Yerli ve yabancı yatırımcının Borsa İstanbul’a olan ilgisi artıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Yerli ve yabancı yatırımcının Borsa İstanbul’a olan ilgisi artıyor
Hamit Alp Ünlü
21.05.2024 10:42

Yabancı yatırımcı TCMB tarafından izlenen sıkı para politikası sonucunda enflasyonun düşeceğine dair inançla Borsa İstanbul’a ve tahvillere yönelirken, bu durum yerli yatırımcının da borsaya olan ilgisinin artmasına neden oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2023 yılının haziran ayında başlayan parasal sıkılaşma politikasının enflasyon üzerindeki olumlu etkilerinin haziran ayı itibarıyla görülmesinin beklendiğini, mayıs ayında enflasyonun tavan yapmasının ardından enflasyonda hızlı bir düşüşün yaşanabileceğini tekrar tekrar dile getiriyor. Bu senaryonun arzu edildiği gibi gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Yabancı yatırımcının Borsa İstanbul’a ve tahvillere olan ilgisi artıyor

Geride bıraktığımız günlerde Türk lirasının dolar ve euro karşısında zaman zaman değer kazanması, yabancı finans kuruluşlarında Türkiye’nin 2024 yılının kalanında göstereceği performansın olumlu olacağına dair öngörüler, kredi derecelendirme kuruluşlarının gerçekleştirdiği olumlu yönde not artırımları ve yorumlarla yabancı yatırımcının da enflasyonun düşeceğine olan inancı arttı. Bu artış, yabancı yatırımcının Borsta İstanbul’a ve tahvillere yönelik ilgisini de olumlu yönde tetikledi. Yabancı yatırımcıların hisse senedi payı, finansal varlıklarının içinde yüzde 60,49 seviyesinden yüzde 65,66 seviyesine yükseldi.

2023 yılında, yabancı yatırımcı Borsa İstanbul’da genellikle bankacılık sektörüne ilgi gösterdi. 2024 yılında ise yabancı yatırımcının ilgisinin daha geniş bir yelpazeye yayıldığını söylemek mümkün. 2024 yılında yabancı yatırımcı holding, sanayi, otomotiv ve perakende hisselerine de ağırlık vermeye başladı. Genel tabloya bakıldığında ise yabancı yatırımcı, 2024 yılının geride bıraktığımız döneminde Borsa İstanbul’da işlem gören 521 şirketten 313 tanesinde pozisyonunu artırdı. Yabancı şirketlerin pozisyonunu azalttığı 208 şirketten 22 tanesinin BİST30 endeksinde yer alan şirketler olduğunu da vurgulamak gerekiyor.

İLGİLİ HABER Yabancı yatırımcıdan rekor tahvil alımı Yabancı yatırımcılar 10 Mayıs haftasında 2,83 milyar dolar ile Türk tahvillerinde rekor net alım gerçekleştirdi.

Yerli yatırımcının da Borsa İstanbul’a ve mevduata yönelik ilgisi artıyor

Borsa İstanbul’a ve tahvillere yabancı yatırımcı girişi ile birlikte yerli yatırımcı da yüzünü bu yatırım araçlarına döndü ve bunları yakından izlemeye başladı. Yüksek seyreden inatçı enflasyonun yerli yatırımcının birikimleri üzerindeki potansiyel olumsuz etkileri düşünüldüğünde, yerli yatırımcının birikimlerini hisse senedinde değerlendirmek istemesi daha rahat anlaşılacaktır. Burada yatırımcıların ilgisini çeken en önemli etkenlerden biri BIST 100 endeksinin sene başından bu yana yüzde 40’tan fazla değer kazanmış olması. Borsanın bu rallisi ile birlikte yerli yatırımcı da yatırım tercihini hisse senedinden yana kullanmaya başladı. Ayrıca Borsa İstanbul’da son dönemde arka arkaya gerçekleşen halka arzlar da yatırımcının ilgisini canlı tutmada önemli pay sahibi.

Bu noktada belirtmek gerekiyor ki yerli yatırımcının mevduata olan yoğun ilgisi de dikkat çekiyor. Politika faizinin yüzde 50 olduğu mevcut durumda bankaların önerdiği yüksek mevduat faizleri yatırımcılar için cazip ve nispeten güvenli bir alternatif oluşturuyor. Dövizdeki yatay seyir ve cazip mevduat faizleri birleşince yerli yatırımcının döviz varlıklarını satıp Türk lirası mevduatına yöneldiğini görüyoruz.

BIST 100  endeksi rekor tazeledi

BIST 100  endeksinden söz açmışken pazartesi günkü rekor seviyeye değinmeden geçmek olmaz. Yükselen grafiğini sene başından beri sürdüren endeks, nisan ayının sonunda 10 bin puan seviyesini geçerek yatırımcıya güven vermeye devam etmişti. Bu seviye üzerinde de ilerleyişini sürdüren endeksten arka arkaya rekorlar görmeye devam ediyoruz. Dün (pazartesi) 10 bin 775 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini gören endeks  gün içinde ise en düşük 10 bin 634 puan civarını gördü ve haftanın ilk iş gününü bir önceki kapanışa göre yüzde 0,90 artışla 10 bin 740 puan seviyesinin biraz altında kapattı. Endeks haftanın ikinci işlem gününde de lira bazlı rekor serisini sürdürerek 10 bin 833 puanı test etti.

REKLAMI KAPAT X