Altın fiyatları istikrarlı yükselişine devam ediyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatları istikrarlı yükselişine devam ediyor
Osman Bayrak
12.04.2023 09:35

Önemli bir direnç bölgesini yukarı kıran ons altın, kırdığı dirence pull back yaptıktan sonra yükselişine istikrarlı şekilde devam ediyor.

Aşağıdaki grafik ons altının 4 saatlik hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altının daralan üçgenden yukarı sıyrılması ile artık majör yönün yukarı olması gerektiğinden bahsetmiştik. Bu tarz yükselişlerde yatırım aracının tekrar kırdığı direnci test etmesi yükselişin devamı için son derece önemlidir. Yukarıdaki grafikte görebileceğiniz gibi kırılan üçgen direncine tam bir temas sergilenerek yön tekrar yukarı döndü. Bu aşamada ons altının kısa vadeli hedefi 2070 USD olarak görülmektedir. Orta vadeli yükseliş hedefi de 2180 USD olarak karşımıza çıkmaktadır.

Günlük grafiğin göstergelerini incelediğimizde ise yükselişin göstergeler tarafından da desteklendiğini görmekteyiz. Özellikle DMI göstergesi yaşanan geri çekilmelere rağmen hala al pozisyonunda grafiği desteklemeye devam etmektedir. Eğer ons altın bugün de günü yeşil bir bar ile kapatabilirse RSI ve MACD göstergeleri de al pozisyonlarını korumaya devam edebilir.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının 4 saatlik grafiğini göstermektedir. Grafiği yakından izlersek eğer gram altının yükselen bir üçgen içinde sıkıştığını, bu sıkışmayı yukarı kırdığını ve ons altındaki hareket nedeniyle kırılan üçgen direncinin direnç bölgesinin tekrar test edildiğini görüyoruz. Bu sebeple son derece güzel bir boğa yapısı sergileyen gram altın için yön yukarı görülmektedir.

Kaynak: Tradingview

Bu ve benzeri yapılara sahip olan yatırım araçlarında, farklı bakış açılarına göre çeşitli hedefler bulunabilir ama ben bu tarz hedeflerin yatırımcının odağını dağıttığını düşünüyorum. Boğa piyasasında olan bir yatırım aracı için en önemli stratejinin trend takibi olduğunu düşünüyorum. Yani, sizlere para kazandıracak olan en temel faktör gram altının sahip olduğu yükselen trenddir. Bu trendi ne kadar uzun süre takip edebilirseniz o denli yüksek kazanç elde edebilirsiniz.

Yükselen trendden yararlanmanın ise birkaç farklı yolu vardır. Gram altın için bir alternatifi söylemek gerekirse, günlük grafikte EMA(13) güzel bir trend takip aracı olabilir. Gram altın 1115 TL’de EMA(13) çizgisini kırdıktan sonra, trendden uzaklaşıp yakınlaşarak yükselmeye devam etti. Bu sebeple fiyatın EMA(13) üzerinde kaldığı sürece trendi yukarı yönlü okumak güzel bir strateji olabilir.

Kritik ABD TÜFE verisi ve altına olası etkileri

Bugün saat 15:30’da ABD mart ayı TÜFE verisi açıklanacak. Mart ayı TÜFE’nin %0,2 gelmesi ve böylece yıllık TÜFE’nin %5,2 olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Eğer açıklanacak veri beklentinin altında gelirse ons altında önemli bir sıçrama görebiliriz. Benzer şekilde eğer açılanan veri piyasa beklentisinin üzerinde gelirse de ons altında bir geri çekilme yaşanması kaçınılmaz olacaktır.

Bu yorumu yapabilmemizin temel dayanağında Fed’in faiz kararında TÜFE verisine büyük bir önem atfetmesi yatmaktadır. Enflasyon ile mücadelenin özel bir öneme sahip olması nedeniyle beklentilerin üzerinde açıklanabilecek bir veri beklenenden şahin bir Fed ile karşılaşmamıza neden olabilir. Bu nedenle bugün 15:30 civarında ons altın piyasasında oluşabilecek volatiliteye özellikle dikkat etmekte yarar görüyorum.

REKLAMI KAPAT X