Yükselen jeopolitik gerilim altının yönünü yukarı döndürdü

Okuma Süresi: 3 Dakika
Yükselen jeopolitik gerilim altının yönünü yukarı döndürdü
Osman Bayrak
11.10.2023 08:56

Geçtiğimiz hafta sonu İsrail-Filistin coğrafyasında yükselen jeopolitik riskler başta ons altın olmak üzere değerli metallerde yönün yukarı dönmesine neden oldu.

Savaş risklerinin oluştuğu dönemlerde altın ve gümüş gibi değerli metaller finansal piyasalarda sığınılacak liman özelliği görerek talep görür ve dolayısı ile fiyatları yükselir. Fakat bunu bir genelleme haline getirmemek gerekir. Çünkü yükselen jeopolitik risklerin her birinin kendine has unsurları ve etki alanları vardır. Bu nedenle örneğin Ukrayna-Rusya savaşı ile İsrail’de son birkaç gündür yaşananlar “şimdilik” bir tutulmamalı.

İsrail coğrafyasında yaşananlar “şimdilik” ülkeler arası bir gerilim seviyesinde olmaması finansal piyasalarda görülen ilk etkilerin sınırlı kalması ile kendisine bir karşılık bulmuş oldu. Eğer hafta başından beri VIX endeksinde (S&P 500 Volatilite Endeksi) yaşanan değişimleri incelerseniz VIX endeksinin Pazartesi günü gördüğü zirve seviyeden geri çekildiğini görebilirsiniz. Bu aşamada ons altında görülen hareketlerin de sınırlı pozitif olması gayet normal görünmektedir.

İsterseniz bu koşullarda ons altının teknik hareketlerini aşağıdaki grafik aracılığı inceleyelim.

 

Kaynak: Tradingview

Ons altın son 5 aydır alçalan bir kanal içinde hareket etmektedir. Bu hareketin son 2 haftasını incelediğimde özellikle saatlik grafikte ons altının göstergeleri ile bir pozitif uyumsuzluk içinde olduğunu fark etmiş ve sizlerle paylaşmıştım. Özellikle alçalan kanal ile 1800 USD seviyesinin anlamlı bir yerde kesişmesi ve göstergelerin pozitif uyumsuzluk göstermesi 1800-1810 USD bölgesini potansiyel bir dönüş bölgesi için kuvvetli aday yapmıştı.

Ons altın fiyatı tam da bu bölgeden hem teknik hem de temel gerekçelerle güzel bir dönüş yaptı. Bu dönüş başladıktan sonra dönüşün önündeki potansiyel dirençleri 2067 USD’den çekilen fibonacci seviyeleri ile takip edebiliriz. Bu seviyelerin ilki olan 1872 USD seviyesi ile daha önce destek olan çalışan 1880 USD seviyesi arasında kalan bölge ons altın için ilk kuvvetli direnç olarak çalışabilir. Fiyat bu seviyeyi hacimli bir şekilde aşabilirse alçalan kanal direnç seviyesi olan 1900 USD seviyesi hedef haline gelebilir.

Ons altında görülen bu yükseliş gram altına da pozitif etki yaparak gram altının da yönünün yukarı dönmesini sağladı. Gram altın 1600 TL seviyesinde bulunan yükselen kanal desteğinde 4 gün geçirerek yürekleri ağızlara getirse de bu destek üzerinde tutunmayı başararak yönünü tekrar yukarı çevirmeyi başardı. Yaşanan gerilimin de etkisi ile haftaya gapli bir açılış yaparak alçalan trend üzerine atmayı başaran gram altın 1640 TL üzerinde kaldıkça yukarı yönlü hareket denemelerine açık hale gelecektir. Gram altının olası yükseliş hareketinde 1685 TL seviyesi ilk önemli direnç olarak karşısına çıkabilir. Bu seviyenin aşılması halinde ise yükselen kanal direnci ana hedef olacak şekilde hareketin momentumu yükselebilir.

Son olarak dikkatinizi dolar endeksine (DXY) çekmek istiyorum. DXY endeksi gördüğü 107,3 seviyesinin ardından son 5 gündür geri çekilmektedir. Dün yaşanan son kırmızı mum ile birlikte 99,5 seviyesinden başlayan yükselen trend bir kez daha test edilmiş oldu. Eğer hafta sonuna dek DXY endeksi 106 altında kalıcılık sergilerse DXY endeksinin kısa vadede oluşan yükselen trendi kırılabilir. Bu durum da ons altını destekleyen artı bir faktör olarak masadaki yerini alabilir. Bu nedenle de altın yatırımcılarının bir gözü hafta sonuna dek dolar endeksinde olmalı.

REKLAMI KAPAT X