TCMB dördüncü faiz artışını beklentiler dahilinde gerçekleştirdi

Okuma Süresi: 3 Dakika
TCMB dördüncü faiz artışını beklentiler dahilinde gerçekleştirdi
Hamit Alp Ünlü
22.09.2023 08:51

TCMB eylül ayı PPK toplantısının ardından piyasa beklentilerine paralel şekilde 500 baz puanlık bir faiz artışıyla politika faizini yüzde 30 seviyesine çıkardı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün gerçekleştirdiği eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından faiz kararını açıkladı. TCMB haziran ayında başladığı faiz artış döngüsüne eylül ayında da devam ederek politika faizi olan bir haftalık repo faizini piyasa beklentilerine paralel şekilde 500 baz puan daha artırarak yüzde 30 seviyesine çekti.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan başkanlığında sıkılaşma adımlarının dördüncüsünü atarak, eylül ayında faiz artırım döngüsünü sürdürdü.

Karar metninde göze çarpan hususlar nelerdi?

Karar metninde faiz artışının gerekçesi olarak dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması amaçları vurgulanırken, enflasyonun temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleştiği belirtildi. Yukarı yönlü enflasyonel baskıların nedeni olarak ise yurt içi talepteki güçlü seyir ve hizmet fiyatlarındaki katılık devam ederken, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulma gösterildi. Söz konusu unsurların, enflasyonun 2023 yılı sonunda TCMB’nin enflasyon raporundaki tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret ettiği ifade edildi. Son yapılan revizelerle birlikte TCMB’nin 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 62’ye yükseltilmişti.

Karar metninde ayrıca aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı değerlendirilirken. PPK’nın, parasal sıkılaştırma adımlarının yardımıyla, 2024 yılında dezenflasyonu enflasyon raporundaki öngörüler ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlı olduğu da ifade edildi. TL varlıklara yönelik ilginin artmasının fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacağı öngörüldü.

Metinde gelecekteki toplantılar için de mesajlar verildi. Orta vadede yüzde 5’lik hedef vurgulanırken politika faizinin, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu  ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği ve enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana dek parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği ifade edildi. Mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçevenin, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirildiği belirtildi. Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendirildiği vurgulandı.

İlerleyen kararların ise öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınmaya devam edileceği açıklandı.

Karar sonrası Bakan Şimşek ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan açıklama geldi

Karar sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önceki kararların ardından olduğu gibi X hesabından bir açıklama yaptı. Bakan Şimşek, "Fiyat istikrarını sağlamak en önemli önceliğimizdir" paylaşımında bulundu.

Karar sonrası bir açıklama da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Erdoğan dün kendisine sorulan orta vadeli planın etkileri (OVP) ve parasal sıkılaşmanın devam edip etmeyeceği ile ilgili soruyu cevaplarken enflasyonla ilgili olumlu gelişmeleri gelecek yılın ilk çeyreğinde görmeyi umduğunu söyledi.

2022 yılı sonunda da yıllık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 64 seviyesinde idi.TCMB kararında da belirtildiği üzere 2023 yıl sonunda ise yıllık TÜFE’nin yüzde 62 seviyesinde olması bekleniyor. Ancak temmuz ve ağustos aylarında TÜFE beklentilerden kötü geldi ve ağustos ayında yüzde 58,94 seviyesinde açıklandı. Rakamlar göz önüne alındığında 2024 yılının ilk çeyreğinde görülmesi umulan bir iyileşmenin rakamlara ve fiyatlara ne denli yansıyacağı tartışma konusu olabilir. Anca anlaşılıyor ki yüksek enflasyon uzun bir süre daha bizimle olacak ve mevcut TCMB yönetimi de bununla baş etmek adına faiz artışlarına devam etme niyetinde. 3 Ekim 2023 tarihinde açıklanacak eylül ayı enflasyon verileri büyük önem teşkil edecek.

Karar sonrası Borsa İstanbul yukarı yönlü hareket etti

Karar sonrasında ilk başta çok önemli bir hareket gözlenmez iken, sonrasında BIST 100 endeksi 8000 puan seviyesine dek yükseldi. Dolar/TL çaprazı 27,21 seviyesine dek yükselse de sonrasında sınırlı biçimde 27,12 seviyesine geriledi. Euro/TL ise 28,75’ten 29,97 seviyesine dek yükselse de sonrasında 29,90 seviyesine geriledi. Gram altın ise 1678 seviyesinde yatay seyrini sürdürdü.

REKLAMI KAPAT X