Yılbaşından bu yana en çok kazandıran beş emtia

Okuma Süresi: 3 Dakika
Yılbaşından bu yana en çok kazandıran beş emtia
Hamit Alp Ünlü
30.05.2024 10:24

Gerçek zamanlı emtia vadeli işlemlerine bakıldığında 2024 yılının başından bu yana en fazla kazandıran varlıklar arasında gıda ürünleri dikkati çekiyor. Yükselen varlıklar arasında gıda dışında tek istisnanın ise gümüş olduğu görülüyor.

Emtia fiyatlarında son yıllarda görülen artış hayli dikkat çekici. Bu artışın sebebi genellikle talebin karşılanamaması. Talebin karşılanamaması hususunda ise jeopolitik gerilimler, küresel ısınma, hava muhalefetleri gibi üretimi düşüren ya da maliyeti artıran ve dolayısıyla arzı kısıtlayan faktörler öne çıkıyor.

2024 yılının başından bu yana birçok emtia, yukarıda sözü edilen gerekçelerle artış trendini korurken, en çok kazandıran varlıklar arasında ise gıda ürünleri göze çarpıyor. Bunun tek istisnasını ise gümüş oluşturuyor.

Tam tersi yöne baktığımızda ise kalorifer yakıtı, soya yağı, soya fasulyesi, şeker ve paladyum fiyatlarının en çok düşüş yaşayan varlıklar olduğu görülüyor.

Amerikan Kakao Vadeli İşlemleri

Kakao geçtiğimiz seneden bu yana devam ettirdiği fiyat artışını halen sürdürüyor. Batı Afrika ülkelerinden Gana, Fildişi Sahilleri ve Kamerun gibi önemli kakao üreticisi ülkelerdeki kakao üretiminin, bölgedeki olumsuz hava koşullarından etkilenmesi sebebiyle ton başına fiyatlar küresel çapta yükselmeye devam ediyor. Mart ve nisan aylarında bir ara 10 bin doların üzerine çıkan ton başına fiyat, şu günlerde 10 bin doların altında seyretmekle birlikte 9 bin 300 dolar seviyesinin hemen altında bulunuyor.

Amerikan kakao vadeli işlemlerinin kazancı incelendiğinde ise sene başından bu yana yüzde 121,43 getiri elde ettiği görülüyor.

Portakal Suyu Vadeli İşlemleri

Küresel ısınmadan etkilenen ürünlerden biri de portakal. Tüm portakal suyu ihracatının yüzde 70’ini oluşturan Brezilya’da küresel ısınma ve tedavisi olmayan bir hastalık sebebiyle portakal ağaçlarının zarar görmesi art arda üçüncü mahsulü de olumsuz şekilde etkilerken dünyada görülmesi muhtemel bir portakal suyu krizini de tetikledi.

Geçtiğimiz hafta yüzde 2’den fazla, geçtiğimiz ay ise yüzde 21’den fazla artan portakal suyu vadeli işlemleri sene başından bu yana ise yüzde 49 kazandırdı.

Yağsız Domuz Eti Vadeli İşlemleri

Chicago Emtia Piyasasında yağsız domuz eti vadeli işlemleri günlük ve haftalık bazda düşüşte olsa da sene başından bu yana yüzde 38 oranında kazandırarak listede üçüncü sırada yer aldı.

Ülkemizde fazla tercih edilmeyen et türlerinden biri olsa da domuz eti dünyada halen en çok tüketilen et türü ve talepteki artışa bağlı olarak ürün fiyatlarında artış sürüyor.

Kahve Vadeli İşlemleri

Brezilya ve Vietnam gibi kahve piyasasının önde gelen üreticilerinin olumsuz hava koşulları ve güçlü talepten olumsuz etkilenmesi ile birlikte kahve fiyatları da tıpkı kakao fiyatları gibi yükselişe geçti.

Londra Robusta kahve vadeli işlemleri geçtiğimiz seneden bu yana yüzde 63’ten fazla artarken sene başında bu yana ise yüzde 37 arttı. Amerikan kahve vadeli işlemleri ise geçtiğimiz seneden bu yana 29’a yakın, sene başından bu yana ise yüzde 22 artış gösterdi.

Gümüş Vadeli İşlemleri

Her ne kadar dünden bu yana yüzde 2 düşmüş olsa da gümüş vadeli işlemleri yüksek performansıyla dikkati çekiyor. Gümüş vadeli işlemleri son haftada yüzde 5, son ayda yüzde 18, 2024 yılının başından bu yana ise yüzde 32’den fazla artış gösterdi. Gümüşün, altınla kıyaslandığında endüstriyel piyasalarla daha yakından bir ilişkisi olduğunu söylemek mümkün. Bu ilişki sebebiyle endüstriyel piyasalarda olumlu yönde görülen eğilimlerde gümüş daha yüksek performans gösterme potansiyeli taşıyor.

İLGİLİ HABER Gümüş son 11 yılın zirvesinde Ons gümüş fiyatı 2013 yılından bu yana ilk kez 30 doların üzerine çıkarak rekor tazeledi. Ons gümüşteki yükselişin desteğiyle gram gümüş ise tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

REKLAMI KAPAT X