Zayıflayan gümüş için kritik destekler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Zayıflayan gümüş için kritik destekler
Osman Bayrak
19.01.2024 09:55

Gram gümüş, uzun süredir takip ettiği yükselen trendini bu hafta aşağı yönlü test etti. Bu sebeple trend altında ikinci kapanışını alan gram gümüş için olası zayıf seyrin devamı halinde takip edilmesi gereken kritik destekleri inceleyeceğim.

Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Gram gümüş için yakından takip ettiğim yukarıdaki grafikte yer alan iki ana yükselen kanal yer almaktadır. Öncelikle aşağıda yer alan yeşil renkli yükselen kanal yaklaşık 2 yıl için gram gümüşü destek ve direnç olarak sınırlamıştı. Bu yükselen trendin yukarı yönde kırılması ile birlikte de bu kez kırmızı yükselen trend ortaya çıkmış oldu. Bu yükseliş hareketinin son safhasında ise yeşil yükselen trend meydana gelmiş oldu. Bu tarz yükselen trendler ne kadar çok test edilirse gücü o oranda artar. Eğer başlangıç noktasını saymazsak, yükselen ana trend 4 kez test edildi ve fiyat yükselen trendden yukarı döndü.

Gram gümüşün çarşamba günkü hareketi gram gümüşü yükselen trend altına sürüklemeyi başardı. Hafta başından beri yaşanan zayıf seyir bu gelişmede etkili oldu. Trend kırıldıktan sonra dün yaşanan yükseliş de şu an için düşüş onayı olarak görülebilir. Bu nedenle de bugün yaşanacak olan haftalık kapanış son derece önemli hale geldi. Eğer bugün yaşanacak olan haftalık kapanış 22,10 TL üzerinde olursa, gram gümüşün tekrar yükselen trend üzerine atmış olduğunu düşünebiliriz. Aksi yönde gelecek bir kapanış değeri, gram gümüşü önümüzdeki hafta 20,90 TL seviyesine kadar sürükleyebilir. Bu seviye yukarıda bahsettiğim kırmızı yükselen trendin destek seviyesi olması nedeniyle orta vadeli yükseliş hareketi açısından muhakkak korunması gereken seviye olarak karşımıza çıkmaktadır.

Diğer taraftan olası bir tepki yükselişinde gram gümüşün 22,70 TL üzerine atıp atamadığını yakından izleyeceğiz. Gram gümüş ancak bu seviye üzerinde yeni yüksek tepeler yapmaya aday haline gelebilir.      

Ons gümüş

Gram gümüşün son dönemde yaşadığı zayıflığın ana sebebi olan ons altın cephesinde önemli bir geri çekilme dikkat çekmektedir. 4 Aralık tarihinde yaşanan zirve seviyeden sonra bir gerileme süreci yaşayan ons gümüş ortaya çıkan alçalan trendi 3 kez test etmesine rağmen trend üzerine atamadı kendisini. Bu nedenle de ons gümüş üzerindeki baskı devam etmektedir.

Bugün gelecek olan haftalık kapanışın 23,10 USD seviyesi üzerinde olması halinde ons gümüş üzerindeki baskının azalması teknik anlamda beklenebilir. Aksi halde önümüzdeki hafta ons gümüş üzerindeki baskının devamı beklenebilir. Bu olasılık dâhilinde ons gümüşün ana destek seviyesi 21,10 USD olarak izlenebilir. Olası bir zayıf seyirde 21,10 USD seviyesinin korunması orta vadeli yükselen hareketinin devamı için son derece önemlidir. Çünkü bu seviye altında olası fiyatlamaların yaşanması 2020 yılından gelen ana yükselen trendin kırılması anlamına gelir ki bu aşamada ortaya çıkabilecek en olumsuz senaryo olabilir. 

Son olarak dikkatinizi çekmek istediğim bir detay haber akışları ile ilgili. İran-Pakistan sınırından gelen haberler ve yükselen tansiyon dikkatinizi çekti ise ons gümüş fiyatına etki etmemektedir. Bu durumun uzun süre bu şekilde devam etmesi eşyanın tabiatına aykırı durmaktadır. Bu nedenle bu hafta sonu Asya cephesinden gelebilecek jeopolitik haberleri daha yakından izleyeceğiz.

REKLAMI KAPAT X