Yeni haftada altın fiyatlarını etkileyebilecek önemli gelişmeler: Takip edilecek yeni seviyeler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Yeni haftada altın fiyatlarını etkileyebilecek önemli gelişmeler: Takip edilecek yeni seviyeler
Osman Bayrak
28.08.2023 08:52

Bu hafta açıklanacak kritik ağustos ayı ABD Tarım Dışı İstihdam verisi öncesi ons altının 200 günlük hareketli ortalamasının üzerinde bir kapanış alması dikkat çekiyor. Peki yeni haftada takip edilecek önemli gelişmeler ve yeni seviyeler neler?

Bu hafta ABD tarafında önemli verilerin açıklanacağı bir hafta olacak.

Buna göre, çarşamba günü ABD ikinci Çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verisi açıklanacak. Genel beklenti ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte %2,4 büyümesi yönünde.

Perşembe günü ise işsizlik haklarından yararlanma başvuruları açıklanacak. Genel beklenti verinin 235.000 gelmesi yönünde.

Son olarak cuma günü ise 170.000 artış beklentisi ile Tarım Dışı İstihdam verisi ve %0,3 artış beklentisi ile ortalama saatlik kazançlar verileri açıklanacak.

Açıklanacak bu verilerde önemli oranda sapma ile açıklanan bir veri olursa fiyatlamalarda veri saatinde ciddi volatilite yaşanabilir. (Örneğin, Tarım Dışı İstihdam verisinin çok kuvvetli gelmesi FED’in faiz artırım patikasında elini güçlendireceği için altın üzerinde negatif etki yapabilecek etkiye sahip olur.)

Ons altın

Kritik verilerin açıklanacağı bir hafta olması nedeniyle ons altının geçen haftayı kapattığı seviye son derece önemliydi.

Buna göre ons altın haftayı 1914 USD seviyesinden kapatırken, 200 günlük hareketli ortalama 1907 USD’den geçiyordu. 200 günlük ortalama altında 5 gün geçiren ons altın soluğu ilk fırsatta önemli direnç haline gelen ortalama üzerine atarak, haftalık kapanış almayı başardı.

Cuma günü gün içinde yaşanan geri çekilmede de 200 günlük hareketli ortalama destek görevi görerek fiyatın daha da gerilemesine bir nevi engel olmuş oldu.

Öte yandan günlük grafikte RSI önemli bir dip dönüşü almış görünüyor. MACD göstergesi ise geçen hafta son düşüş serisinin ardından ilk kez al sinyali üretti.

DMI göstergesinde ise henüz olumlu mesaj yok ama gösterge olumlu mesaj vermeye çok yakın görünüyor. Günlük grafikte henüz DI+, DI- üzerine çıkamamış görünse de bu hafta güzel bir yeşil mum yaşanması halinde göstergeden önemli bir mesaj gelebilir. Bu nedenle fiyat hareketlerini bu çerçevede yakından izleyeceğiz.

Ons altının olası bir güç kazandığı hareketlenmede ilk ve en önemli direnç ise 1960 USD seviyesinde bulunmaktadır. Bu seviyenin ilk denemede kırılması zor görünse de fiyattaki momentum bu konuda belirleyici olacaktır.

Olası zayıflığın devamında ise 1907 ve 1894 USD seviyeleri sıralı destekler olarak göze çarpmaktadır.

Gram altın

Gram altının günlük hareketlerini takip ettiğim grafiğin son halini aşağıda paylaşıyorum.

Kaynak: Tradingview

Geçtiğimiz hafta perşembe günü Merkez Bankası sürpriz bir faiz artışı yaptıktan sonra dolar/TL’nin verdiği ilk tepki yaklaşık %5’e yakın bir düşüş oldu. Bu düşüş neticesinde gram altın da yükselen kanal desteğine kadar indi. Ancak gün kapanışı bu destek seviyenin üzerinde gerçekleşti.

Cuma günü de dolar/TL’de bir miktar toparlanma yaşanınca gram altın fiyatı haftayı yükselen kanal içinde kapatmayı başardı.

İLGİLİ HABER Kurlar baş döndürüyor: Dolar yeniden 26,50 seviyesine çıktı Dün üç yeni üyeyle toplanan Merkez Bankası’nın şok bir faiz artışına imza atmasıyla kurlarda yaşanan sert düşüş sonrası haftanın son işlem gününde kayıpların bir kısmı telafi edildi.

Yukarıdaki teknik grafikten de görüleceği üzere eğer elinizde piyasa tarafından defalarca kez onay almış bir grafik varsa, sisli havada güvende sayılırsınız. Çünkü elinizde bir yol haritası vardır. Buradan hareketle gram altın için bu hafta 1580 TL seviyesini çok önemsiyorum. Bu seviye altında bir kapanış gelmedikçe gram altının içinde bulunduğu kanal içindeki hareketinin devam etmesi beklenebilir.

Son söz, altın/gümüş rasyosunun

Altın/gümüş rasyosu haftayı 79 seviyesinden kapattı. Bu hafta eğer bu rasyoda zayıflık devam eder ve 78 altında bir kapanış izlersek, değerli metallerin ons tarafında önemli hareketler görülmeye aday hale gelir. Bu nedenle yeni haftada rasyonun hareketlerini de yakından takip edeceğiz.

REKLAMI KAPAT X