacak olan ABD Tarım Dışı İstihdam verisi yakından izlenecek.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün haftalık hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Son derece güzel çalışan bir yükselen kanaldan geçtiğimiz hafta kanal dışına çıkan ons gümüş bu hafta bu çıkışı teyit etmeye hazırlanıyor. Geçtiğimiz haftayı 22,19 USD seviyesinden yükselen kalan desteği altında kapatan ons gümüş için bu hafta olası bir teyit için çok önemliydi. Çünkü yükselen kanal desteği altındaki bir kapanış birkaç gün farkla da olsa toparlanabilir ve fiyat tekrar yükselen kanal içine girebilirdi. Maalesef bu hafta ons gümüşte yaşanan düşüş bu ihtimali daha başlamadan rafa kaldırdı.

Bu haftaki düşüş de pekâlâ geçtiğimiz hafta yaşanan düşüş kadar kuvvetli yaşandı. Bu denli önemli bir haftalık düşüşten sonra ons gümüş yükselen kanal desteğinden iyiden iyiye uzaklaşmış oldu. Tüm bu görünüm esasında haftalık kapanış değerine göre daha anlamlı hale gelecektir. Çünkü her ne kadar son 4 gündür bir zayıflama olsa da bugün ABD tarafında açıklanacak önemli veriler var. Bu veriler ile birlikte ons gümüş hareketlerinde volatilite yükselişi görülebilir.

Bugün saat 15.30’da açıklanması beklenen ABD Tarım Dışı İstihdam verisi piyasa tarafından 170.000 kişi olarak beklenmektedir. Ayrıca ortalama saatlik kazançların %0,3 oranında artması ve eylül ayı işsizlik oranının %3,7 olması beklenmektedir.

Genellikle bu verilerden ciddi anlamda sapma yaşanan durumlarda değerli metallerde sert hareketlerin yaşandığını görmekteyiz. Açıklanacak bu 3 veri de ABD tarafında ekonominin adeta nabzını ölçtüğü için FED tarafından faiz kararları öncesinde dikkatle takip edilmektedir. Piyasanın bu denli önem verdiği verilerin açıklanma saatinde oluşabilecek volatiliteye dikkat etmek gerekir.

Gram gümüş

Ons gümüşte yaşanan zayıflama sonrasında gram gümüş 18,80 TL desteğini aşağı kırdı. Bu destek 12 TL’den gelen yükselen trend desteği olması açısından çok önemliydi. Daha önce birden çok kez test edilmesine rağmen ısrarla trend üzerinde kalmayı başaran gram gümüş bu kez bu önemli desteği aşağı kırdı.

Bugün ABD tarafında açıklanacak veriler sonrasında olası bir yukarı tepki hareketi olması halinde takip edeceğimiz en önemli seviye 18,60 TL olacaktır.

Çünkü yükselen trend desteği altındaki ilk önemli destek seviye 18,60 TL’de yer alıyor. Bu seviye hafta kapanışı itibarıyla korunamaz ise bir sonraki ana destek seviyesi 17 TL olarak görünmektedir. Olası yükselişlerde ise bu kez 18,90 TL seviyesi yükselen trend direnci olarak karşımıza çıkacaktır. Bu seviyenin test edilmesinden ziyade hacimli şekilde bu seviye üzerine atması ve üzerinde kalıcılık göstermesi halinde de tekrar olumlu bir resimden bahsedebiliriz.

Aksi tüm koşullarda bir süre daha gram gümüş üzerindeki baskının sürmesi teknik anlamda sürpriz olmayacaktır.

REKLAMI KAPAT X