ABD tahvil faizlerinden ons altına destek

Okuma Süresi: 3 Dakika
ABD tahvil faizlerinden ons altına destek
Osman Bayrak
26.10.2022 13:04

Son dönemlerde yükselen ABD 10 yıllık tahvil faizleri ons altın için bir baskı unsuru oluştururken, tahvil faizlerinde görülen ciddi geri çekilme bugün, ons altın fiyatlarındaki yükselişe destek oldu.

Fed’in faiz artırım sürecinde, artan faiz beklentileri ABD 10 yıllık tahvil faizlerini de yukarı sürüklemişti. Özellikle %4 üzerine yükselen faiz oranları, ons altın için ciddi bir risk oluşturdu. Fakat tahvil faizlerinde dün görülen yüzde 3'ün üzerindeki geri çekilmenin devam etmesi halinde, ons altın için bir yükseliş trendi başlayabilir. Özellikle tahvil faizlerinin %3,5 ve üzerindeki değerlerini ons altın ile birlikte analiz ettiğimizde, ciddi bir ters korelasyon yaşandığını görmekteyiz. Bu nedenle tahvil faizlerindeki geri çekilmenin devamı halinde, ons altında da tepki yükselişinin devam etmesi beklenebilir.

Diğer taraftan dün piyasalara düşen Goldman Sachs raporu önemli tespitler içeriyordu. Raporda özetle, Fed’in ultra şahin tutumuna devam etmesi halinde, ons altının 1500 USD’ye düşebileceğinden; ABD’de bir resesyon görülmesi halinde ise, ons altının 2250 USD’ye yükselebileceğinden bahsedilmekteydi. 

Aslında teknik anlamda takip ettiğimiz trendlere uygun bir yorum olduğunu düşünüyorum. Fakat unutmamak gerekir ki aynı kurum, brent petrolün de yıl sonunda 140 USD’ye ulaşabileceğini tahmin etmişti. Bu tespiti özellikle paylaşmak istedim çünkü orta vade fiyat hareketlerinin tahmini ancak belirli koşulların yerine gelmesi halinde mümkün olabilir. Bu sebeple, ons altının yakın zamandaki fiyat hareketleri için ABD ekonomisindeki gelişmeleri (resesyon ve faiz artırım döngüsü) yakından izleyeceğiz.

Ons Altın

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir. Bu grafik aynı zamanda Goldman Sachs’ın 1500 USD tahminini de desteklemektedir.

Grafikte görülen düşen kanalın destek bölgesi, yıl sonuna kadar 1450-1550 USD bandından geçiyor. Bu nedenle olası ultra şahin bir Fed senaryosunda öncelikle 1620 USD seviyesi bir destek olarak karşımıza çıkmakla birlikte, desteğin kırılması halinde kademeli olarak zayıflamanın devamı beklenebilir. Böyle bir senaryoda 1580 USD ve 1550 USD seviyeleri kademeli destekler olarak karşımıza çıkabilir.

Diğer taraftan Fed'in faiz artırım sürecinin azalarak devam etmesi ve ek olarak ABD ekonomisindeki daralmanın devam etmesi (Resesyon senaryosu) halindeyse, ons altın yeni bir yükseliş trendi görebilir. Bu senaryoda kısa vadede 1680 USD ve 1730 USD seviyeleri direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkacaktır. Bu nedenle asıl yükseliş hareketinin 1730 USD seviyesi üzerinde yaşanma ihtimali yükselecektir.

Son olarak ons altının sahip olduğu kısa vadeli pozitif uyumsuzluk hali devam etmektedir. Ons altının 1620 USD seviyesi üzerindeki fiyatlanmasının devamı halinde, 1680 USD ve 1730 USD seviyeleri yakından takibimizde olacaktır. Çünkü 1730 USD seviyesi üzerinde ikili dip formasyonu ihtimali gündeme gelebilir ki bu ihtimal, ons altını 1840 USD seviyesine kadar kademeli olarak taşıyabilir.

Gram Altın

Gram altında görülen pazartesi günkü geri çekilmeyle, 1040 TL seviyesinden gelen düşen trend desteği test edilmiş oldu. 980 TL seviyesi altında görülebilecek kalıcılaşma, gram altını yeniden düşen kanal içine sürükleyebilir. Söz konusu kanalın destek seviyesi 930-940 TL bandından geçeceğinden böyle bir ihtimalde gram altında görülebilecek düşüşün yaklaşık 40-50 TL ile sınırlı kalabileceğinden bahsedebiliriz.

Ons altında görülebilecek bir güçlenme halinde ise, gram altının ilk hedefi 1030 TL olacaktır. Gram altında asıl yükselişin, birden çok kez test edilmesine rağmen geçilemeyen 1030-1040 TL bandının geçilmesi halinde yaşanabilmesi muhtemel görünmektedir.

Son olarak, gelecek hafta çarşamba günü Fed'in kasım ayı faiz toplantısı yapılacak. Piyasalar, 75 baz puanlık bir faiz artış ihtimalini yüksek görmektedir. Fed Başkanı Powell'ın karar sonrası yapacağı basın toplantısındaki tutumu, ons altındaki volatilitenin artmasına neden olabilir. Bu nedenle gelecek hafta ons altında ve gram altında görülebilecek volatiliteye dikkat etmemiz gerekecektir.

REKLAMI KAPAT X