ABD ÜFE verisinden gümüşe kötü haber

Okuma Süresi: 3 Dakika
ABD ÜFE verisinden gümüşe kötü haber
Osman Bayrak
17.02.2023 09:02

Dün açıklanan ABD ÜFE verisinin piyasa beklentisinin üzerinde gelmesi ile birlikte değerli metallerde zayıflama görüldü. Gümüş de bu zayıf piyasa ortamından payına düşeni alarak, günü kararsız mum formasyonu olan doji ile kapattı.

Ons gümüş

Geçtiğimiz hafta paylaştığım gümüş analizinde 22 USD seviyesine özellikle dikkat çekmiştim. Gümüşün haftalık kapanışı da tam olarak 22,01 USD seviyesinde gerçekleşti. Çok kritik gördüğüm bu seviye maalesef bu hafta kırıldı ve 21,40 USD seviyesi test edildi. Güç kaybının devam ettiği gümüşte haftalık kapanışın önemiyse bir kat daha arttı.

Dün açıklanan ABD ÜFE verisi %0,4 beklenirken %0,7 geldi. Her ne kadar ÜFE verisi FED kararlarını doğrudan etkileyecek bir güce sahip olmasa da; ÜFE’de görülen sağlam duruş, enflasyon hakkındaki düşüncelerin sertleşmesine neden olabilir. Üretici enflasyonunda görülen yükselişler ayrıca tüketici enflasyonu üzerinde bir baskıya neden olabileceği için piyasa bu veriyi hoş karşılamadı. Gümüş hafta boyunca güç kaybettiği için ise dün ekstra bir düşüş kaydetmedi.

Bu durumda ons gümüşün teknik görüntüsünü incelediğimde 21,10 USD seviyesinin önem kazandığını görüyorum. Her ne kadar bu hafta bu seviyenin kırılması zor görünse de önümüzdeki hafta olası güç kaybı yaşanırsa bu seviyenin destek olarak çalışması beklenebilir. Hatırlarsanız son yükseliş hareketinde 21-22 USD bölgesine özel bir önem atfetmiştim. Çünkü bu bölge ana yükseliş hareketi sırasında uzun aylar boyunca destek olarak çalışmıştı. Fark ederseniz tekrar aynı bölgeye geri döndük. Bu nedenle bu aşamada özellikle 21,10 USD seviyesinin altında kapanışlar görülmesi halinde gümüşteki değer kaybı 20,20 USD bölgesine kadar devam edebilir.

Olası yukarı hareketlerde ise ilk direnç 21,94 USD seviyesinden, ikinci direnç ise 22,31 USD seviyesinden geçmektedir. Bu seviyeler kısa vadeli yükselişler sırasında karşılaşılabilecek direnç bölgeleridir. Fakat önemli olan ana direnç bölgesi olan 24,50 USD bölgesi üzerinde kalıcılık görülmesidir. Bu durumda kuvvetli bir yükseliş hareketinden bahsedebileceğiz.

Göstergeler tarafında her ne kadar RSI bir pozitif uyumsuzluk gösterse de DMI göstergesinin al sinyali üretmesini yakından izleyeceğiz. Özellikle 4 saatlik grafiklerden alınacak ilk al sinyali yükseliş hareketi için öncü gösterge olacaktır.

Gram gümüş

Ons gümüşte görülen geri çekilme aynı oranda gram gümüşü de peşinden sürüklüyor. Ons gümüşte görülen yapıların hepsi gram gümüş için de geçerlidir. Gram gümüşün ana yükseliş hareketi için 13,50 TL seviyesinin yukarı yönde kırılması yakından izlenecektir. Güç kaybının devamında ise 12,60-12,80 TL bölgesi ana destek seviyesi olarak takibimizde olacaktır.

Altın/gümüş rasyosu

Aralık sonundan beri yükseliş hareketinde olan altın/gümüş rasyosunda yakın zamanda güç kaybetmeye başladı. Göstergelerdeki yorgunluk ve yukarı yönlü atılan iğneler rasyoda görülen zayıflığa işaret etmektedir. Gerek MACD göstergesinin yönünü aşağı çevirmek üzere olması gerekse DMI göstergesinin sat sinyali üretmeye dönmesi, rasyodaki olası bir düşüşün “ilk” aşamaları içinde olabileceğimize işaret etmektedir. Bu nedenle altın gümüş rasyosunun 83 seviyesini aşağı kırıp kırmayacağını izlemeye devam edeceğiz.

Hafta boyu altın ve gümüş analizlerini sizlerle paylaşırken, yüreğimiz bir yandan Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybedenlerle yandı. Bu vesile ile bir kez daha hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa, yakınlarını kaybedenlere sabırlar diliyor ve arama kurtarma faaliyetinde canla başla çalışan başta madencilerimiz olmak üzere tüm ekiplere teşekkürü bir borç biliyorum.

REKLAMI KAPAT X